Annons

Göran Eriksson:Med Lisbeth Palme dör lite av S exceptionalism

Socialdemokratins band till den egna guldåldern tunnas ut, när Lisbeth Palme är borta. Hon påverkade politiken på ett område, där arvet efter Olof Palme har varit som mest livskraftigt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) hälsar på Lisbeth Palme innan sitt tal i Almedalen 2016.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

Statsminister Stefan Löfven (S) hälsar på Lisbeth Palme innan sitt tal i Almedalen 2016.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
Statsminister Stefan Löfven (S) hälsar på Lisbeth Palme innan sitt tal i Almedalen 2016.
Statsminister Stefan Löfven (S) hälsar på Lisbeth Palme innan sitt tal i Almedalen 2016. Foto: Henrik Montgomery/TT

På bänken framför scenen i Almedalen har det alltid funnits en plats för Lisbeth Palme. Olof Palmes änka har rest ner från Fårö till Visby, för att lyssna och stötta de S-ledare som har efterträtt hennes make.

Det har funnits ett särskilt skimmer runt henne. Den svenska socialdemokratin dog inte med Olof Palme, men den har aldrig blivit lika stark igen. Och den har aldrig igen letts av en politiker med samma lyskraft som Olof Palme, eller med samma förmåga att tända en glöd i sympatisörer – och motståndare.

Olof Palme ledde partiet under dess guldålder, när partiet var enastående i kraft av sitt långa maktinnehav. S-exceptionalismen har sedan dess försvagats med partiet, och något mer försvinner nog med Lisbeth Palme.

Annons
Annons

Kanske borde Lisbeth ges en större plats, när man talar om arvet efter Palme.

Precis som Olof Palme kom Lisbeth från den svenska överklassen. Men i många år levde hon ett – inte särskilt jämställt – familjeliv som statsministerhustru, i ett radhus i Vällingby.

När hon nu har gått bort framhåller många partikamrater Lisbeth Palmes betydelse som politisk samtalspartner till sin make. Men om man skummar Palme-litteraturen är det snarare slående hur lite politiskt utrymme hon får.

Med undantag för jämställdhetspolitiken. Olof Palme genomförde i början av sina statsministerår en rad reformer på det området – som föräldraförsäkringen och slopandet av sambeskattningen. Inte sällan i samarbete med Centern och Folkpartiet.

Det är uppenbart att Lisbeth Palme spelat ”en betydande roll” när det gäller tillsättande av barnstugeutredningen, skriver exempelvis Kjell Östberg i sin Palme-biografi.

Förskolor och föräldraförsäkring är i dag självklarheter i Sverige, medan Palmeårens skarpt ideologiserande utrikespolitik och ”ekonomiska demokrati” (det som skulle bli till löntagarfonder) haft svårare att överleva ens inom socialdemokratin.

Kanske borde Lisbeth därför ges en större plats, när man talar om arvet efter Palme.

Efter reklamen visas:
Lisbeth Palme är död
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons