Annons

Vita huset portade medier från pressträff

CNN, New York Times och flera andra nyhetsorganisationer tilläts inte att delta när Vita husets pressekreterare Sean Spicer höll en informell pressträff.

Under strecket
TT
Publicerad

Vita huset i Washington. Arkivbild.

Foto: TTBild 1 av 1

Vita huset i Washington. Arkivbild.

Foto: TTBild 1 av 1
Vita huset i Washington. Arkivbild.
Vita huset i Washington. Arkivbild. Foto: TT

– Ingenting liknande har tidigare inträffat under de många år vi har bevakat en rad regeringar ledda av olika partier. Vi protesterar kraftigt mot att New York Times och andra medier uteslutits, säger New York Times chefredaktör Dean Baquet på tidningens sajt.

Andra medier handplockades och deltog i fredagens pressträff, bland andra NBC, ABC, CBS, Fox News och Washington Times. Även den kontroversiella högernationalistiska sajten Breitbart tilläts delta i pressträffen.

Andra som utestängdes var representanter för sajterna Politico och Buzzfeed.

Nyhetsbyrån AP och veckomagasinet Time bojkottade pressträffen.

I ett kort uttalande försvarade Vita huset sitt beslut med att det rör sig om så kallad ”nyhetspool”, rapporterar CNN. En sådan innebär att de medier som tillåts delta i pressträffen också förbinder sig att berätta vad som sagts till de medier som inte fått någon plats. Men det vanliga förfarandet i sådana sammanhang är att exempelvis en representant för tv-kanaler och en för tryckta medier ingår i nyhetspoolen.

I fredagens pool tilläts fyra av de stora amerikanska tv-kanalerna att delta, medan en kanal – CNN – portades.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons