Annons

Merkel stärks när leden sluts – ökad press på Schulz

För ett exakt en vecka sedan havererade de tyska koalitionsförhandlingarna. Hur kunde en förhandlingsspelets stormästare som Angela Merkel misslyckas så kapitalt? Medierna spår nu ”Merkeldämmerung” – Merkels ragnarök. I verkligheten är hennes maktposition ohotad.

Under strecket
Publicerad

Mycket tyder på att Tysklands förbundskansler Angela Merkel läste FDP-ledaren Christian Linder fel.

Foto: Virginia Mayo/APBild 1 av 4

Grafik: Alexander Rauscher

Bild 2 av 4

FDP-ledaren Christian Lindner.

Foto: Bernd von Jutrczenka/APBild 3 av 4

SPD-ledaren Martin Schulz.

Foto: Michael Sohn/APBild 4 av 4

Mycket tyder på att Tysklands förbundskansler Angela Merkel läste FDP-ledaren Christian Linder fel.

Foto: Virginia Mayo/APBild 1 av 1
Mycket tyder på att Tysklands förbundskansler Angela Merkel läste FDP-ledaren Christian Linder fel.
Mycket tyder på att Tysklands förbundskansler Angela Merkel läste FDP-ledaren Christian Linder fel. Foto: Virginia Mayo/AP

BONN När det blåser hårt är Angela Merkel i toppform. Som i måndags. Bara timmar efter politikdramat som slungade EU:s centralmakt ut i förlamande osäkerhet mötte hon medierna och försäkrade att hon inte drömde om att avgå och att hon självfallet tänkte leda CDU-kampanjen om Tyskland skulle gå mot nyval.

Signalen var glasklar: Merkel tänker sitta kvar vid makten vilken koalition som än formas.

För bara fyra veckor sedan, när förhandlingarna inleddes, rådde öppet krig mellan Merkel och CSU-ledaren Horst Seehofer som anklagade henne för att ha svikit i flyktingkrisen och pockade på ett maxtak på 200 000 migranter.

Nu haglar det beröm. ”Tack Angela för dess fyra veckor”, sa Seehofer bara en dryg timme efter koalitionskraschen i söndags och vände sig direkt till Merkel som leende tog emot hyllningen, inramad av partiets tungviktare.

Annons
Annons

Grafik: Alexander Rauscher

Bild 1 av 2

FDP-ledaren Christian Lindner.

Foto: Bernd von Jutrczenka/APBild 2 av 2
Grafik: Alexander Rauscher
Grafik: Alexander Rauscher

Beröm kommer också från miljöpartiet. ”Hela den gröna förhandlingsdelegationen tackar förbundskanslern för att hon tagit ansvar för landet och hela tiden har sökt efter nya möjligheter, nya kompromisser och nya vägar”, lovordade Katrin Göring-Eckardt, en av miljöpartiets förhandlingsledare.

Klockan var då 01:13 natten till måndagen och stabilitetsivrande Tyskland stod plötsligt mitt uppe i en statskris som ingen hade förutsett.

Bara en timme tidigare hade bomben detonerat. Trots att alla signaler stod på grönt. En koalitionsuppgörelse mellan CDU/CSU, miljöpartiet och liberala FDP var närapå i hamn när liberalerna sköt förhandlingarna i sank. Så beskrivs situationen av miljöpartiet och CDU/CSU.

– De tog sina kavajer och bara försvann, sa en chockad Robert Habeck från miljöpartiet och anklagade FDP-ledaren Christian Linder för att ha spelat ett falskt spel.

FDP-ledaren Christian Lindner.
FDP-ledaren Christian Lindner. Foto: Bernd von Jutrczenka/AP

Liberalernas historieskrivning är en helt annan. FDP hade tidigt på dagen sagt ifrån att en uppgörelse var högst osannolik. Över 200 omstridda frågor var fortfarande olösta.

Annons
Annons

När liberalerna slutligen lämnade förhandlingarna satt de andra partledarna kvar och Christian Lindner fick ensamt möta medierna. I tv-teamens strålkastarljus förklarade han att ”Jamaikakoalitionen” just hade gått under.

– Det är bättre att inte regera än att regera dåligt, sa Lindner som är en mästare på att formulera kärnfullt.

Frågan är: Överrumplades Merkel? Gav hennes känselspröt fel signaler?

Det dröjde inte många minuter förrän uttalandet dök upp som logga på FDP:s Twitter-konto. Hade den smarte Lindner förberett det hela? Klart står att loggan och uttalandet hade diskuterats dagar i förväg. Men enligt FDP också andra varianter, till exempel om förhandlingarna hade lyckats.

Frågan är: Överrumplades Merkel? Gav hennes känselspröt fel signaler? Trodde hon att det skulle gå att vänta ut FDP och de andra parterna som i förhandlingarna med ett desperat Grekland?

Mycket tyder på att hon läste Lindner fel.

Det gamla FDP har i årtionden varit kungamakare i tysk politik. Ibland i koalition med socialdemokraterna men för det mesta med CDU/CSU under bland annat Helmut Kohl och slutligen 2009–2013 under Angela Merkel.

Men detta gamla FDP existerar inte länge. I valet 2013 förlorade liberalerna stort och fick lämna förbundsdagen. Många trodde att undergången var nära och att FDP skulle försvinna från tysk politik. I stället tog Christian Lindner över och byggde upp partiet från grunden. Belöningen kom i valet för två månader sedan. Då fick FDP nästan 11 procent.

Lindner drömmer nu om att skapa en tysk version av Emmanuel Macrons La République en Marche. En rörelse mer än ett traditionellt parti. Med starka budskap och politiker som inte säljer ut sina övertygelser. Detta hade kompromissernas mästare Merkel sannolikt inte på skärmen.

Annons
Annons

SPD-ledaren Martin Schulz.

Foto: Michael Sohn/APBild 1 av 1
SPD-ledaren Martin Schulz.
SPD-ledaren Martin Schulz. Foto: Michael Sohn/AP

Däremot vet hon exakt hur socialdemokraterna tickar. Och hon vet att SPD-ledaren Martin Schulz begick en kolossal taktisk blunder när han redan på valnatten kategoriskt uteslöt ett samarbete med CDU/CSU. Han gav efter för känslorna i stora delar av partiet. Efterkrigstidens största valförlust krävde en time-out från regeringsmakten. Men helt i onödan stängde han inte bara dörren utan spikade också igen den.

I detta oklara läge är Merkel lugn som en filbunke.

Mycket tyder på att han kommer att få krypa till korset. Pressen på socialdemokraterna är enorm. För varje timme som Tyskland saknar en handlingskraftig regering försvagas landet, heter det i medierna. Eller: Sluta med terapin och ta äntligen ansvar.

I fredags inleddes en försiktig reträtt. Socialdemokraterna är nu beredda att möta CDU och CSU hos president Frank-Walter Steinmeier för att diskutera landets framtid. Kvällen innan hade det haglat rykten om att Schulz var på väg att kasta in handduken och att rivaler positionerade sig.

I detta oklara läge är Merkel lugn som en filbunke. Hon vet att hon måste betala ett pris för att få med socialdemokraterna i båten. Eller att få dem att agera som lojalt stödparti i minoritetsregering.

Men hon vet också att om alla förhandlingsmöjligheter är uttömda och nyval oundvikliga så har hon ny maktoption med miljöpartiet. Det visar de senaste veckornas tuffa förhandlingar där positionerna har jämkats samman och personligt förtroende byggts upp.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons