Annons

Merkels besked: Tyskland släcker ner offentliga livet

Förbundskansler Angela Merkel.
Förbundskansler Angela Merkel. Foto: John MacDougal / TT

Teatrar, kyrkor, skolor och lekplatser stängs när Tyskland skruvar ner det offentliga livet till ett absolut minimum. Åtgärderna beslutades av regeringen på måndagen. Livsmedelsaffärer, apotek, bensinmackar och banker förblir öppna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

BONN Tyska regeringens krisplan beslutades när antalet virussmittade i Tyskland på måndagen ökade till 6 672 på eftermiddagen och antalet dödsfall till 16.

– Vi behöver nu dessa drastiska åtgärder som vårt land hittills inte har upplevt, sa förbundskansler Angela Merkel på en presskonferens på måndagskvällen.

Merkel motiverade beslutet med att åtgärderna behövs för att förhindra att sjukvården kollapsar och antalet allvarligt sjuka begränsas.

– Smittan växer exponentiellt, sa Bayerns regeringschef Markus Söder samtidigt som delstaten utropade undantagstillstånd.

I en intervju med Bild TV sa Söder att han inte kunde utesluta en nationell karantän om åtgärderna inte ger önskad effekt tillräckligt snabbt.

När de nya reglerna träder i kraft avgör de 16 tyska delstaterna var för sig. Men klart är att skolor och dagis var stängda i hela Tyskland redan på måndagen och att verksamheten drar igång tidigast efter påsklovet.

Dessutom har gränserna mot Österrike, Schweiz, Frankrike, Luxemburg och Danmark stängts och får bara passeras med ”synnerligen viktiga skäl”.

Restauranger ska fortfarande tillåtas ha öppet. Men öppettiderna begränsas från klockan 6 på morgon till klockan 18. Avstånden mellan borden ökas och kraven på hygien skärps drastiskt.

Verksamheter som stängs helt och hållet är teatrar, museer, biografer, utställningar, spelhallar, bordeller och sportanläggningar och gym. Likaså klubbar, barer och diskotek.

Även gudstjänster eller andra sammankomster i kyrkor, synagogor eller moskéer stoppas. Vid sjukhus och äldreboenden begränsas besökstider och införs kontroller.

I praktiken är det bara verksamheter med central samhällsfunktion som upprätthålls och till och med utvidgas. Så övervägs att temporärt upphäva det generella förbudet mot söndagsöppet i affärerna.

Undantagna från nedstängningen är livsmedelshandeln och handeln med djurmat och foder. Dessutom apotek, bensinmackar, banker, frisörer, posten och distributionen av tidningar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons