Annons

Medlöparens viktiga roll – när fascister tar över

Géraldine Schwarz, författare till ”Medlöparna”.
Géraldine Schwarz, författare till ”Medlöparna”. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Farmor beundrade Hitler. Farfar gjorde klipp på judeförföljelserna. Géraldine Schwarz bok ”Medlöparna” är en reaktion på att människor åter faller för fascistiska partier.

Under strecket
Publicerad

Géraldine Schwarz farfar gick med i det tyska nazistpartiet. Hennes morfar var gendarm under den franska Vichyregimen, som kollaborerade med Hitlertyskland.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

Det var något med möblemanget i farföräldrarnas matsal som inte stämde. Det pampiga bordet på lejontassar. Skänkens dekor av fina blomarabesker. Vitrinskåpet med sin skatt av utsökt porslin.

Géraldine Schwarz minns hur hon som liten åt gräddbakelser i matsalen och imponerades av det hon såg. Hon förstod inte att det högborgerliga möblemanget, som skar sig mot den övriga lägenheten, avslöjade att hennes släkt dragit nytta av judeförföljelserna.

När judiska familjer deporterats från sydtyska Mannheim 1940 kunde människor klampa in deras hem och köpa saker till vrakpris.

Géraldine Schwarz farföräldrar var varken hjältar, offer eller bödlar. De var medlöpare, vanliga människor som med till synes små handlingar legitimerade Nazitysklands grymheter. De flöt med, blundade med ett öga och drog nytta av situationen.

– Utan alla dessa medlöpare, alla dessa människor som spelade med i spelet, skulle Hitler antagligen inte ha kunnat gå så långt, säger hon.

Géraldine Schwarz pratar snabb engelska med fransk accent. Hon är uppvuxen i Paris och bosatt i Berlin. I sin bok rotar hon i både sin tyska och sin franska familjehistoria, men hon beskriver också hur olika de två länderna hanterat frågan om medlöperi.

Annons
Annons

Nu är hon i Stockholm för att berätta om sin bok, som ges ut i en mängd länder samtidigt som minnesarbetet kring 1900-talets nazism och fascism fortsätter att skapa konvulsioner i Europa.

I Sverige polisanmälde SD-politiker nyligen Norrköpings stadsmuseum som visar utställningen ”Medlöperi och motstånd".

I Ungern har Nobelpristagaren och Förintelseöverlevaren Imre Kertész ”Mannen utan öde” strukits ur landets litterära kanon.

Géraldine Schwarz konstaterar med viss förvåning att ”Medlöparna” just nu översätts till ungerska.

Géraldine Schwarz konstaterar med viss förvåning att ”Medlöparna” just nu översätts till ungerska. Men i övrigt är det mycket svårt att få boken utgiven i Östeuropa, trots att den belönats med EU:s litteraturpris.

– Mitt förlag försöker få den utgiven i Polen, men det är inte rätt timing. Boken går helt emot den rådande trenden i Polen just nu som handlar om att förneka det polska folkets roll i Förintelsen.

Människors agerande när diktaturer växer fram, och förföljelser tilltar, är en central fråga för Géraldine Schwarz.

Vad skulle du själv ha gjort i Hitlertyskland?

Géraldine Schwarz funderar kort. Hon säger att hon nog också skulle ha dragits med i euforin över att arbetslösheten försvann, över att det åter fanns mat på borden och glädje i luften.

– Alla som vittnar om 1930-talet säger att det var en märklig atmosfär av eufori, något extraordinärt, en känsla av en tysk renässans när Tyskland reste sig ur askan.

Géraldine Schwarz tror knappast att hon skulle ha varit en modig hjälte när judeförföljelserna trappades upp.

– Jag skulle nog inte ha ingripit mot deportationerna, det var mycket farligt.

Annons
Annons

Géraldine Schwarz farfar gick med i det tyska nazistpartiet. Hennes morfar var gendarm under den franska Vichyregimen, som kollaborerade med Hitlertyskland.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

Men hon hoppas att hon skulle ha valt ett annat agerande än sina farföräldrar.

– De skulle inte ha köpt dessa möbler, säger hon.

Hennes farfar, som var en måttligt framgångsrik företagare, köpte dessutom ett välskött, judiskt företag till underpris. Familjen kunde leva gott tack vare andras olycka.

Omfördelningen av egendom var en smart strategi av naziregimen, konstaterar hon. Medlöperiet gynnades av att människor kunde göra klipp.

– Alla kunde dra nytta av judeförföljelsen, och därmed blev alla del av den, säger hon och tillägger att hennes farföräldrar aldrig ville erkänna sin roll i en kriminell regim. De ägnade sig aldrig åt något minnesarbete.

Géraldine Schwarz farfar gick med i det tyska nazistpartiet. Hennes morfar var gendarm under den franska Vichyregimen, som kollaborerade med Hitlertyskland.
Géraldine Schwarz farfar gick med i det tyska nazistpartiet. Hennes morfar var gendarm under den franska Vichyregimen, som kollaborerade med Hitlertyskland. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Ordet minnesarbete är viktigt för Géraldine Schwarz. Hon menar att Tyskland bedrivit ett på många sätt framgångsrikt arbete, som tagit sig an frågan om den enskildes ansvar. Kraven på minnesarbete växte fram i 1960-talets Västtyskland samtidigt som 68-generationen revolterade mot sina föräldrar.

Länder som inte gjort ett grundligt minnesarbete är mer sårbara för dagens fascistiska och populistiska rörelser, säger Géraldine Schwarz och tar Italien som ett exempel.

– Om det är i något land som man borde läsa ”Medlöparna”, så är det i Italien, säger hon och tillägger att hennes bok mötts av relativ tystnad i Italien trots fina recensioner.

Annons
Annons

Géraldine Schwarz bok väver samman familjehistoria med större skeenden i Europa och världen. Den pendlar mellan dåtid och nutid. Boken är en direkt reaktion på en utveckling som oroar henne djupt.

– 2016 märkte jag för första gången att något förändrades, speciellt i Europa. Den demokratiska modellen var hotad. Partier som inte tydligt tagit avstånd från fascismen var populära igen. Sedan kom brexit och Trump, och 2017 valdes AfD in i det tyska parlamentet.

De flesta populistiska partier är emot minnesarbete.

Hennes förhoppning är att boken ska nå unga som kanske inte vet så mycket om historien. Samtidigt hoppas hon att fler länder ska inse behovet av minnesarbete; länder som har lik i garderoben blir mindre stabila demokratier, säger hon.

– De flesta populistiska partier är emot minnesarbete. Antagligen för att minnesarbete är en politisk utbildning som gör människor mer medvetna om sin roll och sitt ansvar, men också om de manipulativa strategier som används av dessa partier och som är ganska lika de som användes på 1930-talet.

Géraldine Schwarz tvekar inte att dra paralleller mellan 1930-talets och dagens Europa.

– Populistiska partier försöker steg för steg få oss att acceptera det oacceptabla. Precis som då är de väldigt skickliga på att spela på känslor och sprida rädsla; de utnyttjar vår desorientering i en globaliserad värld.

Historien handlar inte bara om dem som kan kategoriseras som hjältar, offer eller bödlar.

Är du optimist eller pessimist?

Géraldine Schwarz reser sig för att dra på sig en varm tröja och hälla upp mer te. Hon ger inget tydligt svar.

Men när hon i boken väver in sin egen familj – morfar var gendarm under den franska Vichyregimen som kollaborerade med Hitlertyskland, pappa tillhörde dem som ville gå till botten med familjens mörka hemligheter – visar hon att även vanliga människor har en roll i historien. Historien handlar inte bara om dem som kan kategoriseras som hjältar, offer eller bödlar.

– Det handlar om att få människor att se att de har en roll, att se att de har makt. Det är makt som kan användas på ett både positivt och negativt sätt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons