Annons

Melania Trump räddar maken efter abortutspel

Donald Trumps tystlåtna fru Melania har hamnat i rampljuset sedan hon fått rycka ut till makens hjälp, efter abortutspelet. Om Trump blir president blir Melania USA:s nästa "first lady" – den första från ett tidigare kommunistland. SvD ger en samlad bild av hennes modellkarriär, entreprenörsskap och dolda talang.

Under strecket
Publicerad
Foto: David Goldman/AP

1 / 11

Foto: David Goldman/AP

Donald Trump är vida känd för sin frispråkighet och för sin vilja att bryta sig loss från det på politiska etablissemanget. Men vad vet man egentligen om hans fru Melania?

I dagarna blev hon Donald Trumps stora stöd när han försökte att vinna tillbaka de många kvinnliga röstare som presidentkandidatens förolämpat efter ett uppmärksammat abortutspel. Om Donald Trump blir president kommer Melania också att efterträda presidentfruar som Michelle Obama, Laura Bush, Hillary Clinton, Barbara Bush and Rosalynn Carter.

Men det som inte alla känner till är att Melania exempelvis har en bred akademisk bakgrund och gärna skänker pengar på fritiden. SvD listar fler saker du kanske inte visste om den tystlåtna slovenskan.

Annons
Annons

Sevnica, Slovenien.

Foto: Darko Bandic/AP

2 / 11

Blev modell när hon var 16 år

Sevnica, Slovenien.
Sevnica, Slovenien. Foto: Darko Bandic/AP

Melania Trump, tidigare Melanija Knavs, föddes den 27 april 1970 i en by nära Sevnica, Slovenien, som då var en del av det kommuniststyrda Jugoslavien. Pappan var bilhandlare och mamman var modedesigner.

Vid 16 års ålder påbörjade Melania sin modellkarriär. När hon var 18 signerade hon ett avtal med en modellagentur i Milano och under sin professionella modellkarriär i Italien ändrade hon sitt flicknamn från Knavs till Knauss.

Annons
Annons
Foto: Richard Drew / AP

3 / 11

Har en examen i arkitektur och design

Foto: Richard Drew / AP

Melania har också en examen i arkitektur och design. Efter studierna återvände hon till att arbeta som heltidsmodell och när hon var 26 flyttade hon till New York. Melania fick sitt amerikanska uppehållstillstånd 2001 och blev amerikansk medborgare 2006.

I New York träffade hon den 24 år äldre Donald Trump 1998 och paret gifte sig 2005. Melania är Donalds tredje fru då han tidigare var gift med den tjeckisk-amerikanska Ivana Trump, från 1977 till 1992, och Marla Maples, från 1993 till 1999.

Melanias vän Edit Molnar säger i en intervju med The New York Post att när paret träffades försökte Donald Trump få Melanias telefonnummer trots att han var i sällskap med en annan kvinna.

Melania har förutom sina fyra bonusbarn sonen Barron William Trump tillsammans med maken Donald.

Annons
Annons
Foto: Mary Altaffer/AP

4 / 11

Lång och språkbegåvad

Foto: Mary Altaffer/AP

Melania är flytande i fem språk. Förutom slovenska pratar hon också engelska, franska, serbiska och tyska. Något som kanske skulle vara till hjälp på den diplomatiska fronten.

Melania är också ganska lång, över 180 centimeter. Men om hon skulle bli nästa presidentfru skulle hon inte blivit den längsta. Michella Obama och Eleanor Roosevelt är två andra "first ladies" som också har mätts till över 180 centimeter.

Annons
Annons
Foto: Charles Rex Arbogast/AP

5 / 11

Var emot Trumps kandidatur

Foto: Charles Rex Arbogast/AP

Medan Donald Trump smutskastar sina rivaler och förolämpa kvinnor och etniska grupper, hamnar hans fru Melania ofta i skymundan.

Men efter Trumps senaste uttalande om att straffa kvinnor som begår abort, har han på senare tid bett om hjälp från Melania för att blidka de kvinnliga röstarna. I det senaste primärvalet i Milwaukee, Wisconsin, gick Melania upp på talarstolen och bedyrade att Trump ”älskar kvinnor” och behandlar alla lika, enligt New York Times.

Melania var dock motvillig till att användas i presidentkampanjen och var i början också motvillig till att Donald överhuvudtaget skulle ställa upp i presidentvalet, enligt liberala New York Times.

Annons
Annons
Foto: David Goldman/AP

6 / 11

Första presidentfrun från ett kommunistland

Foto: David Goldman/AP

Om Donald Trump skulle bli president, skulle Melania bli den första utlandsfödda presidentfrun sedan USA:s sjätte president John Quincy Adams fru Louisa Adams, som var från England.

Hon skulle dock bli den absolut första presidentfrun som är född och uppvuxen i ett tidigare kommunistland och som har ställt upp på nakenfotografering. Det sistnämnda var något som Donalds republikanske motståndare Ted Cruz var väldigt mån om att uppmärksamma den amerikanska befolkningen om.

Annons
Annons

7 / 11

Har stått modell för Annie Leibovitz

Under sin modellkarriär har Melania varit en omslagsflicka för tidskrifter som Vogue, Harper's Bazaar, Ocean Drive, Avenue, InStyle och New York Magazine. Ett av de mest omskrivna omslagen är hennes nakenposering i den brittiska tidskriften GQ. Under karriären har Melania sått modell för fotografer som Patrick Demarchelier, Helmut Newton och Mario Testino.

2006 stod hon också modell för Annie Leibovitz när Melania var gravid i sjunde månaden. På bilden poserar hon halvnaken på trapporna till Donald Trumps privatjet, där Donald själv syns sittandes i en lyxbil bredvid planet.

Annons
Annons
Foto: Kathy Willens/AP

8 / 11

Ingen party-tjej

Foto: Kathy Willens/AP

Rent generellt gör Melania inte mycket väsen av sig. Modellagenturschefen Paolo Zampolli kan i en intervju med The New York Post minnas att Melania sällan gick ut på nattklubbar och barer när de arbetade tillsammans.

– Hon träffade aldrig någon i New York före Donald. Hon gick bara ut på bio ensam och gick till gymmet, säger han och fortsätter:

– Vi pratar om en kvinna som stod modell för Camel cigaretter på en enorm affisch mitt på Times Square, men som samtidigt stannade hemma hela tiden. Hon är ingen party-tjej, säger Zampolli.

Till skillnad från sin man Donald har Melania på senare tid varit en mindre flitig Twitter-användare. Den 27 mars 2016 postade hon en bild med rubriken "Glad påsk!". Det senaste twitterinlägget efter det var i samband med USA:s självständighetsdag den 4 juli 2015.

Annons
Annons
Foto: Jae C. Hong/AP

9 / 11

Skrev på äktenskapsförord

Foto: Jae C. Hong/AP

I boken "The Fortune Hunters: Dazzling Women and the Men They Married", ska Donald Trump och Melania ha skrivit på ett äktenskapsförord före deras giftermål 2005. Något som Trump ska ha skrutit om för krönikören Liz Smith under en lunchträff på Le Cirque.

Annons
Annons
Foto: Richard Drew/AP

10 / 11

Är en filtig filantrop

Foto: Richard Drew/AP

Sedan giftermålet med Donald Trump har Melania också varit involverad i välgörenhetsaktioner i New York och runtom i världen.

Melania har också sin egen hudkrämslinje och smyckeslinje. Hennes smycken säljs via shoppingkanalen QVC och när varorna nylanserades, var Donald den första att ringa in ett köp. På 45 minuter var produkterna slutsålda.

Trump-frun har också varit med i amerikansk tv. Förutom att ha gjort reklamfilmer han hon framträtt i Donalds reality-tv-serie The Apprentice och varit gästvärd på The View med Barbara Walters.

Annons
Annons

11 / 11

Hängde med Clinton

Redan 1999 tillfrågades Melania hur det skulle se ut om hon någon dag blev presidentfru, vilket Donald redan då funderade över. Hon sade då att hon skulle vara väldigt traditionell som Betty Ford eller Jackie Kennedy.

När paret gifte sig var tidigare president Bill Clinton och frun Hillary (Donalds numera demokratiska rival) några av gästerna. Melania har själv lagt upp en Twitter-bild på de fyra tillsammans, när det begav sig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons