Annons

Så skiljer sig Melania Trump från föregångarna

I USA spelar presidenternas hustrur en tung och viktig roll med eget stab i Vita huset. I ett land utan kungahus är den symboliska rollen viktig – och i några fall sägs fruarna ha haft stort politiskt inflytande.

Melania Trump har hållit sig i bakgrunden – men nu är hon ute på sin första diplomatiska utlandsresa. SvD listar flera utmärkande ”first ladies”.

Under strecket
Publicerad

 Melania Trump  besöker Greater Accra Regional Hospital i  Accra, Ghana.

Foto: Carolyn Kaster/AP

Melania Trump med Ghanas motsvarighet Rebecca Akufo-Addo på Kotoka International Airport i Ghana.

Foto: Carolyn Kaster/AP

1 / 9

Modell och med slovenska som modersmål

 Melania Trump  besöker Greater Accra Regional Hospital i  Accra, Ghana.
 Melania Trump  besöker Greater Accra Regional Hospital i  Accra, Ghana. Foto: Carolyn Kaster/AP

Melania Trump har nu inlett sin första diplomatiska resa, första destinationen är Ghana. Hon fortsätter sedan till Malawi, Kenya och Egypten.

Melania Trump, som tidigare har jobbat som internationell modell, har hittills hållits sig i bakgrunden under sin makes politiska karriär sedan han blev president 2017. Resan till Afrika beskrivs därför som något av en chans för henne att komma ut i ljuset och visa sig i rollen som första dam.

Melania Trump med Ghanas motsvarighet Rebecca Akufo-Addo på Kotoka International Airport i Ghana.
Melania Trump med Ghanas motsvarighet Rebecca Akufo-Addo på Kotoka International Airport i Ghana. Foto: Carolyn Kaster/AP

Dock skiljer hon sig från sina tidigare föregångare. Hon är den första amerikanska presidenthustrun som inte är född i USA eller England och som inte har engelska som modersmål, utan i stället slovenska.

Resan sker i ljuset av att hennes man tidigare har kallat afrikanska länder för "skithålsländer" (shithole countries). Han har dock sedan dess ändrat sig och har framhållit att Afrika på många sätt är den vackraste platsen i världen.

Annons
Annons

Michelle Obama.

Foto: Gerald Herbert/AP

2 / 9

Högutbildad och diplomat på Twitter

Michelle Obama.
Michelle Obama. Foto: Gerald Herbert/AP

Michelle Obama är advokat och universitetsadministrator som blev första dam när Barack Obama blev president 2009. Hon har varit student vid det prestigefulla universitetet Princeton, vilket har beskrivits som anmärkningsvärt då hon kommer från en medelklassfamilj utan en akademisk tradition.

Hon blev USA:s första afroamerikanska presidenthustru och engagerade sig i frågor som ekologisk kosthållning och homosexuellas rättigheter. Hon är även känd för sin Twitter-diplomati då hon 2014 engagerade många med hashtagen ”Bring Back Our Girls”, som reaktion på kidnappningarna av skolflickor i Nigeria av terroristgruppen Boko Haram.

Under sin tid i Vita huset reste Michelle Obama utomlands som delegat, både själv och med sin man. Hon deltog bland annat i resor till Frankrike, Saudiarabien och Sydafrika och har träffat Englands drottning Elizabeth II och Kinas president Xi Jinping.

Annons
Annons

Laura Bush.

Foto: Brandon Wade/AP

3 / 9

Lärare och bibliotekarie – talare på konvent

Laura Bush.
Laura Bush. Foto: Brandon Wade/AP

Laura Bush har beskrivits som en stark första dam, som bland annat inledningstalade på Republikanernas konvent för att stötta sin man. Hon var USA:s första dam vid sin make George W. Bush mellan 2001 och 2009. Hon växte upp i Texas och har en bakgrund som lärare och bibliotekarie och tog senare många initiativ inom utbildning och hälsa.

Laura Bush reste mycket under sina två mandatperioder i Vita huset och engagerade sig mycket i Afrika och i kampen mot aids. Hon besökte kontinenten hela fem gånger under sin tid i Vita huset på så kallade ”goodwill tours”

Efter sin tid som första dam såg hon till att få en nära relation med sin efterträdare Michelle Obama, och uttryckte sig positivt till Obamaadministrationen. Laura Bush gav även ut en bok om sin tid i Vita huset, och grundade en biblioteksstiftelse för att stärka utbildningen i landet.

Annons
Annons

Hillary Clinton.

Foto: Seth Wenig/AP

4 / 9

Senator, utrikesminister och presidentkandidat

Hillary Clinton.
Hillary Clinton. Foto: Seth Wenig/AP

Hillary Clinton är den enda av USA:s första damer som själv har deltagit i en presidentkampanj. Hon har själv haft en lång politisk karriär, bland annat som senator för delstaten New York. Hon var USA:s utrikesminister i regeringen Obama mellan 2009 och 2013, alltså under den arabiska våren och den amerikanska interventionen i Libyen som hon förespråkade.

Under det senaste presidentvalet i USA var hon Demokraternas kandidat som i valet vann majoriteten av rösterna, men förlorade valet på grund av det amerikanska valsystemets utformning.

Som presidenthustru till Bill Clinton var hon ordförande i ett nationellt initiativ som ville reformera sjukvårdsväsendet i USA. Hon hoppades på att driva igenom reform hon tidigare hade genomfört som politiker i staten Arkansas – men reformen mötte hårt motstånd och stoppades.

Annons
Annons

Barbara Bush.

Foto: Alex Sanz/AP

5 / 9

Kallade sonen för ”dum som en räv”

Barbara Bush.
Barbara Bush. Foto: Alex Sanz/AP

Av tidskriften Time har Barbara Bush kallats för en av de mest inflytelserika kvinnor i amerikansk politik genom tiderna. I april gick hon bort efter en tids sjukdom, 92 år gammal.

Hon var i Vita huset vid sin make George H. W. Bush mellan 1989 och 1993. Hon var även mor till den senare amerikanske presidenten George W. Bush. Hon sägs ha haft stort inflytande på sin familj och därmed den amerikanska politiken.

Barbara Bush var engagerad i kampen mot aids och mot rasism och arbetade bland annat för att stärka läskunnigheten och skapade en stiftelse för detta. Efter sin tid i Vita huset fortsatte hon att öppet ge synpunkter på det politiska engagemanget i hennes familj.

– Han är dum som en räv, har hon frispråkigt svarat på en fråga om sin sons George W. Bush intellektuella förmåga när kan kampanjade för att bli president.

Annons
Annons

Nancy Reagan.

Foto: Scott Stewart/AP

6 / 9

Hollywoodstjärnan som blev presidentfru

 Nancy Reagan.
Nancy Reagan. Foto: Scott Stewart/AP

Innan Nancy Reagan gick in i rollen som första dam hade hon en karriär som skådespelerska. Under 1940- och 1950-talen uppträdde hon i diverse Hollywoodfilmer, som ”The Next Voice You Hear” eller ”Night into Morning”.

Genom sitt skådespelareyrke träffade hon Ronald Reagan och förhållandet blev omskrivet i skvallerpressen, kanske för att hon tidigare hade dejtat några av sin tids mest kända amerikanska skådespelare.

Ronald Reagan tillträdde som president 1981 och satt i Vita huset till 1989. Det första som Nancy Davis Reagan gjorde var att rusta upp Vita huset – genom privata donationer för att inte belasta statskassan.

Som första dam ledde hon en stor antidrog-kampanj under namnet ”Just Say No”. Genom kampanjen utbildades barn och ungdomar om risken med droger och hon ska ha sagt att ”Droger ersätter drömmar med mardrömmar”.

Annons
Annons

Rosalynn Carter.

Foto: John Bazemore/AP

7 / 9

Ledde diplomatiska delegationer

Rosalynn Carter.
Rosalynn Carter. Foto: John Bazemore/AP

Rosalynn Carter var USA:s första dam mellan 1977 och 1981 när Jimmy Carter var president. Under sin tid i Vita huset fokuserade Rosalynn Carter mycket på mentalsjukvården i USA och hon deltog i landets utredningar om tillståndet för de med psykisk ohälsa.

Hon var den första presidenthustrun som arbetade som en politisk partner till den sittande presidenten. Hon deltog på ministermöten och fick en stor insikt i administrationen, viket som delvis återgavs i hennes memoarer; ”First Lady from Plains”.

Det mest anmärkningsvärda hon gjorde var att leda en diplomatisk delegation till flera länder i Latinamerika, vilket hon uppmärksammades för. Hon ledde även under samma år USA:s officiella delegation till begravningen av den framlidne påven Paul VI i Rom.

Annons
Annons

Betty Ford.

Foto: Charles Neibergall/AP

8 / 9

Kämpade hårt för jämlikhet

Betty Ford.
Betty Ford. Foto: Charles Neibergall/AP

Betty Ford, som avled 2011, är kanske den presidenthustru som har kämpat mest för jämlikhet. Hon verkade för aborträtten och kvinnorörelsen i sitt land, och och verkade för en mer balanserad politik i frågor som vapenkontroll och drogmissbruk. Hon var hustru till Gerald Ford, som var en av USA:s mer kortvariga presidenter.

Hon brann för att lyfta frågor om bröstcancer och hade ett starkt engagemang för det så kallade ”Equal Rights Amendment”, som är en föreslagen förändring i USA:s grundlag som ger lika rättigheter oberoende av kön. Grundlagsändringen blev inte antagen på federal nivå i USA, men den lagstiftades däremot i 24 amerikanska delstater.

Efter sin tid i Vita huset öppnade Betty Ford ett icke vinstdrivande center för behandlig och stöd mot alkohol- och drogmissbruk. Hon öppnade centret efter att hon själv gått ut med att hon länge lidit av alkoholism.

Annons
Annons

Jacqueline Kennedy.

Foto: AP

9 / 9

Glamorös stilikon i rosa pillerbrukshatt

Jacqueline Kennedy.
Jacqueline Kennedy. Foto: AP

Jacqueline Kennedy var känd för sin stil och goda smak. Hon ansågs vara något av en modeikon. Hon ska ha varit anledningen till att de så kallade pillerburkshattar var moderna under 1960-talet. Mest känd är nog hennes kombination av pillerbrukshatt med damkostym i rosa.

I sin roll som USA:s första dam gjorde Jacqueline Kennedy många utrikesresor, bland annat ska hon ha träffat den sovjetiska premiärministern Nikita Khrushchev. Hon genomförde även en omfattande restauration av Vita huset, som också filmatiserades.

Jacqueline Kennedy befann sig i samma bil som sin make när han sköts i det uppmärksammade mordet på John F. Kennedy. Efter mordet flyttade hon tillbaka till New York och gifte senare om sig med den grekiske skeppsredaren Aristoteles Onassis, som var en av värdens rikaste män. Jacqueline Kennedy gick bort 1994 i New York.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons