Annons

Maria Rankka:Men det är i min stad det händer

Nya Karolinska Solna
Nya Karolinska Solna Foto: Tomas Oneborg/SvD
Under strecket
Publicerad

Kolumn | Trygghet

För en tid sedan besökte jag Nya Karolinska Solna (NKS) och fick en ordentlig rundtur. Trots upphandlingsdebaclet och en del kostsamma lösningar finns det mycket att vara imponerad av. Stockholm har nu ett av Europas modernaste sjukhus. Här kommer sjukdomar som tidigare ledde till döden att kunna botas.

Men på sjukhuset blir man inte bara upplyft av det som ligger i den medicintekniska framkanten. Samhällets bredare utmaningar och avigsidor gör sig påminda mitt i allt det splitternya.

I ett intensivvårdsrum som ännu inte tagits i bruk förklarade guiden att rummen från början varit tänkta att vara separerade från varandra eftersom patienter på NKS ska ha egna rum. Något som både är bra för patienters integritet och vårdens effektivitet. I det här rummet hade man dock slagit ut en bit av väggen för att skapa en öppning till det angränsande rummet. Anledningen? Jo, för att vårdpersonal ofta känner sig hotad och rädd när skottskadade patienter kommer in med sina anhöriga i entourage.

Jag hajade till. Tankarna for av någon anledning hela vägen till Verona och släktfejden mellan Montague och Capulet. Sedan tänkte jag på den omskakande föreställningen ”Klipp han”, som Fryshuset satt upp tillsammans med Dramaten. Den baserar sig på autentiska historier om det dödliga våldet i förorterna och den nedåtgående spiral som vedergällningskulturen leder till. Fler mord och fler skottskador.

Annons
Annons

Jag tänkte också på min underbara kollega Ahmed Abdirahman som kom till Järva som 11-åring och de historier han berättat om skjutningar i sitt eget närområde.

Och jag tänkte förstås på småföretagaren som jag lärt känna och som drabbades hårt efter att två personer sköts till döds förrförra hösten på en av hans restauranger.

En av chefsläkarna som var med verkade läsa mina tankar. Han tittade på mig med allvarlig blick och konstaterade att Stockholm har förändrats.

En kvarts miljon människor i Stockholms län bor i områden som pekats ut av polisen som utsatta. Ytterligare en kvarts miljon bor i sådana områden i andra delar av Sverige. Många av invånarna i de här områdena är unga. Samtidigt som Stockholms tillväxt i genomsnitt är hög kämpar småföretagen i de utsatta områdena för sin överlevnad. Också de drabbas hårt av kriminalitet och våld, vilket går ut över både service och möjligheten till lokala arbetsplatser.

Häromdagen beslagtog polisen en bil full med narkotika och vapen – bland annat automatvapen ämnade för krig – i ett garage i Skärholmen. Det senaste kvartalet har det varit 28 skjutningar i Stockholms län enligt polisen.

De som framför allt drabbas är boende i utsatta områden, men problemen breder ut sig. Gör vi inget åt situationen nu kommer vi alla att drabbas på olika sätt.
Jag bor själv ett stenkast från det nya sjukhuset i den ultramoderna vetenskapsstadsdel som växer fram. Den verklighet som gjorde sig påmind i det skinande nya intensivvårdsrummet är inte min, men det är i min stad det händer. Ytterligare bara några stenkast bort.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons