Annons
Kommentar

Göran Eriksson:Strandhälls nypor var ibland för hårda

Foto: Simon Rehnström / Svenska Dagbladet

Annika Strandhäll avgår av familjeskäl och Stefan Löfven förlorar en minister som polariserande opinionen, som hade lyskraft i sociala medier och ibland så hårda nypor att det skadade partiet och henne själv.

Under strecket
Publicerad

1. Vad betyder det för Stefan Löfven att Annika Strandhäll lämnar sin ministerpost?

Hon lämnar av familjeskäl, precis som utrikesminister Margot Wallström häromveckan. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har Löfven själv valt att skicka till Bryssel för att bli EU-kommissionär.

Så Löfven tappar en hel del kvinnlig lyskraft och kompetens på kort tid. Annika Strandhäll hade inte en lika tung post som de andra två, men skaffade sig tyngd på andra arenor, inte minst som intensiv debattör på sociala medier. I den egenskapen blev hon en mycket synlig och polariserande karaktär, vilket ju i många avseenden passar perfekt för vår tid.

2. Hon var i våras nära att bli avsatt i en misstroendeomröstning, varför?

Det var ett resultat av att Annika Strandhäll kunde vara en riktigt tuff – oschyst enligt kritikerna – politiker. I koncentrerad form: Strandhäll gav Försäkringskassan i uppdrag att minska sjukskrivningarna. Det lyckades men metoderna väckte stark kritik inom bland annat de fackliga leden. Då fick generaldirektören Ann-Marie Begler sparken, något som fick hård kritik från oppositionen.

Annons
Annons

Man kan väl säga att Strandhäll var för tuff för sitt eget bästa, först när det gällde sjukförsäkringen, och sedan generaldirektören. Det första skadade Socialdemokraterna i valrörelsen, det andra innebar att Strandhäll själv var tre röster från att fällas i en misstroendeomröstning.

3. Blir det svårt för Stefan Löfven att ersätta henne?

Det är förstås svårt att ersätta en personlighet. Till uppdraget som socialförsäkringsminister hör nu att börja genomföra Socialdemokraternas vallöfte om en familjevecka, men den processen och mycket annat ligger redan fastlåst i regeringens januariavtal, med Centern och Liberalerna. På samma sätt är det med åtgärder för att förbättra den personliga assistansen.

Samtidigt har socialförsäkringsministern ett ansvarsområde där det snabbt kan blossa upp politisk oro, precis som det gjorde om sjukförsäkringen förra mandatperioden, något som Strandhäll alltså förstod försent. Skulle man drista sig att ge Stefan Löfven ett råd, så vore det kanske att inte försöka ersätta Strandhäll som politisk influencer.

En lösning vore att låta socialminister Lena Hallengren ta över Strandhälls frågor.

4. Var finns annars de rätta ministerämnena?

Det råder brist på karisma, men något som inte saknas i det politiska skiktet i Sverige är siffermänniskor och tabellakrobater. Sådana finns till och med i den Socialdemokratiska riksdagsgruppen, och runt om på olika fackförbund.

Men det mesta Stefan Löfven har gjort sedan i januari, har syftat till att göra Centern och Liberalerna glada – och kanske kommer det också att gälla också den här utnämningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons