Annons

Merkels kronprinsessa i blåsväder: Ett tabubrott

CDU-ledaren Annegret Kramp-Karrenbauer, ofta kallad AKK, pressas hårt av det egna partiet.
CDU-ledaren Annegret Kramp-Karrenbauer, ofta kallad AKK, pressas hårt av det egna partiet. Foto: Markus Schreiber/AP

Ingen auktoritet och usel politisk instinkt. Svidande kritik riktas mot CDU-ledaren Annegret Kramp-Karrenbauer. Detta sedan hon inte förmått stoppa en ohelig allians med högernationalistiska AFD i delstaten Thüringen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Förbundskansler Angela Merkel kallar det en ”oförlåtlig händelse”.

Foto: Jens Meyer/AP

BONN Rubriken i tidningen Bild är skoningslös: ”Kan CDU-chefen bli förbundskansler efter skammens val i Thüringen?” Svaret är glasklart. ”Än en gång har hon visat att hon saknar politisk instinkt.” Partiet kommer inte längre att backa upp henne.

Dramat började när delstatsparlamentet i Thüringen i onsdags valde den liberala politikern Thomas Kemmerich till delstatens regeringschef. Han ställde överraskande upp i tredje valomgången.

Samtidigt drog högerradikala AFD tillbaka sin egen kandidat – och röstade i stället röstade på Kemmerich. Tillsammans med kristdemokraterna CDU.

Merkels plan har hela tiden varit att bygga upp AKK som hennes efterträdare.

Bara timmar senare tågade tusentals demonstranter genom Tyskland. Chockade politiker talade om ett tabubrott och om röda linjer som överskridits. Andra jämförde med året 1933 då Adolf Hitler kom till makten med hjälp av rikspresidenten Paul von Hindenburg.

Men nu är det AKK, CDU-ledaren Annegret Kramp-Karrenbauer, som är i fokus för kritiken. Kristdemokraterna i Thüringen hade kunnat stoppa valet. AKK säger att hon gjorde vad hon kunde för att påverka partivännerna. Men de vägrade att lyssna. Ville inte ta order från partiledaren.

Annons
Annons

Förbundskansler Angela Merkel kallar det en ”oförlåtlig händelse”.

Foto: Jens Meyer/AP

Slutligen var det Angela Merkel som röt till. På officiellt besök i Sydafrika förklarade hon att det rörde sig om en ”oförlåtlig händelse” som står i strid med partiets och hennes egna grundläggande övertygelser.

Förbundskansler Angela Merkel kallar det en ”oförlåtlig händelse”.
Förbundskansler Angela Merkel kallar det en ”oförlåtlig händelse”. Foto: Jens Meyer/AP

Merkel som lämnar alla sina politiska uppdrag efter nästa val är djupt besviken. Hennes plan har hela tiden varit att bygga upp AKK som hennes efterträdare. Men nu har hon bara medlidande.

Sedan Annegret Kramp-Karrenbauer tog över ordförandeposten för ett år sedan har kristdemokraterna förlorat stort i viktiga delstatsval. I mätningarna är Merkel fortfarande landets mest populära politiker, medan CDU-ledaren ligger på plats tolv på listan.

Över 70 procent av tyskarna – och mer än hälften av de egna anhängarna – anser att Annegret Kramp-Karrenbauer skadar partiet. Bara 6 procent betraktar henne som en tillgång för CDU.

Ännu mer katastrofala är de allra senaste mätningarna som speglar utvecklingen i Thüringen. Kristdemokraterna rasar i delstaten med 10 procentenheter till bara 12 procent. Det är kvittot för att de föredrog att förhindra fortsatt vänsterstyre i delstaten framför att stoppa AFD:s genomskinliga valmanöver.

Tre av fyra tyskar anser att det var fel att Thomas Kemmerich lät sig väljas med hjälp av AFD. Och 42 procent av de tillfrågade är övertygade om att det i förväg funnits en informell uppgörelse mellan kristdemokraterna, liberalerna och Alternativ för Tyskland.

Varför drar då inte Merkel i nödbromsen? Enda skälet är att hon mer än allt annat fruktar en smutsig maktkamp i CDU som riskerar att slita sönder partiet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons