SvD Perfect Guide
Annons

Med humorn som vapen

Cecilia Forss är aktuell i dramaserien Black Widows.
Cecilia Forss är aktuell i dramaserien Black Widows. Foto: Erik Lefvander / eyes.

Skådespelaren Cecilia Forss om sorg, schamanmöten och hur man hanterar ostoppbara skratt under en begravning.

Text: Victor Johansson - 4 mars 2016

I en hotellsoffa i centrala Stockholm sitter Cecilia Forss och frustar som en trött häst. Hon tar ett djupt andetag och blåser ut luften med en utdragen suck.

– Ptroo! Så här gör min karaktär när hon blir trött och det började jag också göra, haha. Man plockar upp vissa manér från sina roller.

Arbetet med nya dramasatsningen Black widows har precis avslutats och Cecilia Forss har äntligen kunnat släppa sin karaktär. Det hela är ett internationellt drama om tre väninnor som bestämmer sig för att mörda sina män.

– De har tröttnat på sina män och genomför ett kollektivt mord. Det är ett drama i ett nytt universum med väldigt mycket absurd humor där vad som helst kan hända.

Humorn har präglat Cecilia Forss karriär. Från det svenska Oscarsbidraget I rymden finns inga känslor till den egna komediserien Raj raj. Hon berättar att hon alltid har sökt sig till den mörka humorn. På många vis har det blivit ett sätt att hantera livet.

Jag har gått igenom en hel del smärtsamma saker i mitt liv och humorn har alltid varit räddningen.

– Jag har gått igenom en hel del smärtsamma saker i mitt liv och humorn har alltid varit räddningen, säger hon. Även när min pappa var dödssjuk så kunde vi skratta åt eländet. Det har alltid varit ett sätt att hantera det jobbiga.

Annons
Annons

Cecilia Forss fotograferad på Scandic Anglais i Stockholm.

Foto: Erik Lefvander / eyes.Bild 1 av 1

Black widows är en skandinavisk samproduktion mellan Sverige, Danmark och Norge. I övriga roller syns bland andra Johannes Bah Kuhnke och Peter Stormare. Cecilia Forss förklarar att hon bär en tydlig likhet med sin karaktär.

– Jag är alltid ute i sista minuten, säger hon. Jag är inte förvirrad, många kan tro det, men jag är ett kontrollerat kaos. Jag har stenkoll på läget, men det kan verka som att jag kommer springande med tusen påsar, jackan hängande och någon mössa som flyger av. Min karaktär är också lite så, det är mycket på gång.

Det var den absurda humorn som lockade henne till rollen.

– Jag tyckte att idén var så sjukt rolig: tre kvinnor som väljer att spränga sina män och sedan ska de gå vidare med sina liv. Jag gillar allt som man inte får skratta åt. Jag har fått springa ut från en begravning för att jag började skratta. Jag fick låtsas att jag grät. Det här var i högstadiet och vi hade minnesstund med skolan där en elev gått bort, det var helt fruktansvärt, men när man inte får skratta börjar det bara bubbla ur mig.

Cecilia Forss fotograferad på Scandic Anglais i Stockholm.
Cecilia Forss fotograferad på Scandic Anglais i Stockholm. Foto: Erik Lefvander / eyes.

Lunchrusning, Stureplan. Vid en hotellbuffé står Cecilia Forss och slevar coleslaw så att det stänker morotsbitar över långbordet. Hon fyller tallriken och slår sig ner i en av sofforna: bredbent, framåtlutad, armbågarna på låren likt en byggarbetare på lunchrast. Det är en filmstjärna som man helst bara vill ta en stor stark och kolla på Tipslördag med.

Annons
Annons

Cecilia Forss har ingen traditionell skådespelarutbildning. "Jag funkar inte så bra i skolmiljö", berättar hon.

Foto: Erik Lefvander / eyes.Bild 1 av 1

– En av mina bästa vänner säger att jag är hans grabbigaste tjejkompis. Jag är inte så fin i kanten liksom, jag kan prata om allt. Den där kombinationen är nog ett lyckokast för mig eftersom jag ser ut som någon annan än jag är och där kommer humorn in.

17 år gammal förlorade Cecilia Forss sin pappa i cancer. Hon tvingades bli vuxen snabbt.

– Det har format mig väldigt mycket, lärt mig att hantera sorg och komma nära kärnan i mig själv. Jag är tacksam över den tid jag fick med honom. Jag tror att det har varit en viktig del i hela min utveckling som person.

Uppväxt i Falun inleddes karriären när Cecilia Forss flyttade till Stockholm och träffade Nour El-Refai. Duon fick sin egen föreställning på Riksteatern och gick sedan vidare och skapade humorserien Raj raj. Den följdes i sin tur av Guldbaggenominerade I rymden finns inga känslor och rollen som Cindy i Ica-reklamen. Cecilia Forss såg sig själv på tv varje dag i sex år.

– Det är konstig grej, men man vänjer sig! Jag och min pojkvän kunde sitta bredvid varandra framför tv:n och till slut sa vi inte ens något när Ica-reklamen kom på, ibland zappade jag bort mig själv, det blev en vardag.

Cecilia Forss saknar skådespelarutbildning. Ett medvetet val.

Jag har inte lärt mig några skådespelartekniker alls, jag bara är.

– Jag har utbildats genom att jobba, säger hon. Jag funkar inte så bra i skolmiljö, jag blir helt vild, jag vill göra själv. Jag har inte lärt mig några skådespelartekniker alls, jag bara är.

Cecilia Forss har ingen traditionell skådespelarutbildning. "Jag funkar inte så bra i skolmiljö", berättar hon.
Cecilia Forss har ingen traditionell skådespelarutbildning. "Jag funkar inte så bra i skolmiljö", berättar hon. Foto: Erik Lefvander / eyes.
Annons
Annons

Midnatt, Los Angeles. Om kvällen varit eftertext-collaget till Baksmällan 2 hade det sett ut ungefär såhär: shots vid ett uppdukat långbord i West Hollywood, en karavan svarta stadsjeepar nedför Sunset Boulevard, vidare till en karaokebar inredd som en kinesisk bordell där geishor serverar sake i sammetssoffor för att sedan sluta där vi befinner oss nu: i en spansk 1800-talsvilla belägen på en klippavsats i Los Feliz. På vardagsrumsgolvet ¬står Tove Lo, Icona Pop, Elliphant och Cecilia Forss och dansar till technohits.

– Jag har agent i Los Angeles och sedan bor en av mina bästa vänner i stan. Så jag åker över rätt ofta både för jobbmöten och för att det är härligt, säger hon.

Några kvällar tidigare har hon varit på en av förfesterna till Oscarsgalan. Al Pacino, Wes Andersson och Kirsten Dunst var några skådespelare hon trängdes med vid drinkbuffén.

– Jag är inte så fascinerad av hela den här Hollywoodprylen. Men hemmafesten inför Oscarsgalan var väldigt rolig. Vi arbetar ju alla inom samma sektor, det är människor som kämpar på inom samma bransch.

2014 släppte hon och regissören Paul Jerndal kortfilmen Indigo – ett prisbelönt drama om psykisk ohälsa som följdes av kampanjen Otillräcklig. Cecilia Forss – som själv har kämpat med panikångest – blev ett av ansiktena för kampanjen som tagit strid mot mental ohälsa.

– Jag har erfarenhet av psykisk ohälsa och kände otroligt mycket skam över mina känslor när jag genomgick det, säger hon. Jag drabbades av torgskräck. Det började när karriären rullade igång och jag fick allas ögon på mig. Det blev en väldigt stor chock: ’Va? Måste jag prestera nu också? Jag är ju och handlar mat’.

Hon övervann ångesten med hjälp av kognitiv terapi. Hennes råd till människor med samma problematik är att våga prata om det.

– Mitt råd är att absolut inte skämmas, våga ta hjälp, alla har perioder då vi mår sämre. Man måste komma ihåg att det är i de mörkaste stunderna som man växer. Det är presenter som livet ger en, men det fattar man inte när man är i det.

Det låter som att du har en andlig sida?

– Det har jag verkligen! Jag har alltid gått runt med kristaller i fickorna, det har varit en tröst och en kärlek, jag rör mig mycket i sådana kretsar, det är det bästa jag vet. Jag har träffat både shamaner och spådamer.

Har du något shamanmöte att dela med dig av?

– Ja, men det är ingenting jag går in på. Jag har fått reda på mycket om mig själv, men det är för privat, haha!

Annons