Annons

Catarina Kärkkäinen:Med Sanders och Warren mot botten

Bernie Sanders och Elizabeth Warren
Bernie Sanders och Elizabeth Warren Foto: Paul Sancya/AP

Demokraternas vänsterfalang förstår av dess förslag att döma varken välfärd eller demokrati.

Under strecket
Publicerad

Det var högt tonläge på sina håll när Demokraternas kandidater till att representera partiet i nästa års presidentval möttes för debatt under två kvällar i Detroit, Michigan. Under den första debatten med hälften av kandidaterna deltog senatorerna Bernie Sanders och Elizabeth Warren, från partiets ytterliga vänsterfalang.

President Donald Trump är en del av ett korrupt och riggat system som bara hjälper de välbärgade, sade Elisabeth Warren. Bernie Sanders fortsatte på samma not: 87 miljoner amerikaner är utan eller med bristfällig sjukförsäkring, men sjukvårdsindustrin gjorde 100 miljarder dollar i vinst förra året. I natt sover 500 000 amerikaner ute på gatan, men företag som Amazon betalade inte en nickel i federal inkomstskatt.

Det är politiker som vet hur man slår an en sträng, och sätter tonen för en debatt. Socialdemokrater västvärlden över jublar. I svenska referat framgår budskapet med all önskvärd tydlighet: De båda senatorerna vill ge alla amerikaner rätt till sjukvård – medan de andra kandidaterna inte vill det. Att Sanders, Warren och andra som förespråkar medicare-for-all har fått hård och rättmätig kritik av partiets mer moderata företrädare spelar föga roll.

Annons
Annons

Den tidigare vicepresidenten Joe Biden har till exempel påpekat att förslaget över ett decennium skulle kosta 30 biljoner amerikanska dollar – en rejäl nota som skulle skickas till medelklassfamiljer i landet. John Delaney, tidigare ledamot av USA:s representanthus, menade att många sjukhus skulle behöva stänga till följd av inkomstbortfall av reformen. ”Jag börjar tro att detta inte handlar om sjukvård – utan om att vara emot privat sektor”, sade han i den första debatten.

Mer än hälften av alla under 65 år har redan en sjukvårdsförsäkring via en arbetsgivare. Ungefär en fjärdedel har en individuell privat eller offentligt finansierad försäkring.

Riskerna med att byta ut privata försäkringar mot omfattande offentliga system är stora. I Sverige, den socialdemokratiska framgångssaga som Bernie Sanders gärna hänvisar till, börjar vi få svårt att täcka våra välfärdslöften av höga skatter.

I undersökningen World Values Survey 1981–1984 sade nästan 82 procent av de svarande svenskarna att det aldrig är försvarbart att ta offentliga förmåner i anspråk om man inte har rätt till dem. I samma undersökning 1999–2004 svarade endast 55 procent samma sak. Människor som görs till varandras konkurrenter om sociala förmåner kommer att bli just det.

Nu har ju Warren sagt att näringsliv och höginkomsttagare (giant corporations och billionaires för att tittarna verkligen ska förstå vad det är för typer det handlar om) ska betala. Och Sanders har förklarat att företag som Amazon inte betalar en nickel i skatt. Minst sagt en sanning med modifikation.

E-handelsbolaget Amazon, som började som en bokhandel online, har naturligtvis betalat miljarder amerikanska dollar i olika skatter de senaste åren. För att inte tala om alla anställdas individuella skatter.

Vad företaget inte har betalat är federal inkomstskatt för företag – därför att de satsar mer på forskning och utveckling än något annat amerikanskt bolag, har givit sina anställda aktiekompensation och under väldigt många år gick med förlust som nu kompenseras för. Allt helt nödvändigt för den fortsatta utvecklingen av amerikansk ekonomi och välfärd.

Och även om Amazon hade varit ett av de mest framgångsrika amerikanska företagen är det fråga om vinster på miljarder – alls inte biljoner – amerikanska dollar. Men för all del, skicka notan till näringslivet. Lyssna på Sanders och Warren. Och kolla aldrig en bra story.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons