Annons

Harry Amster:McCartney-hat sticker ut i ny Lennon-box

Samtidigt som Paul McCartneys nya platta ”Egypt station” släppts kommer John Lennons populäraste album från 1971, ”Imagine” i en skivbox. Även The Bands debutskiva ”Music from Big Pink” finns nu i en lyxversion.

Under strecket
Publicerad

John Lennon och Yoko Ono.

Foto: Universal Music

John Lennon och Yoko Ono.

Foto: Universal Music
John Lennon och Yoko Ono.
John Lennon och Yoko Ono. Foto: Universal Music

Att återuppleva ”Imagine” igen får mig faktiskt att bli lite ledsen när jag i samma veva lyssnar på Paul McCartneys nya låtar. Lennon hade 1971 sin briljanta rockröst intakt. Det var nio år kvar till han skulle mördas.

McCartney kan fortfarande underhålla och har sin melodikänsla kvar. Men den skrovliga rösten är långt ifrån superrösten han hade i låten ”Monkberry moon delight” från hans bästa soloplatta ”Ram”, som släpptes samma år som ”Imagine”.

Egentligen är det inte Lennons berömda fredssång ”Imagine” som är ljuspunkten så här många år senare, även om det är kul att lyssna på hur den lät som demo med bara piano, innan den fick sin slutliga form. Albumet blir också bättre med flera singlar som lagts till som ”Power to the people” och ”Happy Xmas (war is over)”. Men fortfarande är Lennons första soloplatta ”John Lennon/Plastic Ono Band” från 1970 hans mästerverk.

Annons
Annons

I ”Imagine” är det ”How do you sleep” som sticker ut. En låt som osar av hat mot forne låtskrivarpartnern Paul McCartney. Pikant är det också att Beatlesgitarristen George Harrison sitter med och hatar med sin slidegitarr. De var bittra ovänner på grund av penningbråken efter Beatles upplösning och John Lennon vräker ur sig meningar som ”Those freaks was right when they said you was dead”, som syftar på dödsryktet som spreds om McCartney. Han sjunger också: ”The only thing you done was Yesterday/And since you’ve gone/you’re just another day”. ”Another day” var just då McCartneys senaste hit.

I boken i boxen försvarar sig Lennon i återtryckta texter och menar att McCartney redan tidigare angripit Lennon i låtarna ”Too many people” och ”The back seat of my car”. Det stämmer säkert, men texterna är inte lika rakt på sak. Beatles-låten ”All you need is love” verkar långt borta.

Boken är gjord av Yoko Ono och här berättar Lennon om hur stolt han är över omslaget med Lennons ansikte, med moln i håret, som är taget av Ono med endast en polaroidkamera. Boxen innehåller också filmer med intervjuer med Lennon och Ono.

Annons
Annons

En ännu större box är legendariska The Bands debutalbum ”Music from Big Pink” från 1968 med klassiskt målat omslag av Bob Dylan. Albumet är även ommixat så att den fantastiska trumningen av Levon Helm framgår än tydligare. När skivan släpptes, med sin amerikanska rotmusik och country­influenser, skakades rockvärlden bokstavligen i sina grundvalar. Alla från The ­Beatles och Miles Davis till Rolling Stones bara gapade åt låtar som ”The weight” och ”Tears of rage”. När jag pratade med The Bands låtskrivare Robbie Robertson 2011 utbrast han att Eric Clapton också hade reagerat starkt.

– Han kom fram till mig och sa att han skulle lämna Cream för han att inte trodde på dem längre, sa Robbie Robertson som också hörde Band-influenser hos Beatles.

– Jag kommer ihåg en filmsnutt de gjorde när de släppte ”Hey Jude” och i slutet, när de sjunger "Na na na na na”, började de sjunga vår låt ”The weight” med raden ”Take a load off Annie”. Även flera John Lennon-låtar, som ”Don’t let me down”, påminde om The Band.

Boxarna ”Imagine”(Universal) med John Lennon och ”Music from Big Pink” (Universal) med The Band finns ute nu.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons