Annons

”Meningslöst förbud – plast är inte fienden”

Förbudet mot sugrör i EU påverkar inte mängden skräp i havet, det gör bara livet jobbigare för företag och inte minst småbarnsföräldrar medan svenska politiker kan låtsas att det gjort något viktigt istället för att de löser något verkligt akut problem, skriver Rebecca Weidmo Uvell, borgerlig debattör.

Under strecket
SvD
Uppdaterad
Publicerad

Rebecca Weidmo Uvell, borgerlig opinionsbildare och författare.

Foto: Pressbild, TT Bild 1 av 1

Rebecca Weidmo Uvell, borgerlig opinionsbildare och författare.

Foto: Pressbild, TT Bild 1 av 1
Rebecca Weidmo Uvell, borgerlig opinionsbildare och författare.
Rebecca Weidmo Uvell, borgerlig opinionsbildare och författare. Foto: Pressbild, TT

DEBATT | PLAST

EU har förbjudit engångsartiklar som sugrör och plastmuggar och den mäktiga miljövärlden hurrar. Segern utmålas som en seger mot plastskräpet i haven eftersom det är just detta problem som varit huvudfokus i debatten om engångsartiklar.

En framgång byggd av enorma lobbyist-insatser. För ingen ska inbilla sig att inte att beslutet inte föregåtts av åratal av mångmiljoninsatser av lobbyism från den samlade miljörörelsen, både mot svenska politiker och i Bryssel.

Greenpeace är en av de mäktigaste organisationerna i världen inom miljölobbyism, och även i Sverige. Banden mellan framför allt Miljöpartiet och Greenpeace är många och gamla, perfekt illustrerat av att den svenska chefen för Greepeace Annika Jacobsen i januari 2017 började jobba för statsrådet och Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin som politiskt sakkunnig.

Annons
Annons

Den andra av de mäktigaste miljölobbyorganistionerna i Sverige är Naturskyddsföreningen, som i skydd av att de satt bilden att de bara vill rädda världen, kunnat lobba i fred från kritik i decennier.

Ulrika Dahl gick direkt från föreningen där hon lobbade mot kemikalier, till att bli senior utredare på statliga myndigheten Kemikalieinspektionen. Och hon blev därefter utsedd att ingå i utredningen om kartläggning av farliga ämnen, som redovisas 2020. Så här ser det ut överallt, personer går utan kritik mellan starka miljölobbyintressen till politik eller myndigheter. 

Mot bakgrund av att Greenpeace finns på plats 17 när Integritywatch.eu listar de lobbyister som haft flest registrerade möten i Bryssel sedan 2014 är det inte konstigt att plastförbudet gick igenom. På plats 11 hittar man WWF, medan företag som Shell kommer först på plats 40 och Apple på plats 88.

Greepeace har lagt 606 000 euro på lobbyism i Bryssel, WWF över två miljoner euro. 

Tittar man på Greenpeaces och WWF:s hemsidor är ett förbud mot engångsartiklar ett av deras största fokus och de har öst ut pressmeddelanden om det i flera år. Ett projekt lanserades 2018 när Greenpeace engagerade vattensportare i en kampanj.

Nu har de alltså lyckats med ett förbud och det är bara att gratulera att de framgångsrikt tutat i väljare och politiker att ett förbud inom EU kommer göra någon som helst skillnad för skräpet i haven.

För 95 procent av skräpet kommer från de tio största floderna, varav åtta är i Asien och två i Afrika. Noll från EU. Mer än hälften av plasten kommer från Kina, Vietnam, Indonesien, Sri Lanka och Filippinerna.

Annons
Annons

Enligt en rapport som HBC gjorde 2018 påverkar ett förbud inom EU av tio engångsartiklar mindre än två procent av den globala användningen av plast. Dessutom leder förbud att konsumenter går över till material som vi ännu inte vet påverkar miljön.

Plast i Sverige blir nästan uteslutande till ny plast eller fjärrvärme. Det som flyter iland på våra stränder kommer inte från Sverige. Plast är inte fienden. Ändå röstade svenska politiker inklusive Moderaterna för detta meningslösa symbolförbud.

Varför då?

För att Sverige är ett paradis för miljölobbyister, som med framgångsrik opinionsbildning och stora skattebidrag lyckats skapa tryck i en mängd just sådana här meningslösa symbolfrågor så att politikerna gått på snacket och dessutom har en opinion av väljare som också svalt propagandan att hantera. Miljöpartiet leder ligan genom att utmåla saker som bidrag till elcyklar och avdrag för att laga brödrostar som stora miljöreformer.

Ett förbud mot sugrör i EU kommer inte påverka mängden skräp i havet, det gör bara livet jobbigare för företag och inte minst småbarnsföräldrar medan svenska politiker kan låtsas att det gjort något viktigt istället för att de löser något verkligt akut problem.

Varken miljön eller klimatet görs en tjänst av att känslor och inte fakta får styra debatten. Istället måste vi ha en politik som fokuserar på mest pang för pengarna, som struntar i enkla genvägar till bra press genom symbolpolitik och som tar reda på fakta istället för att nöja sig med vad de serveras av mäktiga miljölobbyister.

Rebecca Weidmo Uvell
borgerlig opinionsbildare och författare

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons