Annons

Mercedes 300 SL – en bil värdig en kunglighet

En av två levererade 300 SL till Sverige startåret 1954. Även SvD:s motorreporter Vall provkörde och var lyrisk över de 240 hästkrafterna. 300 står för cylindervolymen och SL för "Sport Leicht".
En av två levererade 300 SL till Sverige startåret 1954. Även SvD:s motorreporter Vall provkörde och var lyrisk över de 240 hästkrafterna. 300 står för cylindervolymen och SL för "Sport Leicht". Foto: Arkivbild

Den 12 november 1954. Gråmelerat nollgradigt i Stockholm. Men vad gjorde det: måsvingedörren gled sakta upp och de kungligt äppelröda kinderna syntes på långt håll.

Under strecket
Publicerad

Gamla bilden

Ut över de höga och ytterst obekväma dörrtrösklarna klev den 42-årige prins Bertil, yr av bilkänslor. "En charmant sportvagn med härlig acceleration och perfekta bromsar" ropade han till direktör Oeser från Daimler-Benz och disponent Grewin från Philipsons, vilket överhördes av SvD:s utsände reporter och plitades ned i ett anteckningsblock.

Några år tidigare i USA, billandet nummer ett med skyskrapor pekande upp mot månen: där fanns kunder galna nog att köpa det dyraste. Snabbaste. Bästa.

Hemma i Stuttgart hade Daimler-Benz AG:s vd Fritz Koenecke samtidigt beslutat att bygga en ren tävlingsbil med en 3-literssexa som ylande tog hem segrar i prestigetävlingar som Le Mans och Mille Miglia.

Nu vaknade de galna, rika kunderna i USA. Och f-n flög i den annars milt sagt reserverade Mercadirektören Koenecke: Han skulle bygga Mercedes 300 SL baserad på tävlingsvagnen. Han blundade så det svartnade bakom de svartbågade glasögonen i hörnrummet i Stuttgart. Bilen skulle antagligen bli olönsam. Men bäst. I världen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons