Annons

Merkel: ”Medveten om att jag inte blir yngre”

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel tar emot en blombukett på sin födelsedag.
Den tyska förbundskanslern Angela Merkel tar emot en blombukett på sin födelsedag. Foto: Michael Sohn/AP/TT

En av världens mäktigaste kvinnor fyller 65 år i dag. Om två år tänker Angela Merkel lämna posten som Tysklands förbundskansler. Men vad ska hon göra sen?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

– Angående min födelsedag kan jag säga att jag har blivit mer medveten om att jag inte blir yngre, sa Merkel vid en presskonferens dagen innan bemärkelsedagen.

Det diplomatiska svaret är typiskt för den kristdemokratiska politikern. Tidningen Süddeutsche Zeitung skriver att när Merkel får frågor som hon anser vara irrelevanta balanserar hon ofta mellan ”filosofisk lakonism och total banalitet”.

Merkel har gjort sig känd för att inte dela med sig så mycket av livet utanför politiken. Men denna födelsedag lyfter tyska medier privata aspekter av Merkels liv: hennes hälsa och åldrande.

Under senare tid har Merkel setts skaka kraftigt vid flera officiella sammanträden. När Danmarks nya statsminister Mette Frederiksen besökte Berlin förra veckan satt båda regeringsledarna för ovanlighetens skull ner när militären spelade den tyska nationalsången.

Tyska medier började först rapportera om darrningarna efter att de inträffat flera gånger. I Tyskland anses de vara en privat angelägenhet och enligt en undersökning av tidningen Augsburger Allgemeine tycker 60 procent av väljarna att Merkels hälsa är hennes ensak.

Annons
Annons

Hon gillar klassisk musik och pommes frites.

Läkare tror att darrningarna handlar om ortostatisk tremor, men oavsett vad de beror på så väcks frågan om vad Merkel ska göra efter hon slutat som förbundskansler 2021 – efter 16 år vid makten.

När tysk press skriver om Angela Merkels privatliv handlar det ofta om hur lite de vet. ”Mutti” (mamma), som hon kallas i Tyskland, är utbildad fysiker, gift för andra gången och har inga barn. Maken Joachim Sauer och hon är operafans och brukar besöka Wagnersspelen i Bayern på sommaren. Hennes favoritfilm är den östtyska kultfilmen ”Legenden om Paul och Paula” och hon gillar klassisk musik och pommes frites. Därutöver är lite känt om Merkels fritid – som hon heller inte har så mycket av.

På semestern vandrar hon och maken varje år i de italienska alperna under två veckor. I samma område, iförda likadana funktionskläder. Förra sommaren var dock den första på tio år som hon inte syntes med promenadpinnar i Italien.

Hennes företrädare, socialdemokraten Gerhard Schröder, fick efter regeringstiden jobb som styrelsemedlem i ett ryskt gasbolag – och Helmut Kohl författade memoarer efter att han slutade leda landet 1998.

Kanske har jag blivit mer erfaren. Allt har sina positiva sidor.

Även om Merkel närmar sig pensionsåldern är hon inte särskilt gammal för att vara politiker. USA:s president Donald Trump fyllde 73 år i juni och hans eventuella valmotståndare Joe Biden är 76 år. Äldst är Malaysias premiärminister Mahathir Mohamad. Han fyllde nyss 94 år.

Frågan är om Merkel kommer att pensionera sig 2021. Hennes och makens alpsemester brukar börja efter födelsedagen och kanske kan lugnet och den friska luften råda bot på hennes skakningar.

– Kanske har jag blivit mer erfaren. Allt har sina positiva sidor, la hon till om hur det känns att fylla 65 år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons