Annons

Angela Merkel i karantän – träffade smittad läkare

Förbundskansler Angela Merkel vid söndagens presskonferens.
Förbundskansler Angela Merkel vid söndagens presskonferens. Foto: Michael Kappeler/AP

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är i karantän efter att ha träffat en smittad läkare. Det framkom direkt efter att hon meddelat beslutet att kontaktförbud för fler än två personer från och med måndag införs i Tyskland.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

BONN Angela Merkel motiverade åtgärderna med att det gäller att vinna tid i kampen mot virussmittan.

– Vi har ett livsviktigt mål. Och det är att vinna tid, sa Merkel på en presskonferens på kvällen och vädjade till befolkningen.

Omedelbart efter presskonferensen meddelade regeringens talesperson Steffen Seibert att Merkel nu är i karantän. Orsaken är att en läkare som hon uppsökte i fredags har testats positivt på corona.

Merkel kommer att arbeta hemifrån och under de kommande dagarna testas upprepade gånger eftersom ett enda test inte anses vara tillförlitligt nog.

På presskonferensen på söndagen riktade sig Merkel till nationen.

– Jag ber er att medverka och visa förnuft och hjärta. Så räddar vi liv.

Hårt attackerade hon medborgare som inte ta hänsyn och bryter mot alla regler.

– Detta är fullständigt oacceptabelt, manade förbundskanslern.

Oklart var på söndagen fortfarande om de hårda straff som flera delstater har aviserat ska gäller för hela Tyskland. I Nordrhein-Westfalen ska böter på uppåt 25 000 euro kunna utdömas, över en kvarts miljon kronor. I extrema fall också fängelsestraff.

Annons
Annons

Merkel betecknade utvecklingen i Tyskland som djupt oroväckande. Detta trots att viruset sprider sig långsammare än i många andra europeisk länder och skördar långt färre dödsoffer.

Totalt hade Tyskland, enligt siffror sent på söndagen, drygt 23 980 smittade och 92 dödsfall. I Italien registrerades under ett enda dygn 800 dödsfall. Totalt har landet 53 578 smittade och 4825 dödsfall enligt Johns Hopkins universitetets siffror på söndagen.

I Spanien där regeringen avser att förlänga utegångsförbudet med ytterligare två veckor till 11 april har 1 756 personer avlidit och 38 603 smittats. Fullt så långt som i Spanien och Italien går inte de tyska åtgärderna.

Striden om utegångsförbud rasar sedan dagar i Tyskland. Till slut segrade de som varnat för att allt för drastiska skärpningar skulle skapa panik och hysteri i befolkningen.

– Vi vill inte övervaka de förnuftiga. Vi vill straffa de oförnuftiga. Hårt och entydigt, sa på söndagen Nordrhein-Westfalens regeringschef Armin Laschet som styr över en delstat med 18 miljoner invånare.

– Från och med nu: Noll tolerans mot den som bryter mot reglerna.

Hårda tag gäller redan nu på många håll i Tyskland. Framför allt i gränsregioner i Bayern och Saarland. I nordtyska delstaten Mecklenburg-Vorpommern kör polisbilar genom flera städer. Från deras högtalare dånar budskapet: ”Om ni inte är bosatta här, lämna landet!”

Poliser kontrollerar på gatorna och uppmanar personer som inte skriva där att omedelabart åka hem.

I uppgörelsen som regeringen och delstaterna nu har kommit överens om förbjuds sammankomster med fler än två personer i det offentliga rummet. Restauranger, frisörer och massagesalonger stängs.

Men det är fortfarande tillåtet att handla livsmedel, gå till jobbet, uppsöka läkare och hjälpa utsatta personer. Generellt gäller att alla ska hålla ett avtsånd på minst 1,5 meter från varandra, helst två meter.

Tyska regeringen har också dragit igång ett massivt upphandlingsprogram med miljontals skyddskläder, ansiktsmasker och och desinfektionsmedel som ska delas ut till sjukhuset. Det sker i samarbete med den tyska kemiska industrin och med textilföretag som ställt om till produktions av skyddsutrustning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons