Annons

Mediegrannar: S-topp vill höra fler röster för Nato

Det ryska valet på söndag och den svenska Natoutredningens mottagande är några av veckans utrikes ämnen i medierna.

Under strecket
Publicerad

Det är inte ofta Natoflaggan vajar utanför UD, som här 1996 med anledning av ett besök av Natos dåvarande generalsekreterare Javier Solana.

Foto: HANS T DAHLSKOG Bild 1 av 1

Det är inte ofta Natoflaggan vajar utanför UD, som här 1996 med anledning av ett besök av Natos dåvarande generalsekreterare Javier Solana.

Foto: HANS T DAHLSKOG Bild 1 av 1
Det är inte ofta Natoflaggan vajar utanför UD, som här 1996 med anledning av ett besök av Natos dåvarande generalsekreterare Javier Solana.
Det är inte ofta Natoflaggan vajar utanför UD, som här 1996 med anledning av ett besök av Natos dåvarande generalsekreterare Javier Solana. Foto: HANS T DAHLSKOG

Mellan en tredjedel och en fjärdedel av socialdemokratins sympatisörer stöder ett Natomedlemskap, enligt flera mätningar. Det är för få, enligt Kenneth G Forslund (S), ordförande i riksdagens utrikesutskott, i Hufvudstadsbladet.

Nato: Nu kan folkbildningen börja – men S vill inte

Ambassadör Bringéus Natoutredning borde tillställas alla hushåll, tycker Lars Näslund i Borås Tidning. Men socialdemokraterna vill inte ha någon bred debatt, baserad på fakta.

Andra gasledningen inte bättre än den första

Stoppa Nord Stream 2, vädjar Nya Wermlands-Tidningen. Regeringen kan inte överlämna ansvaret för ökad miljöförstöring till EU.

De talar med kluvna tungor

Ingen vet vilken regeringens säkerhetspolitiska linje är, hävdar f d försvarsministern Sten Tolgfors, författare till den nyutkomna debattboken Sverige i Nato, i en intervju i Norrbottens-Kuriren.

Annons
Annons

Den nya sortens krig bedrivs med information

Under rubriken Med lögnen som vapen skriver Hans Stigson i Norrköpings Tidningar om Stefan Olssons nya bok Vilseledning.

Finland: Fortfarande lågt i tak

Kalle Kniivilä har läst den finska Rysslandsutredningen och förundras på sin blogg Glasnost.se över angreppen från vänsterhåll på forskarna vid det Utrikespolitiska institutet bakom studien.

Ryssland: Varför kommer ni inte?

Kreml är missnöjt med Finland och andra inbjudna länder som inte ställer upp på Putins propagandakonferens om säkerhet kring Östersjön.

Stängningen av Levada del av valfusket

Disinformation Digest, EU:s övervakning av rysk desinformation, tolkar angreppen på de sista oberoende organisationerna Levada, Golos och Memorial som Kremls säkerhetsåtgärder inför parlamentsvalet på söndag. Om opinionsmätningar inte kan utföras går valresultatet inte att kontrollera.

Sanktionerna slår mot rysk ekonomi

I den ryska propagandan hävdas att västs sanktioner inte haft någon effekt, eller kanske bara gynnat den ryska ekonomin. Sveriges Television ger en annan bild.

Det andra kalla kriget är här

Ross Douthat skriver om Kalla kriget 2.0 mot Ryssland i New York Times, ett krig som måste vinnas. Men Kina kan på sikt bli ett större hot mot USA.

Vad döljer Trump om sina ryska affärer?

Det undrar Eugene Robinson i en kolumn i Washington Post och pekar på tydliga kopplingar i samband med konkurser och fastighetsaffärer. Vilket skulle förklara Trumps Putinbeundran.

De kan ju bli något som vuxna

Brittiska skolpojkar är ett annat mål för Kremls uppvaktning, enligt känt mönster från det första kalla kriget. The Guardian berättar om hur elever från privatskolan Eton nyligen fick gulla med Putin i Moskva. De gillade honom; ”han visade oss sin mänskliga sida”, säger en av pojkarna.

Kan Putin lita på sina närmaste?

Mark Galeotti, en av världens ledande kremlologer, analyserar i en kommentar för European Council on Foreign Relations förändringarna i Putins närmaste krets, ett ämne som är föremål för mycket spekulerande och liten kunskap.

Wallenberg dog för snart 70 år sen, väl?

Att sanningen om Raoul Wallenbergs död ska ha funnits i en resväska i Ryssland är en bra story men osannolik, enligt Gudrun Persson, som läst KGB-chefen Serovs upphittade ”memoarer” för Utrikesmagasinet.

Citatet

  • ”Bringéus rapport uttrycker diplomatisk professionalitet… Bringéus har gjort ett gott arbete.”

Professor Ulf Bjereld (S) ändrar dock inte uppfattning utan konstaterar nöjt på sin blogg att i hans parti finns ”ingen rörelse i Nato-frågan”.

Långläsning

Både svenskt och finländskt medlemskap i Nato skulle välkomnas i Tyskland, spås i en ny rapport från Konrad Adenauer-stiftelsen.

Mediekrönikör: Mats Johansson

PS. På Natobloggen skriver Maria von Beetzen om Natoutredningens mottagande i socialdemokratin.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons