Annons

Alla hjältar blir förlåtnaMedryckande saga i blitzens London

Chris Cleave (född 1973) är bosatt i London. Han vann The Sommerset Maugham Award för sin debutroman "Incendiary" och har varit nominerad till flera stora priser.
Chris Cleave (född 1973) är bosatt i London. Han vann The Sommerset Maugham Award för sin debutroman "Incendiary" och har varit nominerad till flera stora priser. Foto: Murdo Macleod

Chris Cleeves berättelse om en Pippi-kavat flicka i andra världskrigets London övertygar i sin skildring av klass, men innehåller en kärlekshistoria som blir romance-fluffig.

Under strecket
Publicerad

Alla hjältar blir förlåtna

Författare
Chris Cleave
Genre
Prosa
Förlag
Brombergs
ISBN
9789173377836

Övers: Jessica Hallén. 532 s.

Brittiske Chris Cleave slog igenom stort med romanen ”Little Bee”, om den nigerianska tonårsflickan Little Bees upplevelser i London, som kom 2008. Hans fjärde roman, ”Alla hjältar blir förlåtna”, bygger delvis på händelser i hans egen släkt.

I centrum står 18-åriga Mary North, en kvinna i Londons övre skikt som anmäler sig som frivillig och får en tjänst som lärarinna under andra världskrigets inledningsskede 1939. Hennes glättiga överklassliv byts snart mot en desto dystrare vardag, med ständiga bombningar över London och rapporter om dödade britter vid fronten. I takt med förändringarna i samhället förvandlas hon, med sitt redan kopparröda hår, till en kavat Pippi-figur med kvicka repliker som bryter mot olika konventioner. Snart har stora känslor och hennes överväldigande yttre dessutom svept in henne i ett triangeldrama med två unga män, Tom och Alistair.

Chris Cleave tar sig, som i tidigare romaner, an stora teman som klass, kärlek, kön och rasism och skildrar hur allt det där utmanas av kriget. I synnerhet försöker han visa hur rasismen tog sig form i London under den här tiden. N-ordet används friskt, i en modern läsares ögon nästan stötande mycket. Som översättare kan det säkert ha varit lockande att stryka det några gånger. Trots övertydligheten blir relationen mellan Mary och den lille föräldralöse, mörkhyade pojken Zachary drabbande. Som när Mary lär honom att läsa trots att alla sagt att han är korkad.

Annons
Annons

Skildringen av klass är givande, särskilt som det handlar om ett samhälle och en stad där klyftorna än i dag är stora. Även om det framställs snudd på komiskt, som när Mary inser att hon inte ens vet hur många rum det finns i hennes hem, men gissar på ”två dussin”. ”Om vi verkligen ville göra nytta skulle vi ha kunnat ge hela den här gatan husrum hemma hos dig och mig, i stället för att leta igenom deras spillror”, säger hon till sin väninna Hilda, med liknande bakgrund, när de båda har börjat som ambulansförare.

Mindre övertygande är kärlekshistorien. Triangeldramat mellan Mary, Tom och Alistair beskrivs med något som ibland liknar fluffig romance-prosa, med kärlek vid första ögonkastet som överskrider klassgränser. Det blir en för markant och nästan parodisk kontrast till den fasansfulla tid de rör sig i.

Om man väljer att se det här mer som en saga, vilket väl är tanken, snarare än mer seriös gestaltning, och accepterar att det är en underhållande feelgood och feelbad-roman med blitzen som skådeplats, blir det lättare att svälja. Det är inte en roman som ska jämföras med exempelvis Steve Sem-Sandbergs mörkare böcker om andra världskriget, som ”De fattiga i Lódz”. Chris Cleave är snarare en imponerande historieberättare med intrikata intriger.

Däremot hade romanen blivit starkare om den hade kortats. Vissa scener blir småputtrande omvägar, även om det vid några tillfällen oväntat bränner till och slutar i ett förödande bombanfall. Mellan de där transportsträckorna har den samtidigt bladvändarkvaliteter.

Det Cleave främst lyckas med – och som han i ett efterord berättar att han hade som inledande avsikt – är att påminna om alla individuella öden som finns i de krig som förs världen över i dag. Om den här boken får läsare att se det och att dessutom upptäcka parallellerna mellan dåtid och nutid kan även de mer schablonartade styckena förlåtas

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons