Annons

Medborgarlön? Hollands svar på Hans Rosling hyllas

Rutger Bregman och bokomslag på ”En andra chans” av Jojo Moyes och Rutger Bregmans ”Utopia för realister”.
Rutger Bregman och bokomslag på ”En andra chans” av Jojo Moyes och Rutger Bregmans ”Utopia för realister”. Foto: Stephan Van fleteren

”Jag sällar mig till hyllningskören!” skriver en kritiker om en av veckans nya titlar. Skrolla ner för att se de två böcker som sålde bäst men inte kom med på SvD:s boklista.

Uppdaterad
Publicerad
Foto: Therese Öhrvall Bild 1 av 1

Del 1 av 18

16. Timbuktus såriga familjehistoria

Foto: Therese Öhrvall

”En droppe midnatt” av Jason Diakité (20)

Albert Bonniers förlag

Sakprosa

Musikern Jason Diakité gräver i sin familjs historia som tar honom från slaveriets USA till en komplicerad fadersrelation i dagens Sverige.

”Diakité gestaltar hudlöst den splittring som så ofta uppstår mellan generationer i familjer som migrerat eller flytt från sina ursprungsländer”, skriver Viola Bao i SvD.

DN:s Kristina Lindquist har vissa invändningar men skriver att ”det är en stark och säregen upplevelse att läsa sig ner längs det amerikanska rasförtryckets rottrådar, bara några dagar efter att en klassisk rasist har blivit vald till landets president.”

Elin Grelsson Almestad är dock negativ och skriver i Expressen att det är ”tråkigt att stora delar av materialet slarvas bort”.

Annons
Annons
Annons

Rutger Bregman

Foto: Stephan Van fleteren Bild 1 av 1

Del 2 av 18

Rutger Bregman
Rutger Bregman Foto: Stephan Van fleteren

15. Hollands svar på Rosling

”Utopia för realister : hur medborgarlön, öppna gränser och 15 timmars arbetsvecka kan bli verklighet” av Rutger Bregman (ny)

Natur och Kultur

Översättning av Per Holmer

Sakprosa

Fredrik Sjöberg skriver i SvD att boken säkerligen kan ”få en och annan ung, vikarierande löneslav att resa sig från skrivbordet, se sig själv i spegeln och säga: Nej, nu skiter jag i det här.”

”Jag sällar mig till hyllningskören! Inte för intet har Zygmunt Bauman, Steven Pinker, Richard Wilkinson och andra grand old akademikermän lovsjungit denna bok till falsettens rand”, skriver Roland Paulsen i DN.

Annons
Annons
Annons

Jo Nesbø.

Foto: Thron Ullberg Bild 1 av 1

Del 3 av 18

14. ”Ohotad norsk deckarkung”

Jo Nesbø.
Jo Nesbø. Foto: Thron Ullberg

”Törst” av Jo Nesbø (17)

Albert Bonniers förlag

Svensk översättning av Per Olaisen

Prosa

En kropp hittas, tömd på blod och med bitmärken runt halsen – är det vampyrism? Den elfte boken om den plågade Oslo-kommisarien Harry Hole.

”Jo Nesbø är en av de skickligaste deckarförfattare jag har läst, både när det gäller intrig och när det gäller spänning”, skriver DN:s Lotta Olsson.

Aftonbladets Ulrika Stahre skriver att ”Jo Nesbø är en otroligt skicklig spänningsförfattare som lyckas hålla balansen mellan något som närmar sig satir, det mänskliga mörkret och habila skildringar av en vardag”

”Törst”, har också hyllats i Norrköpings Tidningar, där Inger Dahlman skriver: ”Komplex och oavbrutet spännande bjuder den på hela provkartan av vad vi idag kräver av en god deckare.”

Annons
Annons
Annons

Jens Lapidus.

Foto: Martin Stenmark Bild 1 av 1

Del 4 av 18

13. ”Sanslöst spännande”

Jens Lapidus.
Jens Lapidus. Foto: Martin Stenmark

”Top dogg” av Jens Lapidus (16)

Wahlström & Widstrand

Prosa

Ett hemligt nätverk i Stockholm utnyttjar unga flickor. Tredje och sista delen om Teddy och Emelie, kåkfararen och advokaten.

”Den nya romanen är liksom de föregående sanslöst spännande”, skriver SvD:s Magnus Persson men ger minus för vissa schablonartade karaktärer.

”Jag har lätt att känna sympati för Lapidus konsekventa analys av brottets orsaker, av ojämlikhet och orättvis fördelning som grund för att vissa blir galet rika och andra utan framtid”, skriver Ulrika Stahre i Aftonbladet.

Expressens kritiker Dan Hallemar är delvis positiv.

Annons
Annons
Annons

David Lagercrantz.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

Del 5 av 18

12. Nytt uppdrag för Salander

David Lagercrantz.
David Lagercrantz. Foto: Malin Hoelstad

”Mannen som sökte sin skugga” av David Lagercrantz (15)

Norstedts

Prosa

I femte boken om Lisbet Salander får hon reda på saker som kastar nytt ljus över övergreppen i hennes barndom.

”Gestalterna fortsätter att fascinera, och när det gäller spänningsalstrande läsning är det få av de samtida kollegerna i genren som kan slå honom på fingrarna”, skriver Magnus Persson i SvD.

”Om Larsson alltså leker sig fram eldad av genren och sin politiska glöd, liknar Lagercrantz mer en njutningsfullt uppslukad meccanobyggare”, skriver Ingegärd Waaranperä i DN.

Ulrika Knutson är inte lika nöjd och skriver i Expressen att första halvan av boken kännetecknas ”mer av plikt än av lust”.

Annons
Annons
Annons

Jonas Bonnier.

Foto: Thron Ullberg Bild 1 av 1

Del 6 av 18

11. ”Läs och lär, deckarfabrikanter”

Jonas Bonnier.
Jonas Bonnier. Foto: Thron Ullberg

”Helikopterrånet” av Jonas Bonnier (14)

Albert Bonniers förlag

Prosa

Roman om det spektakulära rånet i Västberga 2009. Rånarna anländer via helikopter och försvinner med 40 miljoner kronor utan att ett enda skott avlossas.

Magnus Persson skriver i SvD att boken är ett "oväntat och övertygande, närmast elegiskt, utsnitt av vanliga och ovanliga liv och händelser i Stockholm under några månader 2009" och att den är "årets bästa svenska deckare".

Sven Olov Karlsson skriver i Expressen att ”snart förstår jag varför Jonas Bonniers bok sålts till fler länder än som ingår i EU och ska filmas av Netflix på ort och ställe i Västberga.”

DN:s kritiker är positiv men har också invändningar.

Annons
Annons
Annons

Malin Giolito Persson.

Foto: Anna-Lena Ahlström Bild 1 av 1

Del 7 av 18

10. ”En av landets mest intressanta författare”

Malin Giolito Persson.
Malin Giolito Persson. Foto: Anna-Lena Ahlström

”Störst av allt” av Malin Giolito Persson (13)

Wahlström & Widstrand

Prosa

Rättegångsdrama om en skolskjutning i Djursholm och 18-åriga Maja som står inför rätta.

”Skildringen av Sebastians och Majas alltmer destruktiva relation, kantad av lyxresor, överdådiga partyn och droger är skickligt framskriven”, skriver Magnus Persson i SvD.

”Få romaner har på senare år gripit mig så starkt som de avslutande sidorna av Malin Persson Giolitos ’Störst av allt’”, skriver Stig Larsson i Expressen.

”Detta är en fruktansvärt bra bok”, skriver Lotta Olsson i DN.

Annons
Annons
Annons
Bild 1 av 1

Del 8 av 18

9. Ny brittisk klassiker

”Ormen i Essex” av Sarah Perry (11 vecka 7)

Albert Bonniers förlag

Översättning av Eva Johansson

Prosa

Nyblivna änkan Cora lämnar London för landsbygden i Essex, och börjar undersöka rykten om ett mystiskt odjur som härjar i trakten. Boken har jämförts med Charles Dickens, Bram Stoker och Hilary Mantel.

SvD:s Yukiko Duke läser ”en storslagen rundmålning av en brytningstid och ett samhälle i förändring, men i lika hög grad en känslig undersökning av vänskapens och kärlekens väsen”.

Lotta Olsson skriver i DN att Sarah Perry är ”lysande i sin myllrande, vindlande berättelse”.

Också Sveriges radios kritiker är positiv.

Annons
Annons
Annons
Bild 1 av 1

Del 9 av 18

8. Ferrante extra allt

”Den som stannar den som går” av Elena Ferrante (12)

Norstedts

Svensk översättning av Johanna Hedenberg

Prosa

Det är sent 1960-tal och vännerna Lila och Elena har lämnat de gamla Neapelkvarteren för att möta en stor värld som skakas av både politiska och teknologiska förändringar. Tredje delen i Elena Ferrantes romanserie.

”’Den som stannar, den som går’ är Neapelseriens mest intensiva och dramatiska bok”, skriver SvD:s litteraturredaktör Madelaine Levy.

”Ferrante har en enastående förmåga att förvandla radikal samhällsteori till förtrollande berättelser”, skriver Per Wirtén i Expressen.

Också DN och Aftonbladet är positiva men har vissa invändningar.

En sågning blir det dock i Nerikes Allehanda. Inger Dahlman skriver: ”Fan, vad besviken jag är! Varför gör hon så här, Elena Ferrante!”

Annons
Annons
Annons
Foto: Jörgen Hildebrandt Bild 1 av 1

Del 10 av 18

7. Berättelsen om nyfiken professor

Foto: Jörgen Hildebrandt

”Hur jag lärde mig förstå världen” av Fanny Härgestam och Hans Rosling (11)

Natur & Kultur

Biografier

Med hjälp av fakta, nyfikenhet och engagemang blev Hans Rosling vår tids mest folkkära forskare. Detta är hans egen berättelse om hur han lärde sig förstå och förklara världen.

Boken är ”en äventyrlig historia, väl berättad, som bör läsas av alla som tror att världen snart går under”, skriver Fredrik Sjöberg i SvD.

”Det här är den första manliga självbiografi jag läst där huvudpersonen vägrar ta åt sig hela äran för alla makalösa prestationer,” skriver Ulrika Kärnborg i Expressen.

Också DN:s kritiker är till största del positiv, och Aftonbladets kritiker känner sig delad.

Annons
Annons
Annons
Foto: Helén Karlsson Bild 1 av 1

Del 11 av 18

6. ”Starkaste biografin på länge”

Foto: Helén Karlsson

”Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström” av Fatima Bremmer (7)

Forum

Biografi

Sveriges första undersökande reporter som bland annat tog plats som piga på en bondgård. En pionjär för sin tid som trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv.

”Det här är den starkaste biografin jag har läst på länge, inte bara för att också jag tidigt föll för Ester Blendas livsfarliga charm, utan mera för att Bremmer hanterar ett känsligt material på bästa sätt”, skriver Fredik Sjöberg i SvD.

Fatima Bremmers huvudperson är en virvlande naturkraft, alltid på tvärs mot konventionerna”, skriver Jan Eklund i DN.

Också Expressens och Aftonbladets kritiker är till största del positiva.

Annons
Annons
Annons
Foto: Caroline Andersson Bild 1 av 1

Del 12 av 18

5. Om renässansens superstjärna

Foto: Caroline Andersson

”Gutenberggalaxens nova” av Nina Burton (10)

Albert Bonniers förlag

Sakprosa

Europa och tidigt 1500-tal. Gutenbergs tryckteknik ledde till en medierevolution och i täten för utvecklingen gick Erasmus av Rotterdam, som stod för en femtedel av Europas böcker.

”Hennes essäer är idag bland det värdefullaste som skrivs i Sverige”, skriver Torbjörn Elensky i SvD.

”Boken är elegant illustrerad och vackert skriven. Nina Burton bär lärdomen med den lätthet som skapar ett precist och elegant språk”, skriver Claes Wahlin i Aftonbladet.

Också DN:s och Expressens kritiker är till största del positiva.

Annons
Annons
Annons
Bild 1 av 1

Del 13 av 18

4. Självrannsakande Bruce

”Born to run” av Bruce Springsteen (5)

Natur & Kultur

Översättning av Erik MacQueen

Biografi

Rocklegendaren Bruce Springsteen berättar om sitt liv och om allt som lett honom fram till den han är i dag – den katolska uppväxten, uppgörelsen med fadern, depressionerna och förstås, musiken.

”Små och stora känslostormar förvandlas minnen till levande och vacker prosa”, skriver Andres Lokko i SvD.

”Bruce Springsteens reflektioner över sin arbetarklassbakgrund, över rädslan för kärleken, över dynamiken inom en grupp och personkemin mellan människor, över sina föräldrars relation, hans olika politiska ställningstaganden och om att bli trött på sin egen präktighet – allt detta beskrivs självrannsakande, med flödande energi, mycket fint översatt av Erik MacQueen” skriver Sveriges radios Mia Gerdin.

Också DN:s, Aftonbladets och Borås tidnings kritiker är positiva. Expressens kritiker är till största del positiv, men har också invändningar.

Annons
Annons
Annons

Alex Schulman.

Foto: Noella Johansson/TT Bild 1 av 1

Del 14 av 18

3. Vacker smärta hos Schulman

Alex Schulman.
Alex Schulman. Foto: Noella Johansson/TT

”Glöm mig” av Alex Schulman (3)

Bookmark förlag

Biografi

Självutlämnande berättelse om uppväxten och sökandet efter försoning med en alkoholiserad mamma.

”Det är skickligt beskrivet, han tar oss väldigt nära smärtan”, skriver Jenny Morelli i SvD.

Aftonbladets Åsa Linderborg blir starkt berörd: ”Vi är hundratusentals som kan säga, att Alex Schulmans berättelse också är min.”

Också DN, Expressen, Sveriges Radio,

UNT och Borås Tidning lovordar boken.

Annons
Annons
Annons
Foto: TT, Wahlström & Widstrand Bild 1 av 1

Del 15 av 18

2. Sagor och ödesfrågor

Foto: TT, Wahlström & Widstrand

”Begravd jätte” av Kazuo Ishiguro (2)

Wahlström & Widstrand

Översättning Rose-Marie Nielsen

Prosa

Det är 500-tal och i landet som ska bli England rör sig människor på obestämd flykt bland monster och demoner. En mystisk saga men också en betraktelse över våra myter och det kollektiva minnet.

”Den är precis lika skickligt berättad som tidigare romaner, bara man kan bortse från alla ackumulerade förväntningar på hur god prosa ska uppföra sig”, skriver Kristoffer Leandoer i SvD.

”Det är en på ytan enkel bok, som kan läsas som en av många sagor om den tiden. Men under ytan rör sig de stora ödesfrågorna om den mänskliga till- och samvaron”, skriver Jonas Thente i DN.

Också i Sveriges Radio, Expressen och Aftonbladet får ”Begravd jätte” fina recensioner.

Alla är dock inte lika positiva. Amanda Svensson skriver i Sydsvenskan att ”’Begravd jätte’ är en roman med drag av mysteriespel, där det största mysteriet är varför den ens blivit skriven.”

Annons
Annons
Annons
Bild 1 av 1

Del 16 av 18

1. ”Tillhör nu klassikerna”

”Det förlorade barnet” av Elena Ferrante (1)

Norstedts

Översättning av Johanna Hedenberg

Prosa

I den fjärde och avslutande delen i Neapelkvartetten flyttar den numera etablerade författaren Elena tillbaka till Neapel, där hon åter möter vännen Lila.

”Hur Ferrante berättar en klassresa och ett feministiskt uppvaknande utan att skriva på näsan, hur hon stirrar så närgånget på sina romanfigurer att de blir komplexa, hur hon med skenbar lätthet skapar litteratur av ett liv utan att förenkla, det är storartat”, skriver Jenny Aschenbrenner i SvD.

”Den här sviten, vars sista del har allt man kan begära av en roman, tillhör nu klassikerna”, skriver Sveriges Radios Sandra Stiskalo.

DN, Expressen, Aftonbladet, GP och Sydsvenskan hyllar den sista delen i Neapelsviten.

Annons
Annons
Annons
Foto: Phyllis Christopher Bild 1 av 1

Del 17 av 18

Foto: Phyllis Christopher

Sålde bäst men kom inte med på listan

”En andra chans” av Jojo Moyes

Printz publishing

Översättning av Helen Ljungmark

Prosa

Boken sålde bäst denna vecka men har inte recenserats av SvD, DN, Aftonbladet, Expressen eller Sveriges radio och kan därför inte komma med på listan.

Annons
Annons
Annons
Bild 1 av 1

Del 18 av 18

Ishiguros klassiker inte på listan

”Återstoden av dagen” av Kazuo Ishiguro

Wahlström & Widstrand

Översättning av Annika Preis

Prosa

Boken sålde näst bäst denna vecka men har inte recenserats av SvD, DN, Aftonbladet, Expressen eller Sveriges radio innan 2016 och kan därför inte komma med på listan.

Bland andra SvD:s Kristofer Leandoer har skrivit om boken, i en essä om Ishiguros författarskap.

Annons

Läs även

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons