Annons

McKinsey ifrågasätts av KTH-studenter

Kungliga Tekniska högskolan, KTH, i Stockholm.
Kungliga Tekniska högskolan, KTH, i Stockholm. Foto: Veronica Johansson

Fysiksektionen vid KTH har beslutat att inte förnya samarbetet med den prestigefyllda konsultfirman McKinsey & Company. Anledningen är konsultfirmans inblandning i ett antal kontroversiella händelser.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Christoffer Ejemyr, ordförande för Fysiksektionen på KTH.

Foto: Privat

På kvällen den 30 januari i år fattade Fysiksektionen vid KTH det oväntade beslutet att inte förnya samarbetet med McKinsey & Company. Konsultfirman har länge lockat toppstudenter från bland annat KTH och Handelshögskolan. Debatten väcktes efter en motion av medlemmen Hannes Aspåker som innehöll svidande kritik mot konsultbolaget. Han lyfte fram företagets strategiarbete åt den saudiska kungafamiljen och åt det kritiserade amerikanska läkemedelsbolaget Purdue Pharma.

Hannes Aspåker, utvecklar kritiken:

– I grunden handlar det om en avsaknad av respekt för människors liv och mänskliga rättigheter som McKinsey globalt visar upp. Man påstår att det är enskilda händelser, men samtidigt är deras arbete så extremt sekretessbelagt att det inte är något vi kan kontrollera.

Hannes Aspåker säger att den bristfälliga insynen gör att föreningen måste utgå från de exempel som finns, dessutom lyfter han fram punkt fyra i Sveriges Ingenjörers hederskodex. Den lyder: Ingenjören bör inte arbeta inom eller samverka med företag och organisationer av tvivelaktig karaktär eller med mål som strider mot personlig övertygelse.

Annons
Annons

Christoffer Ejemyr, ordförande för Fysiksektionen på KTH.

Foto: Privat

Egentligen ville Hannes Aspåker gå längre. Han ville att sektionen permanent skulle avsluta samarbetet med konsultfirman, men sektionen beslutade i stället att inte förnya samarbetet med McKinsey, fram tills det att sektionen tagit fram en värdegrund som behandlar företagssamarbeten, och att därefter utvärdera McKinsey-samarbetet.

Christoffer Ejemyr, ordförande för Fysiksektionen på KTH.
Christoffer Ejemyr, ordförande för Fysiksektionen på KTH. Foto: Privat

Samarbetet har tidigare fungerat så att McKinsey har betalat drygt 20 000 kronor per år för att marknadsföra sig mot föreningens medlemmar genom bland annat mejlutskick och annonser på sektionens hemsida. Eftersom sektionen har haft avtal på årsbasis hade Fysiksektionen i och med årsskiftet inget löpande avtal med McKinsey.

Sektionens ordförande Christoffer Ejemyr kommenterar beslutet att inte förnya samarbetet:

– Det som händer nu är att vi inte kommer teckna något nytt sådant avtal förrän värdegrundsarbetet är klart. Sen får vi se hur det blir när vi har lagt fram en värdegrund, om den godkänns och hur det påverkar framtida företagssamarbeten.

I ett mejl till Svenska Dagbladet skriver Sanna Kronman på McKinsey:

”Vi känner oss trygga i våra värderingar och respekterar det beslut sektionen har fattat, i övrigt har vi inga ytterligare kommentarer till detta.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons