Annons

Merkels skakningar skapar oro om allvarlig sjukdom

Merkel anländer till G20-mötet i Osaka.
Merkel anländer till G20-mötet i Osaka. Foto: Junko Ozaki/TT

Efter Angela Merkels andra attack av okontrollerade skakningar på kort tid växer oron för att världens mäktigaste kvinna ska vara allvarligt sjuk. Själv rör hon inte en min när spekulationerna frodas.

Under strecket
Publicerad

BONN Första gången Merkel drabbades av skakningar i hela kroppen var när hon häromdagen tog emot Ukrainas nya president Volodymyr Zelenskyj. Det var i ett glödhett Berlin, och förklaringen var att hon hade druckit för lite och var uttorkad. Bilderna gick världen runt.

Samma sak skedde i torsdags. Tysklands president Frank-Walter Steinmeier höll just på att svära in den nya justitieministern Christine Lamprecht när Merkel började darra hejdlöst, läpparna hårt sammanpressade och armarna korsade över bröstet i ett försök att stadga kroppen.

Det hela var över på två minuter. Men det var en spöklik scen som har bränt sig fast i minnet och som förändrar bilden av en förbundskansler med nerver av stål och robust konstitution, som Merkel själv gärna tecknar.

– Jag är som en kamel, brukar hon säga. Tar energin slut fyller jag på och fortsätter sedan.

Så var det också i torsdags. Efter en kort vila var hon tillbaka som om inget hade hänt. Merkel, som fyller 65 i juli, satte sig på ett flygplan till G20-mötet i Osaka, träffade Donald Trump och gjorde sig redo för möten med Vladimir Putin och Shinzo Abe. Men riktigt pigg såg hon inte ut, noterades i de tyska medierna.

Annons
Annons
Efter reklamen visas:
Merkels hälsa i fokus efter skakningar

Efter G20-mötet i Japan fortsätter det i samma höga tempo. I Bryssel går nervkriget om topposterna i EU in i en slutfas nu på söndag, med Merkel och Emmanuel Macron på kollisionskurs. Samtidigt rasar på hemmaplan i Tyskland en het debatt om högerextremt våld efter mordet på en toppolitiker häromveckan.

Att Merkel möjligtvis är trött och utmattad är en sak.

Men frågan som inte bara Tyskland utan hela världen ställer är om Merkel är allvarligt sjuk – och vad som i så fall händer med Tyskland, som är Europas ledande land och världens fjärde största ekonomi.

I medierna spekuleras det i att Merkel, som har styrt Tyskland sedan 2005 och åtta gånger i rad utsetts till världens mäktigaste kvinna av tidskriften Forbes, skulle lida av Parkinsons sjukdom.

Från benen sprider sig sedan skakningarna genom hela kroppen.

Men det avfärdas som högst osannolikt av läkare och neurologer. Christian Baumann, neurolog och chefsläkare vid Unispital i Zürich tror att det rör sig om yrsel med svimningskänsla, så kallad presynkope som är helt ofarlig.

Wolfgang Grisold, generalsekreterare vid World Federation of Neurology, tror däremot att det rör sig om ortostatisk tremor som leder till skakningar i benen när man står helt stilla.

– Från benen sprider sig sedan skakningarna genom hela kroppen. Precis som hos Angela Merkel, säger han till österrikiska Kurier.

Oavsett vem som har rätt är det uppenbart att världen framöver kommer att granska Merkel med argusögon. Varje framträdande blir en påfrestning när tv-kamerorna registrerar minsta svaghet. Kommer Merkel att klara pressen?

Hittills har Merkel gömt sig bakom ett hårt skal av osårbarhet. När hennes mor dog tidigare i år avled lyckades Merkel hålla det hemligt i flera dagar. På det viset kunde hon sörja utan att vara i fokus för medierna.

– Men ingen vet hur en människa påverkas när allt måste kontrolleras och inga känslor får visas, skriver tyska General-Anzeiger i en kommentar under rubriken ”En stark kvinnas svaghet”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons