Annons

Mélenchons team uppmanar: Rösta inte på Le Pen

Den franske vänsterpolitikern Jean-Luc Mélenchons valteam har bett hans supportrar att inte lägga en enda röst på Nationella frontens kandidat Marine Le Pen i andra omgången av presidentvalet om två veckor, skriver The Guardian.

Under strecket
Publicerad

Jean-Luc Mélenchon och Marine Le Pen.

Foto: Michel Euler/AP. Hussein Malla/APBild 1 av 1

Jean-Luc Mélenchon och Marine Le Pen.

Foto: Michel Euler/AP. Hussein Malla/APBild 1 av 1
Jean-Luc Mélenchon och Marine Le Pen.
Jean-Luc Mélenchon och Marine Le Pen. Foto: Michel Euler/AP. Hussein Malla/AP

– Inte en enda röst borde gå till FN (Nationella fronten). Inte en enda, sade Mélenchons talesperson Alexis Corbière till journalister på onsdagen.

Han sade att ”Det okuvade Frankrike”-rörelsen som leds av Mélenchon höll på att tillfråga sina 440 000 medlemmar om de stödjer att stanna hemma, röst blankt eller lägga sin röst på centerkandidaten Emmanuel Macron. Resultatet av konsultationen förväntas publiceras nästa tisdag.

– En röst på FN kommer inte på fråga ... och vi säger inte varken den ena eller den andra. Låt mig uttrycka det klart, igen, inget kommer att få oss vilja att en enda röst går till FN.

Corbière sade att ”Les Insoumis”, som Mélenchon-anhängarna kallas, inte behövde råd eller ”en moralisk läxa” när det gäller vem de ska rösta på. Jean-Luc Mélenchon själv förväntas inte berätta hur han tänker rösta eller ge råd till sina anhängare.

– Våra vänner som vill rösta Macron kommer att rösta Macron och de som kommer att rösta blankt kommer att rösta blankt. Men ingen borde rösta på FN, fortsatte Corbière.

Manuel Bompard, en av ledarna för Mélenchons valkampanj, sade att stanna hemma inte var rörelsens föredragna val.

– Vissa av våra anhängare vill göra det, och vi respekterar dem, men det är inte vår preferens.

På frågan om varför Mélenchon rådde sina anhängare att rösta på den konservative Jacques Chirac mot Nationella frontens Jean-Marie Le Pen i presidentvalet 2002, men inte skulle göra samma sak denna gång, svarade Bompard:

– Kontexten och den politiska situationen är annorlunda, men förvänta mig inte att säga att FN har förändrats eller att Marine Le Pen är annorlunda. Det är bara en rökridå. (FN:s) grund förblir densamma.

En opinionsundersökning genomförd av Elabe pekar på att 53 procent av Mélenchons väljare kommer att gå till Macron och 16 procent till Le Pen. Resten kommer antingen att rösta blankt eller stanna hemma.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons