Annons

Ivar Arpi:Men om folket röstar fel då?

Stoppa Brexit! Det var temat för en demonstration som hölls den 10 september.
Stoppa Brexit! Det var temat för en demonstration som hölls den 10 september. Foto: Alastair Grant / TT
Under strecket
Publicerad

Eftersom britterna röstade fel om EU, är det nu vissa på ön som vill ha en folkomröstning till. De kallar sig själva för folkets röst – ”People’s vote”. Men gissningsvis är det samma folk som röstade för ett utträde, som nu ska rösta för ett kvarstannande. Om man inte respekterar folkets röst från i går, varför ska man respektera den i dag?

Kritiken mot folkomröstningar brukar vara att komplexa frågor inte lämpar sig för svartvita svar. Ja eller nej räcker inte som svarsalternativ, menar kritikerna. Mannen på gatan är för dåligt påläst, för ointresserad, för mottaglig för propaganda och överhuvudtaget inte riktigt värdig beslutsfattande. Detta är ju hela anledningen till att vi utser politiska representanter, för guds skull! Den fina tanken med representativ demokrati är att kloka, mogna och belästa personer – de bästa av oss – för vår talan i riksdagen. Ni vet, de där personerna som nu inte kan enas om varken talman eller regering, eller ens vilket som är det största regeringsalternativet.

Jag menar, bryter det inte lite mot den demokratiska värdegrunden att rösta fel?

Annons
Annons

De som leder People’s vote i Storbritannien har två problem. Argumentet att folket duperades vid förra folkomröstningen kastar som sagt tvivel över att samma folk skulle lyckas fatta ett informerat beslut i en ny folkomröstning. Det andra är att allt de anför om att det blev fel förra gången kan anföras efter så gott som varje val. Redan på måndagen efter ett val har en av tjugo ångrat sig. Om folk är så lynniga kanske de inte ska ha rösträtt alls?

Efter Irlands nej-röst till Lissabonfördaget blev Margot Wallström, nu utrikesminister men då EU-kommissionens vicepresident, intervjuad i Newsweek och fick frågan om det fanns något sätt att bli av med fördraget. Hennes svar var svårt att tolka som något annat än ett nej. Ungefär som Göran Persson resonerade efter att svenska folket hade haft mage att rösta nej till EMU, trots att alla politiska eliter lagt massa tid och pengar på att få folk att förstå sitt eget bästa.

Demokrati är ett honnörsord. Men allt oftare hörs röster om att det kanske inte är en så god idé, trots allt. I synnerhet inte när folket väljer fel partier eller kandidater, eller röstar fel i en folkomröstning. Jag menar, bryter det inte lite mot den demokratiska värdegrunden att rösta fel?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons