Annons

Medier om SvD:s serie: ”Fler borde kliva ur sin bubbla”

Naivt eller modigt? SvD:s samtalsserie ”Den polariserade debatten” har inte bara väckt många reaktioner bland läsarna, utan också blivit omdebatterad i andra medier. Här sammanfattar vi några av inläggen.

Under strecket
Publicerad

Sakine Madon, politisk chefredaktör på Upsala Nya Tidning.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

1 / 8

Sakine Madon, politisk chefredaktör på Upsala Nya Tidning.
Sakine Madon, politisk chefredaktör på Upsala Nya Tidning. Foto: Fredrik Sandberg/TT

”En efterlängtad inställning”

I Upsala Nya Tidning skriver den politiska chefredaktören Sakine Madon att samtalsserien ger uttryck för ”en efterlängtad inställning”. Hon lyfter särskilt samtalen med Yasri Khan, generalsekreterare för Svenska muslimer för fred och rättvisa, och Chang Frick, chefredaktör på Nyheter Idag.

”Ytterst få lär ha ändrat sina åsikter av att läsa Oscarsons samtalsserie. Däremot får läsaren en liten inblick i hur de intervjuade tänker och resonerar. Men Oscarsons samtal har också en vidare effekt: den säger till Khans anhängare att man som konservativ muslim visst får synas och höras i det offentliga Sverige, och den säger till Fricks anhängare att ’gammelmedia’ visst låter oliktänkande komma till tals. Inte utan kritiska motfrågor. Men med en genuin nyfikenhet.

Fler borde som Oscarson kliva ur sin bubbla.”

Fler borde kliva ur sina filterbubblorunt.se
Annons
Annons

Johannes Klenell, kulturredaktör på tidningen Arbetet.

Foto: Ola Kjelbye/Nok författarmodeBild 1 av 1

2 / 8

Johannes Klenell, kulturredaktör på tidningen Arbetet.
Johannes Klenell, kulturredaktör på tidningen Arbetet. Foto: Ola Kjelbye/Nok författarmode

”Blev inte helt bra”

Johannes Klenell, kulturredaktör på tidningen Arbetet kallar samtalsserien för ”naiv” och kritiserar konceptet med ”samtalsaktivism” som helhet. Han skriver:

”Det att den ena parten febrilt vill mötas samtidigt som den andra parten stannar i sin extrema hållning. Det gör att den som har ambitionen att mötas sakta men säkert tappar kompassen i sin resa mot vad den tror är halva vägen. Blir tillmötesgående. Söker common ground som i slutänden bara bekräftar extremistens konspiratoriska världsbild.”

Svenska Dagbladets första artikel i serien, samtalet med Chang Frick, ger han följande omdöme:

”Det blev inte helt bra den här gången heller.”

Är samtalsaktivism den nya skrikdebatten?arbetet.se
Annons
Annons

Peter Hjörne skriver ledartexter i Göteborgs-Posten.

Foto: Karin GripBild 1 av 1

3 / 8

Peter Hjörne skriver ledartexter i Göteborgs-Posten.
Peter Hjörne skriver ledartexter i Göteborgs-Posten. Foto: Karin Grip

”Stina Oscarson visar mod och integritet”

Peter Hjörne skriver på ledarplats i Göteborgs-Posten om att våga gå emot strömmen och framföra avvikande åsikter, och lyfter Stina Oscarson som ett gott exempel:

”När en Bengt Ohlsson, en Lena Andersson, en Stina Oscarson eller på sin tid en Per Ahlmark visar mod och integritet och lyfter fram andra perspektiv än de för stunden rådande, då utfärdas förkastelsedomarna utan misskund och till synes utan reflektion.”

En lagom krönika!gp.se
Annons
Annons

Jack Werner, journalist och debattör.

Foto: Linus Sundahl-DjerfBild 1 av 1

4 / 8

Jack Werner, journalist och debattör.
Jack Werner, journalist och debattör. Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Osäker på om drömmen går att uppfylla”

I Dagens Nyheter skriver Jack Werner att det ”låter fantastiskt” med ett samhälle där de bittraste motståndarna kunde föra ett öppet samtal, men att han ”är osäker på om den drömmen går att uppfylla”.

”Blunda inte för risken att idén om den polariserade samtiden delvis är en produkt av en offentlighet som alltid söker de mest aggressiva reaktionerna, funnit att de existerat och glömt alla andra, och genom att berätta om dessa aggressiva reaktioner skapat fler på andra sidan och därmed snurrat upp sig i en polariseringsspiral i miniatyr.”

Jack Werner: Osäkert om drömmen om det öppna samtalet går att uppfylla - DN.SEdn.se
Annons
Annons

Brit Staktson är författare, mediestrateg och vd för reportagesajten Blank spot project.

Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 1

5 / 8

Brit Staktson är författare, mediestrateg och vd för reportagesajten Blank spot project.
Brit Staktson är författare, mediestrateg och vd för reportagesajten Blank spot project. Foto: Yvonne Åsell

”Cyniskt och rejält naivt”

I Dagens Nyheter riktar mediestrategen Brit Stakston skarp kritik mot SvD:s samtalsserie. Hon menar att det är fel att förstärka de ”mest extrema och fientliga rösterna” och tycker istället att fokus borde ligga på det vardagliga samtalet.

”Det offentliga samtalet domineras alltså redan av polariserande röster. Helt bortom alla proportioner. Dessutom bemästrar de ofta alla tricks för att nå ut på nätet, vilket gör att de framstår som fler än de är. Det journalistiska uppdraget i relation till detta borde snarare bestå i något annat än fri exponering.”

SvD:s kulturchef Lisa Irenius svarade i en replik i DN att SvD vill försöka förstå, inte normalisera, extrema åsikter.

”Ambitionen med SvD:s artikelserie är heller inte att tala med `de mest extrema´, utan att från olika perspektiv belysa den polariserade debatten. I serien ställer dramatikern Stina Oscarson både öppna och kritiska frågor – i nästa del möter hon till exempel en omstridd feministisk debattör. Det handlar om att försöka förstå, vilket inte är samma sak som att hålla med eller ’normalisera”, skriver Lisa Irenius.

Brit Stakston svarar i en slutreplik, där hon återigen kritiserar samtalsserien och skriver att hon ”problematiserar den nya samtalstrenden där högerextrema extra mycket ska förstås”.

”Det är ett högt pris för demokratin när ytterlighetsröster konstant förstärks och ges ökad legitimitet i jakten på läsare, och tittare. Det är cyniskt och rejält naivt.”

Brit Stakston: Samtiden präglas av en övertro på samtal med högerextremister - DN.SEdn.se
Annons
Annons

Kajsa Ekis Ekman, journalist och författare.

Foto: Anders Deros/TTBild 1 av 1

6 / 8

Kajsa Ekis Ekman, journalist och författare.
Kajsa Ekis Ekman, journalist och författare. Foto: Anders Deros/TT

”Ingen yttrandefrihet att tala om”

I Aftonbladet ifrågasätter Kajsa Ekis Ekman vilka personer som intervjuas i samtalsserien, och menar att SvD fokuserar för mycket på personer på högerkanten och på invandringsfrågan. Främst riktar hon kritik mot SvD:s beslut att inte publicera ett samtal som gjorts med fredsaktivisten Agneta Norberg.

”Det hela visar att det är något konstigt med vår tids föreställning om yttrandefriheten. Den har nämligen bara en öppning: åt höger. Åt vänster är den hermetiskt försluten.”

KULTUR: Rött skynke för medievärldenaftonbladet.se
Annons
Annons

Elina Pahnke, frilansjournalist.

Bild 1 av 1

7 / 8

”Springer rasisternas ärenden”

Elina Pahnke, frilansjournalist.
Elina Pahnke, frilansjournalist.

I Sydsvenskan skriver Elina Pahnke om flera initiativ till samtal och riktar kritik mot dem, däribland SvD:s ”Den polariserade debatten”. Hon skriver:

”Snarare än att undersöka det oupptäckta springer journalister och debattörer rasisternas ärenden. Stina Oscarson beskriver den polariserade debatten som utgångspunkten för sin samtalsserie, trots att hela poängen är att skapa samförstånd.”

Hon menar att liknande samtalsserier inte främjar yttrandefriheten.

”Jag tror inte att okritiska samtal främjar yttrandefriheten. Istället måste medier granska makten, ifrågasätta vilka konsekvenser politiken får och vilka som får betala priset för att rasister nu omhuldas av såväl politiska partier som giriga poddare.”

Här kommenterar SvD:s Elsa Westerstad, redaktör för idé- och kulturdebatt, Pahnkes inlägg och andra reaktioner.

Läs även Sam Sundbergs reportage som belyser samtalsformen och dess spridning i medielandskapet.

Journalister och debattörer springer rasisternas ärendensydsvenskan.se
Annons
Annons

8 / 8

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons