Annons

Mellanöstern öppnar upp – trots oro för ny smittvåg

I Iran lyftes några av restriktionerna för tre veckor sedan.
I Iran lyftes några av restriktionerna för tre veckor sedan. Foto: Farshid-Motahari Bina/TT

Mellanöstern öppnar försiktigt upp efter att ha drabbats hårt av corona. Länderna tycks ändå ha klarat sig med färre döda än Västeuropa och USA.

En bidragande orsak är regionens unga befolkning.

Under strecket
Publicerad

En patient med coronavirus får vård vid ett sjukhus i Teheran, Iran.

Foto: Ali Shirband/AP

Turkiet har lättat på sitt utegångsförbud.

Foto: Jason Dean/TT

En patient med coronavirus får vård vid ett sjukhus i Teheran, Iran.

Foto: Ali Shirband/AP

Precis som i resten av världen försöker många länder i Mellanöstern att släppa på rörelserestriktioner och återgå till en någorlunda normal tillvaro. Man vill få fart på ekonomin igen och vill låta människor kunna besöka moskéer under den pågående fastemånaden Ramadan.

Men det är inte helt lätt. Oron är stor för en ny våg och ökad rörlighet betyder ökad risk för smittspridning. Det har bland annat de boende i Irans sydvästra provins Khuzestan, som gränsar mot Irak, fått erfara. I söndags, tre veckor efter att myndigheterna började släppa på restriktionerna, rapporterades 51 nya dödsfall.

Guvernören Gholamreza Shariati beslöt att stänga ned delar av provinsen och hävdade att folk inte följde uppmaningarna om social distansering:

– På grund av det har antalet coronapatienter trefaldigats och de som behöver sjukhusvård har ökat med 60 procent, sa han till nyhetsbyrån Tansim.

En patient med coronavirus får vård vid ett sjukhus i Teheran, Iran.
En patient med coronavirus får vård vid ett sjukhus i Teheran, Iran. Foto: Ali Shirband/AP
Annons
Annons

Turkiet har lättat på sitt utegångsförbud.

Foto: Jason Dean/TT

I resten av landet har många moskéer fått öppna, men besökarna måste bära ansiktsmask och handskar och ta med sig egna bönemattor. På tisdagen meddelades också att alla moskéer ska få hålla öppet under åtminstone tre nätter fram till Ramadans slut den 23 maj.

I Libanon avskaffas också många restriktioner. Förra veckan tilläts restauranger, frisersalonger, byggarbetsplatser och vissa företag att återgå till normal verksamhet. I moskéerna öppnade för fredagsbön. Men predikningarna fick inte vara längre än tio minuter och alla besökares temperaturer kollades.

I Saudiarabien däremot – hemvist för islams två heligaste platser – är gemensamma fredagsböner och andra religiösa samlingar ännu otillåtna.

I måndags registrerades 1 966 nya fall av smittade och landets hälsominister hävdade att det var för att människor inte efterlever de regler som finns.

Ännu är det oklart om det kommer att tillåtas några pilgrimsresor till Mecka under hajj, som infaller under juli i år.

I grannlandet Qatar pågår öppnandet av landets industriområde, som stängdes i mars. Landets statliga flygbolag Qatar Airways, som fortsatt att flyga vissa rutter trots pandemin, ska nu öppna fler turer.

– Det är fortfarande många som är strandade runt om i världen och människor som vill resa och besöka sina nära och kära, sa vd:n Akbar al-Baker till Reuters.

Han tror dock att det kommer att dröja ända till 2023–24 innan flygandet kan vara tillbaka på samma nivå som före pandemin.

Turkiet har lättat på sitt utegångsförbud.
Turkiet har lättat på sitt utegångsförbud. Foto: Jason Dean/TT
Annons
Annons

I Turkiet fick befolkningen över 65 år en trevlig överraskning i söndags, då de fick gå utomhus under fyra timmar. Det var för första gången de var tillåtna att göra sedan ett utegångsförbud för dem infördes den 21 mars.

I övrigt prövar landet en försiktig strategi där shoppinggallerior, barberare och frisersalonger fått öppna samtidigt som president Erdogan beslutat om en fyra dagars nedstängning från lördag till och med tisdag nästa vecka.

Samtidigt som det finns en oro för en andra smittvåg kan man konstatera att Mellanöstern än så länge åtminstone har lägre dödstal per capita än många länder i Västeuropa och USA.

De officiella dödstalen är visserligen inte alltid att lita på. I Iran exempelvis gör landets eget parlament bedömningen att de smittade kan vara upp till tio gånger fler än rapporterat. Och dödstalen kan vara 80 procent högre än de officiella siffrorna, enligt parlamentet.

Men även om de verkliga dödstalen vore fyra gånger så höga som de officiella, så skulle det innebära att Iran har ungefär lika många döda per capita som Sverige.

Förklaringen till detta har sannolikt till stor del att göra med att Iran och hela Mellanöstern har en ung befolkning, eftersom sjukdomen är värst för äldre. Även om tidiga inresestopp och karantänsregler säkert också spelat in.

Enligt Världsbanken är bara 5 procent av Mellanösterns och Nordafrikas befolkningar över 65 år, medan omkring 60 procent är under 30 år. Det kan jämföras med Italien där 23 procent av befolkningen är över 65 år och 30 procent är under 34 år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons