Annons

”Menyn är helt rätt i tiden – man tänker tvärt om”

Snålvattnet rinner till, säger stjärnkocken Karin Fransson när hon läser vad kvällens Nobelgäster bjuds på. Hon konstaterar att menyn går i gröna toner:

– Det är roligt och helt rätt i tiden att man sätter grönsakerna i fokus på det här sättet.

Under strecket
Publicerad

Stjärnkocken Karin Fransson.

Foto: Privat Bild 1 av 4
Foto: Christine Olsson/TT Bild 2 av 4

Varmrätt med grönsaker i huvudrollen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 3 av 4
Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 4 av 4

Stjärnkocken Karin Fransson.

Foto: Privat Bild 1 av 2
Foto: Christine Olsson/TT Bild 2 av 2
Stjärnkocken Karin Fransson.
Stjärnkocken Karin Fransson. Foto: Privat

Lite oväntat är det att de dessutom serverar fisken med vattenkrasse.

– När jag läser kvällens meny så känner jag bara mmm, snålvattnet rinner nästan! säger stjärnkocken Karin Fransson om kvällens Nobelmeny.

– Det är en mycket välavvägd meny som sätter svenska smaker i fokus.

Kvällens bankett i Blå Hallen inleds med fisk – en lättbakad röding smaksatt med kräftbuljong i krondillslök och lättrökt forellrom ackompanjeras av krispig potatis och krasseskum.

– Härligt nordiskt och höstigt, kräftfonden och dillen är typiska skandinaviska smaker som passar perfekt till rödingen, en fet fisk som annars riskerar att bli lite kvalmig.

Foto: Christine Olsson/TT
Annons
Annons

Varmrätt med grönsaker i huvudrollen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 2 av 2

Men vissa element överraskar:

– Lite oväntat är det att de dessutom serverar fisken med vattenkrasse, som även det är en skarp och nästan lite pepprig smak, men jag gillar det. Jag tror att det kommer lyfta rätten ytterligare, säger stjärnkocken Karin Fransson.

I stället för att tänka vilka grönsaker som passar till köttet så tänker man tvärt om.

Efter rödingen väntar en huvudrätt på grönsakstema: ugnsbakad rotselleri med kantarellkräm och svampsmör, kålrot med lagerbladskräm och långbakad högrev, oxmärgcrust, rökt kalvsky samt potatis- och purjolöksterrin.

Varmrätt med grönsaker i huvudrollen.
Varmrätt med grönsaker i huvudrollen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det är roligt och helt rätt i tiden att man sätter grönsakerna i fokus på det här sättet, i stället för att tänka vilka grönsaker som passar till köttet så tänker man tvärt om. Kålrot och selleri är två grönsaker som är väldigt inne just nu.

– Märgcrusten passar perfekt till det magra köttet där den kan tillföra en lite fetare och mustigare känsla. En kraftfull och mustig rätt som inte kommer göra gästerna besvikna.

Fantastiskt, Sverige har ju de bästa äpplena i hela världen.

Kvällen kommer sedan att avslutas med en så kallad äppelharmoni med karamelliserade Fridaäpplen från Österlen, äppelsorbet, vaniljkräm, kolasås och havresmulor. Ett val som glädjer stjärnkocken Karin Fransson:

– Fantastiskt, Sverige har ju de bästa äpplena i hela världen. Med lite olika konsistens i symfonin, lite terrin och kanske lite karamelliserat, så blir det en perfekt avslutning på en nordisk meny, säger hon.

– Jag tror att det blir riktigt gott alltihop, jag önskar att jag vore där själv.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons