Annons
Ledare

Daniel Åkerman:Mer vänsterpolitik hjälper inte ekonomin

Magdalena Andersson vill stimulera ekonomin med statliga insatser.
Magdalena Andersson vill stimulera ekonomin med statliga insatser. Foto: Jessica Gow/TT

Bättre äldrevård och mer infrastuktur är nödvändigt, men ger ingen ekonomisk rivstart.

Under strecket
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson (S) hoppas i DN (11/6) att den ekonomiska nedgången efter corona äntligen är på väg att vända. För att hjälpa den på traven aviserar hon nya satsningar. Att stimulera svensk ekonomi är nödvändigt, men tyvärr är finansministerns förslag bara klassisk socialdemokratisk utgiftspolitik.

De statliga ”investeringarna” ska främst gå till infrastruktur och äldrevård. Det är inte dåligt i sig. Missförhållandena inom äldrevården syns i ljus dager och även om grundproblemet inte är finansiering lär mer pengar vara nödvändigt. Även vägnätet och särskilt järnvägsnätet har länge varit i behov av kraftigt ökat underhåll. Men dessa utgifter borde göras för att de behövs, inte för att stimulera ekonomin.

Sveriges ekonomiska problem beror på att folk inte vågar gå till jobbet eller ut och handla. Om finansministern vill rivstarta ekonomin borde hon därför underlätta för företag att återgå i produktion och för kunder att köpa vad de behöver. Ett enkelt sätt att göra både och är att sänka skatten, exempelvis moms, arbetsgivaravgifter och inkomstskatt.

Annons
Annons

Magdalena Andersson anser dock inte att skattesänkningar är tillräckligt ”träffsäkra”. Detsamma kan sägas om hennes egna satsningar. Äldrevården kan visserligen anställa fler och till högre lön, men det driver inte ensamt rikets ekonomi. Och även om utbyggd infrastruktur har tydliga ekonomiska fördelar skulle de inte uppstå förrän på ett par års sikt.

I stället vill finansministern stödja pensionärer med pensionstillägg eftersom de har “störst konsumtionsbenägenhet”. Förutom att detta vore att ytterligare underminera pensionssystemet genom att frikoppla det från arbetsinsatsen, är det knappast rimligt att egga människor i riskgrupper att sätta på spenderbyxorna för ekonomins skull.

Dessutom vill Magdalena Andersson ge sig på timanställningar och höja a-kassan. Eftersom heltidsanställda är dyrare väljer många företag att inte anställa någon alls om timkontrakt inte är möjligt. Tillsammans med högre a-kassa som gör det mindre lönt att arbeta, lär det öka arbetslösheten. Eftersom hela poängen är att stimulera ekonomin tycks det något kontraproduktivt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons