Annons

Merkels nya ministergäng – namnen att lägga på minnet

Kvinnligare och yngre – Tysklands nya regering som blev klar på fredagen får en fräschare framtoning. Den tunga posten som finansminister och Angela Merkels ställföreträdare förbehålls dock socialdemokraten Olaf Scholz, 59 år och manlig.

Under strecket
Publicerad

Angela Merkel svärs officiellt in som Tysklands fortsatta förbundskansler den 14 mars.

Foto: Markus Schreiber/APBild 1 av 2

Andrea Nahles, tvåa från vänster, presenterade på fredagen ministrarna från SPD: Hubertus Heil (arbetsmarknadsminister), Heiko Maas (utrikesminister), Olaf Scholz (finansminister), Katarina Barley (justitieminister), Franziska Giffey (familjeminister) and Svenja Schulze (miljöminister).

Foto: Michael Sohn/APBild 2 av 2

1 / 6

Angela Merkel svärs officiellt in som Tysklands fortsatta förbundskansler den 14 mars.
Angela Merkel svärs officiellt in som Tysklands fortsatta förbundskansler den 14 mars. Foto: Markus Schreiber/AP
Andrea Nahles, tvåa från vänster, presenterade på fredagen ministrarna från SPD: Hubertus Heil (arbetsmarknadsminister), Heiko Maas (utrikesminister), Olaf Scholz (finansminister), Katarina Barley (justitieminister), Franziska Giffey (familjeminister) and Svenja Schulze (miljöminister).
Andrea Nahles, tvåa från vänster, presenterade på fredagen ministrarna från SPD: Hubertus Heil (arbetsmarknadsminister), Heiko Maas (utrikesminister), Olaf Scholz (finansminister), Katarina Barley (justitieminister), Franziska Giffey (familjeminister) and Svenja Schulze (miljöminister). Foto: Michael Sohn/AP

BONN I 63-åriga Angela Merkels nya ministergäng som svärs in på onsdag är kristdemokraten och Merkelkritikern Jens Spahn den yngsta med 37 år. Inklusive Merkel är det nu bara tre regeringsmedlemmar som är äldre än 60.

Tunga namn i regeringen är Olaf Scholz, 59, som blir finansminister. Katarina Barley, 59, blir justitieminister. Ursula von der Leyen, 59, sitter kvar som försvarsminister och Horst Seehofer från bayerska CSU blir inrikesminister. Heiko Maas tar över som utrikesminister från Sigmar Gabriel som förlorat en intern maktstrid.

Både Merkels kristdemokratiska CDU och socialdemokraterna SPD har nu en ministerlista med vardera hälften kvinnor och män. Mot strömmen går det konservativa bayerska CSU som skickar tre män.

Inte bara regeringen får en kvinnligare profil. Häromdagen valdes Annegret Kramp-Karrenbauer till CDU:s partisekreterare, handplockad av Merkel. Hos socialdemokraterna är det Andrea Nahles som håller i trådarna. Hon ska väljas till partiledare på en SPD-kongress den 22 april.

Här är några av de nya ministrarna. Lika bra att lägga namnen på minnet. De är unga nog att kunna spela en central roll i tysk politik under många år framöver.

Annons
Annons

Franziska Giffey.

Foto: Michael Kappeler/APBild 1 av 1

2 / 6

Starkt namn från Berlin

Franziska Giffey.
Franziska Giffey. Foto: Michael Kappeler/AP

Franziska Giffey, 39, blir socialdemokratisk familjeminister. Hon är en av den nya regeringens stora överraskningar. Okänd för flertalet tyskar men ett starkt namn i Berlins lokala politik. Som distriktsborgmästare i problemfyllda Berlin-Neukölln har hon visat sig vara tuff och samtidigt öppen för argument från alla håll. Hon uppfyller dessutom alla kritiker som var viktiga i urvalsprocessen: ung, kvinnlig och dessutom med rötter i östra Tyskland.

Hennes uppdrag omfattar barnomsorg, jämställdhetsfrågor och pensionärer. Men hon förväntas också dra igång en mer jordnära och mer realistisk migrations- och integrationspolitik.

Annons
Annons

Jens Spahn.

Foto: Pontus Ahlkvist/TTBild 1 av 1

3 / 6

Hård kritiker av flyktingpolitiken

Jens Spahn.
Jens Spahn. Foto: Pontus Ahlkvist/TT

Jens Spahn, 37, blir hälsovårdsminister. Han är inte bara kristdemokraternas politiska underbarn utan också en hård kritiker av Angela Merkels flyktingpolitik. För de mer konservativa delarna av CDU står han för tiden efter Merkel. Men där är han inte ensam. Merkel själv tros föredra den nya partisekreteraren Annegret Kramp-Karrenbauer.

Jens Spahns problem är att han tar över en ministerpost som är en katapultstol. Sjukvården är hett omstridd i Tyskland där höginkomsttagare inte behöver betala in i den allmänna sjukförsäkringen utan har en gräddfil in i vården genom uteslutande privata försäkringar. Här är det bäddat för strid.

Annons
Annons

Heiko Maas.

Foto: Michael Sohn/APBild 1 av 1

4 / 6

Från justitieminister till utrikesminister

Heiko Maas.
Heiko Maas. Foto: Michael Sohn/AP

Heiko Maas, 51, blir socialdemokratisk utrikesminister. Han är inget nytt kort. Som justitieminister de senaste fyra åren har profilerat sig som reformpolitiker som drivit igenom allt från nya hyreslagar till kvinnokvoter i näringslivet och den offentliga sektorn.

Han är inte lika populär och anses inte heller ha samma politiska talang som föregångaren Sigmar Gabriel. Men är stabilare. Man vet var man har honom. Gabriel var däremot känd för sina piruetter och överraskande kursändringar.

Maas tillträder vid en tidpunkt då Tyskland och EU står inför stora utmaningar som hotande handelskrig, ett självsäkert Kina som tar för sig och splittring i EU mellan öst och väst.

Annons
Annons

Svenja Schulze.

Foto: Michael Sohn/APBild 1 av 1

5 / 6

Får hantera dieselförbudet

Svenja Schulze.
Svenja Schulze. Foto: Michael Sohn/AP

Svenja Schulze, 49, blir socialdemokratisk miljöminister. Hon kommer från Tysklands folkrikaste delstat Nordrhein-Westfalen med 18 miljoner invånare. Som vetenskaps- och innovationsminister i delstaten har hon ofta kritiserats för kaotiska reformer och byggskandaler.

I det industritäta Nordrhein-Westfalen har hon gått i spetsen för omfattande miljökrav. Som miljöminister i Berlin kommer hon att få hantera inflammerade frågor som dieselförbud och den nationella miljö- och klimatplanen där målen nu måste skjutas på framtiden.

En av få företagare

Annons
Annons

Anja Karliczek.

Foto: Ferdinand Ostrop/APBild 1 av 1

6 / 6

Anja Karliczek.
Anja Karliczek. Foto: Ferdinand Ostrop/AP

Anja Karliczek, 46, blir kristdemokratisk utbildningsminister. Hon är en av få i tysk politik som är företagare och som har praktisk insyn i småföretagens verklighet. Hon är utbildad på hotellskola och driver sedan 1994 ett familjeägt hotell.

En hennes viktigaste uppgifter i den nya regeringen blir att investera mer i högskolorna. Ett annat område är bristen på högkvalificerad arbetskraft som allt mer bromsar det tyska näringslivet. Allt fler nyanlända med dåliga kunskaper i tyska är ett problem framför allt i skolorna som kräver stora insatser.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons