Annons

Benjamin Katzeff Silberstein:Med bättre lagar kunde Akilov gripits tidigare

Foto: Claudio Bresciani/TT
Under strecket
Publicerad

Den 7 april 2017 var jag på flygplatsen i Philadelphia, på väg till släktingar Miami för att fira Pesach, den judiska motsvarigheten till påsk. Den timme det tog att försäkra mig om att alla familjemedlemmar, släktingar och vänner var oskadda var bland de längsta i mitt liv. Om det var jag inte ensam. De flesta svenskar minns nog var de var och vad de gjorde dagen då Rakhmat Akilov körde en lastbil genom Drottninggatan i Stockholm, med mål att mörda så många som möjligt i Islamiska statens (IS) namn.

Att Akilov fälls för terroristbrott och döms till lagens strängaste straff är fullt rimligt. Att han också döms till utvisning (om han ens någonsin släpps ur fängelset) är en självklarhet, för den som attackerar det svenska samhällets grundvalar, och försöker påverka landets politik genom rädsla och våld, har ingen plats i landet. Men faktum kvarstår att Akilovs samröre med IS i sig inte var en brottslig handling.

Det krävdes ett terrordåd med fem dödsoffer för att regeringen skulle gå längre än förbudet mot terrorresor, till kriminalisering av samröre med terroristorganisationer. Kanske hade Akilov kunnat gripas och åtalas tidigare, redan vid sina initiala kontakter med IS, om sådana kontakter varit brottsliga. Att anföra föreningsfriheten som argument mot en sådan kriminalisering är märkligt, som om IS vore vilken bridgeklubb som helst.

Vi kan inte säga att vi inte visste. Efter 11 september 2001 kunde bara de med ideologiska skygglappar förneka existensen av en global, islamistisk terrorrörelse med mål att göra så mycket skada som möjligt, både i västvärlden och i muslimska länder man inte sett som tillräckligt rättrogna. Stockholm och Drottninggatan drabbades av ett islamistisk terrordåd redan 2010, sju år före Akilovs dåd. Inte heller då tog politiken hotet på allvar. Det är bra att regeringen nu arbetar för kriminalisering av samröre med terrororganisationer, men det borde inte ha krävts ett dåd som faktiskt lyckades för att få den nuvarande regeringen, eller Alliansen före dem, att agera.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons