Annons

Melker Schörling lämnar sina styrelseuppdrag

Affärsmannen Melker Schörling, som är styrelseordförande i fyra börsbolag, lämnar sina styrelseuppdrag våren 2017. Schörling uppger för SvD att orsaken är en gradvis försämrad hälsa, och han har funderat på reträtten under en tid.

Under strecket
Publicerad

Melker Schörling lämnar sina styrelseuppdrag våren 2017.

Foto: IBL

Melker Schörling lämnar sina styrelseuppdrag våren 2017.

Foto: IBL
Melker Schörling lämnar sina styrelseuppdrag våren 2017.
Melker Schörling lämnar sina styrelseuppdrag våren 2017. Foto: IBL

”Gradvis har hälsan försämrats så att jag har känt det nödvändigt att ta detta steg. Jag kommer dock fortsätta som bollplank och rådgivare till bolagen”, skriver Melker Schörling i ett mejl till SvD.

Han har funderat ett tag på att dra sig tillbaka.

”Detta har kommit successivt och är inget som kommit från en dag till en annan”, skriver han.

Nu ska han inte ha något av sina styrelseuppdrag kvar.

”Nej, jag kommer fortsätta som bollplank och rådgivare till ledningar och styrelser men med en friare agenda.”

Han berättar också att nya namn kommer att presenteras till styrelserna där han sitter, och att detta kommer att göras tillsammans med valberedningarna i bolagen Melker Schörling AB, Hexagon, Hexpol och AAK.

”Jag kommer givetvis att fortsätta som stöd och rådgivare till våra företagsledare och styrelser även fortsättningsvis.”

Annons
Annons

Nu kommer hans döttrar att få mer framträdande roller.

”Familjen kommer att fortsätta i sin huvudägarroll och där får Sofia och Märta hela tiden ett ökat ansvar jämte mig. De är redan engagerade i Melker Schörling AB och våra innehavsbolag och givetvis kommer det accelereras nu när jag tar ett steg tillbaka. På de viktiga ordförandeposterna kommer vi att rekrytera toppkrafter inom och utanför vårt nätverk.”

Redan nu är en nygammal styrelseledamot på väg tillbaka.

”Jag är glad att redan nu kunna informera om att vi föreslår att välkomna tillbaka Carl-Henric Svanberg som styrelseledamot i Melker Schörling AB vid vårens bolagsstämma. Med sin breda industriella erfarenhet och omfattande ekonomiska engagemang i vår grupp kommer han att vara en stor tillgång i styrelsearbetet, skriver han i pressmeddelandet som gick ut på måndagsmorgonen.

Melker Schörling är född 1947. Han är nu styrelseordförande i fyra bolag – Hexagon, Hexpol, AAK (Aarhus Karlshamn) och investmentbolaget Melker Schörling AB.

Melker Schörling har haft en lång karriär i det svenska näringslivet, bland annat som vd för Skanska mellan 1992 och 1998. Sedan många år driver han det börsnoterade investmentbolaget Melker Schörling AB, som har stora poster i bland annat Hexagon, Hexpol och AAK.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons