Annons

Tomas Lundin:Merkel och Macron – här är frågorna där det gnisslar

Emmanuel Macron och Angela Merkel – är det Europas nya radarpar? Efter helgens presidentval växer förhoppningarna om ny dynamik i EU. Fast i den ekonomiska politiken går Macron och Merkel i otakt i centrala frågor.

Under strecket
Publicerad

Många hoppas på en ny dynamisk duo, men det finns flera centrala frågor där europeiska ledarna går i otakt.

Foto: APBild 1 av 1

Många hoppas på en ny dynamisk duo, men det finns flera centrala frågor där europeiska ledarna går i otakt.

Foto: APBild 1 av 1
Många hoppas på en ny dynamisk duo, men det finns flera centrala frågor där europeiska ledarna går i otakt.
Många hoppas på en ny dynamisk duo, men det finns flera centrala frågor där europeiska ledarna går i otakt. Foto: AP

Macron kommer att möta hårt motstånd på hemmaplan. Men också i Berlin kommer han att stöta på patrull.

BONN Emmanuel Macrons första officiella utlandsresa för honom till Berlin och till Angela Merkel som Europas mäktigaste politiska ledare. Den tyskfranska motorn som har gått på tomgång under Nicolas Sarkozy och Francois Holland ska nu dras igång.

Verkligheten är mer komplicerad. Angela Merkels första reaktion på Macrons seger var djup lättnad över att Marine Le Pen förlorat. Men ”vad Frankrike nu behöver är resultat”, klargjorde hon.

Så uttrycker sig en politiker som har sett franska presidenter lova mycket och hålla litet.

Macron kommer att möta hårt motstånd på hemmaplan. Men också i Berlin kommer han att stöta på patrull. En av de mest omstridda frågorna är den nye presidentens krav på euroobligationer.

Annons
Annons

Budskapet från Berlin är glasklart.

– Varje land är ansvarigt för sina egna skulder. Annars lånar de så mycket de kan och då kollapsar till slut hela valutaunionen, varnade på tisdagen kristdemokraten Michael Fuchs, en av Merkels förtrogna.

Macron vill också ha en gemensam budget för euroländerna, en europeisk finansminister och en gemensam arbetslöshetsförsäkring. Budgeten ska finansieras med skattemedel och ska användes till investeringar i framför allt krisländer.

Merkel är djupt skeptisk och finansminister Wolfgang Schäuble som tidigare lanserat liknande förslag vill nu i stället införa en europeisk valutafond liknande Internationella Valutafonden IMF.

En annan fråga där det gnisslar är det tyska bytesbalansöverskottet som de senaste sex åren har närapå fördubblats till 266 miljarder euro 2016. Macron kritiserar att Tyskland profiterar av obalanser i eurozonen och kräver en utjämning i form av mer tyska investeringar och högre tysk import.

Tysklands svar: ”Vi skäms inte för att vi är framgångsrika. Våra exportframgångar bottnar i hårt arbete”, förklarade på måndagen den socialdemokratiske partiledaren Martin Schulz som utmanar Merkel i förbundsdagsvalet i september.

Storbritannien ska inte straffas men båda har klargjort att de står för en tuff hållning gentemot Theresa May.

Macron vill också gå krisdrabbade Grekland till mötes när det gäller avskrivningar på miljardskulderna till långivarna. Merkel och Schäuble är klart emot, precis som varannan väljare i Tyskland som enligt senaste mätningar anser att det skulle vara orättvist gentemot skattebetalarna i de andra euroländerna.

Överens är Macron och Merkel däremot i synen på brexit-förhandlingarna. Storbritannien ska inte straffas men båda har klargjort att de står för en tuff hållning gentemot Theresa May. ”Min prioritet är att försvara franska och europeiska intressen”, säger Macron. Merkel varnar i sin tur för ”orealistiska” förhoppningar i London.

En seger för socialdemokraten Martin Schulz i valet den 24 september skulle skapa ännu mer samsyn, exempelvis när det gäller euroobligationer.

Men klart står också att vem som än vinner i Tyskland, med Macron och med Merkel eller Schulz i förarsätet har EU sin bästa chans på länge att lossa handbromsen och bit för bit få upp farten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons