Annons

Sandra Johansson:Ericssons roll som svensk stolthet är hotad

Efter en oväntat svag kvartalsrapport växer nu kritiken ytterligare mot Ericssons vd Hans Vestberg. På tisdagen presenterade han nya sparåtgärder, kommande varsel och en svag försäljning. Tusentals kan tvingas lämna koncernen.

Under strecket
Publicerad

Ericssons vd Hans Vestberg.

Foto: Daniella Backlund

Ericssons vd Hans Vestberg.

Foto: Daniella Backlund
Ericssons vd Hans Vestberg.
Ericssons vd Hans Vestberg. Foto: Daniella Backlund

Men det är inte bara förtroendet för Ericssons förmågor som bolag som skadas. Det är också förtroendet för Hans Vestberg som hållbarhetsprofil – en roll som Ericsson-vd:n aktivt iklätt sig den senaste tiden.

Fram till nu var Ericssons vd Hans Vestberg lite som Sveriges Paul Polman. För dig som inte känner till Paul Polman: han är vd för Unilever, och därmed mannen som styr bolaget bakom många varor i ditt kylskåp och i ditt badrumsskåp. Såsom smöret Becel, glass från GB och hygienartiklar från Axe och Dove.

I hållbarhetssammanhang är han något av en stjärna. Paul Polman är styrelseordförande i ett internationellt hållbarhetsnätverk för företag och styrelsemedlem i FN:s Global Compact, som tagit fram principer för hur bolag ska agera för att respektera mänskliga rättigheter.

Annons
Annons

Precis som Unilever var Ericsson bland de spetsbolag som förra året inledde en satsning på att offentligt redovisa hur de lever upp till principerna.

Den tionde principen är att motverka korruption i all form – ett område inom vilket Ericsson av vårens och sommarens avslöjanden att döma inte direkt har lyckats väl.

Hans Vestberg betonar ofta företagens roll i en hållbar utveckling. I samband med att FN antog sina nya hållbarhetsmål talade Hans Vestberg om den privata sektorns viktiga del i arbetet och om hur digitala lösningar kan rädda världen.

Ericsson har en rad projekt för att se hur bolaget kan vara med och bidra till att världen uppnår FN:s ambitiösa hållbarhetsmål till år 2030. Efter klimattoppmötet i Paris ställde sig Ericsson med Hans Vestberg i spetsen bakom ett upprop där företaget lovar att följa det klimatavtal som slöts i Paris.

Nu kastas dock långa, mörka skuggor över Ericssons ambitioner, efter att SvD tidigare under sommaren avslöjat att det inom Ericsson finns flera fall av misstänkt korruption.

Ericsson skriver på sin hemsida att korruption är kostsam för ekonomisk, politisk och social utveckling. Men hållbarhetsskolans mönsterelev tycks ha fuskat sig igenom tentorna.

Den nolltolerans mot korruption som Ericsson säger sig ha utåt innebär inte att misstänkt korruption polisanmäls. Enligt källor med insyn ska chefsjurist Nina Macpherson vid ett krismöte ha svarat följande på frågan från ägare om Ericsson alltid polisanmäler misstänkta brott:

”Det är inte vår prioritet att polisanmäla utan att se till att vi inte har den här typen av beteenden i vårt bolag.”

Om ovanstående är exempel på vad nolltoleransen mot korruption betyder i praktiken kan man undra vad som ligger bakom annan fakta som bolaget levererar – och det finns fler skäl att vara skeptisk. Häromdagen sa källor till SvD att bokföringen är uppblåst och att försäljningssiffrorna förskönas.

Det var först efter SvD:s avslöjande om att en korruptionsutredning pågår som bolaget till sist bekräftade den utredning som ska ha inletts redan år 2013. Frågan är vilka fler finnar Ericsson och Hans Vestberg sminkar över och hur de slår mot företagets verksamhet framöver.

Ericssons roll som svensk stolthet inom telekommunikation är hotad – liksom Hans Vestbergs roll som hållbarhetsprofil.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons