Annons

Nya tydliga trender på Twitter

Greta Thunberg och Game of Thrones har toppat på Twitter under 2019.
Greta Thunberg och Game of Thrones har toppat på Twitter under 2019. Foto: Lapone/TT, Andre M Chang/TT, HBO

Greta Thunberg, Game of Thrones och Eurovision har dominerat året 2019 – i alla fall på Twitter. Här är de största trenderna på Twitter i år.

Under strecket
Publicerad

Greta Thunberg på FN:s klimatmöte i Madrid.

Foto: Paul White/AP

1 / 4

Greta Thunberg på FN:s klimatmöte i Madrid.
Greta Thunberg på FN:s klimatmöte i Madrid. Foto: Paul White/AP

Mest omtalade personen

Namnet på allas läppar i år har onekligen varit Greta Thunberg, och så även på Twitter. Hon blev den mest omtalade personen på Twitter i Sverige i år, och hamnade även i topp över de mest omtalade personerna globalt.

Hashtagen #ClimateStrike hamnade på plats åtta bland de mest omtalade nyhetshändelserna globalt, och #FridaysforFuture hamnade på plats fem bland de mest omtalade hashtagsen i Sverige.

Annons
Annons

Serien Game of Thrones blev den näst mest omtalade hashtagen på Twitter i Sverige i år.

Foto: Helen Sloan/HBO

2 / 4

Mest omtalade hashtagsen i Sverige

Serien Game of Thrones blev den näst mest omtalade hashtagen på Twitter i Sverige i år.
Serien Game of Thrones blev den näst mest omtalade hashtagen på Twitter i Sverige i år. Foto: Helen Sloan/HBO

Svenskarna har varit mest intresserade av politik, tv-serier och sport i år. På första plats över de främsta trenderna i Sverige i år hamnar #svpol, som används för att följa den politiska debatten. Därefter kommer #Gameofthrones – succéserien som fullkomligt tog över internet när den sista säsongen sändes i våras.

På tredje plats kommer #twittpuck, den största hashtagen för sport i landet där allt om hockeyvärlden avhandlas. Därefter följer #Eurovision och på femte plats #FridaysforFuture, Greta Thunbergs klimatrörelserörelse.

Annons
Annons

Katedralen Notre Dame brann i april i år.

Foto: Thierry Mallet/AP

3 / 4

Mest omtalade nyhetshändelserna globalt

Katedralen Notre Dame brann i april i år.
Katedralen Notre Dame brann i april i år. Foto: Thierry Mallet/AP

Nyhetsåret 2019 har präglats av många turer i brexitfrågan, skolstrejker för klimatet och våldsamma protester på flera håll i världen.

Mest omtalat på Twitter blev #NotreDame, en händelse som skakade Frankrike och hela världen när katedralen i Paris brann i april i år. På plats nummer två kom #令和, starten på Reiwa eran i Japan, den nya regenttid som tog vid efter tronskiftet den 30 april.

På tredje plats kom #Venezuela för att uppmärksamma de protester som skakat landet, följt av #Brexit och #台風19号, tyfonen Hagibis i Japan. Resten av topp tio handlade om branden i Amazonas (#prayforAmazonas), protesterna i Hongkong (#HongKong), klimatstrejkerna (#ClimateStrike), moskéskjutningarna i Christchurch (#Christchurch) och valet i USA (#DemDebate).

Annons
Annons

Klimatrörelsen har uppmärksammats stort på Twitter under hashtagsen #ClimateStrike och #Fridaysforfuture.

Foto: Manu Fernandez/AP

4 / 4

Mest omtalat i Sverige per kategori

Klimatrörelsen har uppmärksammats stort på Twitter under hashtagsen #ClimateStrike och #Fridaysforfuture.
Klimatrörelsen har uppmärksammats stort på Twitter under hashtagsen #ClimateStrike och #Fridaysforfuture. Foto: Manu Fernandez/AP

Även uppdelat i olika kategorier går det att se tydliga trender i vad svenskarna har Twittrat om i år. Inom kategorin samhälle handlade det om klimatrörelsen och politik, där #svpol, #FridaysforFuture och #ClimateStrike toppade listan följt av #EUval2019 och #Almedalen.

På sportfronten handlade det om hockey och fotboll. #twittpuck dominerade, följt av #SHL, #Bajen, #IFKgbg och #Allsvenskan.

Inom kategorin underhållning var #GameofThrones fortsatt störst, följt av schlagerklassikerna #Eurovision och #Melfest. Därefter kom #AvengersEndgame, Marvel-filmen som hade premiär i april och #Fortnite, det populära datorspelet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons