Annons

Melania Trump anklagas för att ha plagierat Obama

På bästa sändningstid talade Melania Trump på Republikanernas partikonvent i går om varför hennes man är bäst lämpad att bli USA:s nästa president.

– Donald är och har alltid varit en fantastisk ledare. Nu ska han jobba för alla er.

Efter talet anklagas Melania Trump för att ha plagierat Michelle Obamas tal från 2008.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump presenterar sin fru Melania Trump före hennes tal.

Foto: Carolyn Kaster /APBild 1 av 2
Foto: J. Scott Applewhite/APBild 2 av 2
Efter reklamen visas:
melaniatrump

CLEVELAND, OHIO. Det var måndagens överlägset mest emotsedda tal vid partikonventet i Cleveland. Melania Trump – den tidigare modellen som är född i Slovenien, talar fem språk och blev amerikansk medborgare för 20 år sedan – presenterades av Donald Trump på scenen i konventet vid halv elva på kvällen. Att en presidentkandidat uppenbarar sig redan första dagen på ett konvent är ovanligt.

Då hade delegater, lobbyister och journalister kämpat sig igenom en dramatisk dag av röstningsprocedurer på konventsgolvet där en grupp delegater försökte och misslyckades med att få Trumps nominering att spåra ur.

Om detta nämnde Melania Trump, 46, inte ett ord, i stället radade hon upp argumenten varför Donald Trump har de rätta egenskaperna för att leda USA. Enligt CNN har hon jobbat på talet ihop med talskrivare i fem-sex veckor.

– Donald är och har alltid varit en fantastisk ledare. Nu ska han jobba för alla er. Det han har åstadkommit talar för sig själv. Han vet hur man vinner. Och han vet hur man förbättrar landet och håller det tryggt och säkert.

Annons
Annons

Donald Trump presenterar sin fru Melania Trump före hennes tal.

Foto: Carolyn Kaster /APBild 1 av 2
Foto: J. Scott Applewhite/APBild 2 av 2

– Han är också rättvis, la hon till.

– Det var därför jag blev kär i honom från början.

Donald Trump presenterar sin fru Melania Trump före hennes tal.
Donald Trump presenterar sin fru Melania Trump före hennes tal. Foto: Carolyn Kaster /AP

Hon hyllade även USA:s krigsveteraner, inklusive förre senatorn Bob Dole som fanns på plats i konventshallen.

En sjuklig Dole reste sig upp och vinkade under jubel.

Vårt land underlevererar och behöver nytt ledarskap. Även världen behöver det. Bara Donald kan leverera det.

– Om du vill ha någon som slåss för dig och ditt land, då är Donald din man, sa Melania Trump.

Hon radade upp en rad väljargrupper som Trump ”bryr sig om”, bland dem ”afroamerikaner, latinamerikaner, medelklass och fattiga” – en viktig mening eftersom den inbegriper de minoriteter där Trump hittills haft svagt stöd.

Omedelbart efter talet togs det emot relativt positivt av tv-kommentatorer. Men senare på kvällen noterade flera politiska analytiker att Melania Trumps talskrivare verkar ha lånat vissa rader i talet från Michelle Obamas tal åtta år tidigare.

Foto: J. Scott Applewhite/AP

– Mina föräldrar lärde mig tidigt att jobba hårt för det du vill ha av livet. Att stå vid sitt ord, att göra det du säger att du ska göra och att hålla dina löften. Att behandla människor med respekt, sade Melania Trump i sitt tal.

Annons
Annons

På Demokraternas konvent 2008 sade Michelle Obama så här:

"Barack och jag uppfostrades med så många liknande värderingar. Att du ska jobba hårt för det du vill få ut av livet. Att stå vid ditt ord och göra det du säger att du ska göra. Att behandla människor med värdighet och respekt, även om du inte känner dem och även om du inte håller med dem."

Ytterligare en passage om att föra dessa värderingar vidare till kommande generationer är nästintill identisk med Michelle Obamas. CNN erfar att ett antal seniora republikaner ska ha hjälpt Melania Trump med talet.

Totalt 58 ord ska vara identiska i de båda talen och Trumps stab fick skynda ut för att försvara fastighetsmagnatens fru.

– Det här är ord som familj, respekt och kärlek. Det är inte unika ord på något sätt. Hennes tal handlade om hur det är att komma till USA och mannen hon lärt känna, sade Trumps kampanjledare Paul Manafort till i tv-kanalen CBS.

Genom att låta familjen tala på konventet försöker Donald Trumps kampanj ge väljarna en bättre bild om vem miljardären från New York egentligen är. Flera familjemedlemmar talar tisdag–torsdag, med Donald Trumps eget tal planerat till torsdag kväll.

Enligt Melania Trump är Donald Trump inte bara rätt ledare för USA.

– Vårt land underlevererar och behöver nytt ledarskap. Även världen behöver det. Bara Donald kan leverera det, sa hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons