Annons

Turkiet: Rysslands bombningar etnisk rensning

Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu anklagar nu Ryssland för att bedriva "etnisk rensning" i Syrien. Men trots att tiotusentals människor drivits på flykt tillbakavisar Kreml att flygbombningarna skulle ha skapat en humanitär kris i Syrien.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Ryska bombningar av mål i Syrien.

Foto: AP

Ryska bombningar av mål i Syrien.

Foto: AP
Ryska bombningar av mål i Syrien.
Ryska bombningar av mål i Syrien. Foto: AP

– Ett av syftena med de senaste attackerna är att genomföra etnisk rensning. Den etniska rensningen i Syrien och Aleppo syftar till att bara lämna regimtrogna kvar, och den utförs av den syriska regimen och Ryssland på ett mycket medvetet sätt, säger Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu, enligt Reuters.

Över 30 000 människor har hittills flytt undan offensiven i Aleppoprovinsen och befinner sig nu vid gränsen till Turkiet. Men Kreml avvisar anklagelserna om att de ryska flygbombningarna har skapat en humanitär kris i Syrien.

Uppgifter om att Ryssland ska använda ostyrda bomber i Syrien är "totalt ogrundade", säger en talesperson för det ryska utrikesdepartementet. Även påståendet att de ryska bombningarna tvingar flyktingar mot Europa är felaktigt, säger talespersonen enligt nyhetsbyrån Reuters.

Annons
Annons

Utrikesminister Margot Wallström (S) fördömer bombningarna.

– Det som sker i Aleppo är förfärligt. Våldet måste upphöra, säger hon till TT.

– Det är viktigt att Ryssland hjälper till att bekämpa Daesh (Islamiska staten). Det vore olyckligt om man bara inriktar sig på att bekämpa oppositionen, för det kommer göra fredsförhandlingarna mycket svårare.

Samtidigt får USA:s agerande i Syrien kritik från flera håll. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar USA för att stödet till de kurdiska rebellerna skapat "ett hav av blod" och antyder att Turkiet är berett att gå in och upprätta en så kallad "säker zon" i norra Syrien, enligt Reuters.

Frankrikes avgående utrikesminister Laurent Fabius kritiserar å sin sida USA för bristande engagemang i Syrienkrisen.

– Man får känslan av att deras engagemang inte är särskilt starkt... Det pratas, men att agera är något annat, säger Fabius, som även anklagar Ryssland och Iran för att vara "medbrottslingar" till den "brutala" syriska regimen, enligt AFP.

Det syriska oppositionella nätverket HNC kräver att bombningarna av civila mål i Syrien upphör och att humanitär hjälp släpps fram för att fortsätta delta i fredssamtalen i Genève.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons