Annons

Merkel och Macron vill ha stabilitet på Balkan

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron vid ett möte i Paris i slutet av mars. Arkivbild.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron vid ett möte i Paris i slutet av mars. Arkivbild. Foto: Francois Mori/AP/TT

Ännu några steg mot bättre relationer på västra Balkan är vad Tyskland och Frankrike gemensamt hoppas uppnå när områdets ledare håller samtal i Berlin.

Kosovo är dock föga imponerat – och lyfter hellre blicken mot USA.

Under strecket
TT
Publicerad

Serbien och Kosovo stod främst i centrum vid måndagens Balkanmöte. I höstas fanns gott hopp i EU om ett genombrott för relationerna mellan de styrande i Belgrad och Pristina, efter enträget förhandlade från utrikeschefen Federica Mogherini.

Men allt gick i stå och i stället har förhållandet blivit ännu kyligare än förut, vilket bland annat lett till att Kosovo infört en hundraprocentig tull på serbiska varor.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron hoppas nu ändå att få igång samtal igen.

– Det är i Europa intresse att det sker en positiv utveckling i den här regionen, sade Merkel i Berlin inför måndagens middag, enligt nyhetsbyrån AFP.

Kosovos president Hashim Thaci är dock tydlig med vad han ser som enda utväg mot en lösning. Och de orden lär sannolikt svida rejält hos både mötesvärdarna och andra EU-ledare.

För det är Washington som gäller, anser Thaci.

– Utan USA kan vi aldrig ha en dialog, förhandlingar eller en uppgörelse. EU är inte enat i den här processen. Jag väntar mig inget mirakel, sade Thaci till nyhetsbyrån Reuters i Berlin.

Annons
Annons

Tidigt i höstas mumlades om en snar uppgörelse mellan Serbien och Kosovo, som skulle inkludera landbyten för att lösa den komplicerade situationen med serbdominerade delar i Kosovo och områden med (kosovo)albansk majoritetsbefolkning i Serbien.

Tanken på gränsändringar möttes dock av stor internationell skepsis, inte minst från förbundskansler Merkel. Och enligt Serbiens president Aleksandar Vucic är de planerna nu begravda, rapporterar österrikiska nyhetsbyrån Apa.

Parallellt hoppas samtidigt både Nordmakedonien och Albanien på hjälp från Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron för att få inleda formella förhandlingar om medlemskap i EU.

Besked har utlovats senast till i juni, även om intresset för en ny utvidgning för närvarande är tämligen lågt i många EU-länder.

Utvidgningskommissionären Johannes Hahn manar emellertid på.

– Antingen exporterar vi stabilitet – eller instabilitet, säger Hahn till tyska tidningen Handelsblatt.

Såväl Hahn som EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har samtidigt inpräntat att det lär dröja till åtminstone 2025 innan några nya EU-medlemmar kommer att accepteras.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons