Annons

FN: Demonstranter och regering möts i dag

Röken ligger tung i närheten av La Casa de la Cultura där demonstranter som protesterar mot regeringen tidigare samlats.
Röken ligger tung i närheten av La Casa de la Cultura där demonstranter som protesterar mot regeringen tidigare samlats. Foto: Fernando Veragara/AP/TT

Ecuadors president Lenín Moreno säger att han kommer att se över slopandet av bränslesubventioner, som har lett till häftiga demonstrationer i landet.

Samtal mellan demonstrationsledare och regeringen har försenats på grund av "operativa problem" enligt FN, medan militären delvis häver utegångsförbud i huvudstaden Quito.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att slopa bränslesubventionerna som har funnits i Ecuador i 40 år fick ursprungsbefolkningen och transportarbetare att gå ut på gatorna i protester som bitvis har blivit våldsamma.

Sex personer har dött och nästan 2 100 människor har skadats eller gripits under protesterna.

Moreno ska se över den lagstiftning som innebar att subventionerna slopades för att studera effekterna och försäkra sig om nyttan med lagstiftningen, säger presidenten i ett tv-sänt tal.

Någon indikation på att subventionerna kan införas igen kom däremot inte.

Under lördagen försattes Quito under militärkontroll och ett utegångsförbud utlystes. Förbudet hävdes dock delvis på söndagseftermiddagen lokal tid för att åter träda i kraft på kvällen. I de norra delarna av Quito kvarstod dock utegångsförbudet, rapporterar Reuters.

Åtgärderna sattes in efter elva dagar av protester. Demonstrationerna inleddes efter att presidentens åtgärdspaket, som skulle sätta fart på ekonomin och hålla långivare nöjda, hade presenterats.

De väpnade styrkorna uppgav senare att man begränsar människors rörelsefrihet i hela landet. En stor del av Quito är nu lugnt, meddelar Moreno i sitt tal.

Annons
Annons

Paraplyorganisationen Conaie samlar flera grupper av ursprungsbefolkningen och är en drivande faktor i protesterna. Under lördagen öppnade dess ledare för att hålla direkta samtal med Moreno, men tillägger att militärens ingripande riskerar att få organisationen att backa kring det.

Organisationen skrev på Twitter, före presidentens nya besked, att protesterna kommer att fortsätta i landet.

FN i Ecuador uppgav i sin tur på Twitter att en första omgång samtal mellan regeringen och ursprungsbefolkningsledare skulle hållas i Quito på söndagen. Men FN meddelade sent på söndagen att samtalen försenats på grund av "operativa svårigheter" utan att gå närmare in på detaljer.

En tv-station och en tidning har attackerats i Quito under protesterna, uppger respektive bolag.

Tv-kanalen Teleamazonas avbröt sin ordinarie sändning för att visa bilder av sönderslagna rutor, ett utbränt fordon och en omfattande polisnärvaro på platsen.

– Under ungefär en halvtimme var vi under attack. De kastade stenar mot oss, tvingade upp dörrar och kastade molotovcocktails, säger tv-ankaret Milton Pérez.

25 personer evakuerades, men ingen kom till skada. Ledare för demonstranterna nekade till inblandning i attacken.

Tidningen El Comercio skriver på Twitter att dess anställda har blivit attackerade av en grupp okända människor, utan att gå in på fler detaljer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons