Annons

Sjukhusdirektör på Karolinska avgår efter kritik

Melvin Samson slutar som sjukhusdirektör på Karolinska sjukhuset. De senaste årens kraftiga kritik mot honom och hans låga förtroende från läkarkåren på sjukhuset blev till slut för mycket.

Under strecket
Publicerad

Karolinska Universitetssjukhusets sjukhusdirektör Melvin Samsom.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1

Karolinska Universitetssjukhusets sjukhusdirektör Melvin Samsom.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1
Karolinska Universitetssjukhusets sjukhusdirektör Melvin Samsom.
Karolinska Universitetssjukhusets sjukhusdirektör Melvin Samsom. Foto: Claudio Bresciani/TT

– Jag har varit på Karolinska Universitetssjukhuset i fyra år och haft förmånen att leda den stora förändring som sjukhuset genomför tillsammans med våra fantastiska medarbetare. Vi befinner oss nu i ett läge då sjukhuset behöver ett annat ledarskap för att gå in i nästa fas. Jag vill ge förutsättningar för en bra överlämning till nästa sjukhusdirektör, och har därför idag träffat landstingsdirektör Malin Frenning och lämnat in min avskedsansökan.

Melvin Samsom påpekar eftertryckligt att han slutar av egen vilja. Han har inte blivit utsatt för några påtryckningar att sluta eller blivit avskedad.

– Det är helt och hållit mitt eget beslut, säger Melvin Samsom till SvD som får första intervjun med honom efter beskedet att han säger upp sig.

Annons
Annons

Han kommer stanna kvar ytterligare sex månader enligt avtalet med Stockholmslandstinget så att man kan få fram en efterträdare.

Melvin Samsom tillträdde som sjukhusdirektör på Karolinska i Solna och Huddinge hösten 2014. Han var då en prestigevärvning från Radboud University Medical Center i Nijmegen som är ett av Nederländernas största och viktigaste universitetssjukhus.

Han efterträdde Birgir Jakobsson som slutade under våren 2014 och Melvin Samsoms uppgift var att genomföra den stora flytten av vården till det nya sjukhuset – NKS. Det handlade dels om själva inflyttningen som fortfarande pågår, dels den stora omsorganisationen till temavård och patientflöden och den omstridda verksamhetsmodellen med ”värdebaserad vård”.

Under alla år har han varit starkt ifrågasatt för sitt sätt att leda arbetet. Han har kritiserats i samband med Macchiariniskandalen och haft ett synnerligen lågt stöd hos medarbetarna.

Samt att han inte reagerat snabbare och mer distinkt när det blev känt att Karolinska hade stora problem med alldeles för länga väntetider för cancerpatienter.

Han har också fått ta hård kritik för alla problem som kantat inflyttningen i Nya Karolinska, den vidlyftiga användningen av konsulter som bland annat Dagens Nyheter meddelat. Nu senast då han också hyrt in flera tidigare kollegor från sjukhuset i Nederländerna. Några har betalats 55 000 kr per dag.

– Tiden är den rätta att sluta nu när de flesta stora förändringar är genomförda, det återstår bara en del justeringar. Men egentligen blir jobbet aldrig helt färdigt, säger han.

Annons
Annons

Hur ser du på all kritik som riktats mot dig under alla år, inte minst via SvD:s granskning av NKS-haveriet?

Mediernas intresse har varit väldigt stort men det kommer nog med jobbet när man genomför så här stora förändringar. Det har varit tufft och en del kritik har varit befogad, annan har varit orättvis.

Vad har varit orättvist?

– Det har varit stort fokus på vår verksamhetsmodell på NKS som ju kommit till för patienternas skull. Men det har aldrig fått komma fram på ett bra sätt.

Melvin Samsom har högst lön av alla tjänstemän i Stockholmslandstinget. Flera av oppositionspartierna och fackliga organisationer har krävt hans avgång, men i den styrande borgerliga Alliansen har man hela tiden hållit honom om ryggen när det blåst som mest.

Sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) säger i en kommentar att ”Melvin Samsom genomfört förändringar i en viktig och tuff process”.

– Det har varit tufft. Den kritik som framförts ska inte skymma det viktiga arbete som lagts ner. Nu är det angeläget att få en bra väg framåt för sjukhuset och alla dess medarbetare, dialogen är viktig för att skapa ett framgångsrikt universitetssjukhus och förverkliga potentialen i nya byggnaden, säger hon till SvD.

Iréne Svenonius skriver till SvD:

– Jag delar uppfattningen att Karolinska universitetssjukhuset behöver ett nytt ledarskap när sjukhuset går in i nästa fas. När Melvin Samsom nu lämnat in sin avskedsansökan kommer landstingsdirektören att inleda en rekryteringsprocess av en ny sjukhusdirektör.

Efter reklamen visas:
Turerna kring NKS
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons