Annons

Nordens mest spännande: ”Missa inte någonting”

Foto: Alchemist

Flera nordiska krogar skapar upplevelser där det som serveras på tallrik och i glasen bara är en del av helheten. SvD:s Mikael Mölstad guidar till fem favoriter i Norden.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Dörren i brons kostade bara den 100 000 kronor att gjuta.

Foto: Mikael Mölstad

...till en unik matvärld.

Foto: Alchemist

1 / 5

Omtumlande och världsunikt

Dörren i brons kostade bara den 100 000 kronor att gjuta.
Dörren i brons kostade bara den 100 000 kronor att gjuta. Foto: Mikael Mölstad

Alchemist, Köpenhamn, Danmark

Tänk bort att detta är en restaurang. Detta är en mötesplats där maten bara är en del av upplevelser för alla fem sinnena. Tänk dig att du rör dig mellan ett antal teaterscener som bjuder på en resa genom konst, vetenskap och teknik. Med löpande serveringar av mat och dryck i former du inte trodde fanns.

Efter 3–4 omtumlande timmar (som kan bli fler) och runt 50 serveringar är det lätt att undra vad man varit med om. Alchemist är helt unikt i världen.

...till en unik matvärld.
...till en unik matvärld. Foto: Alchemist

Missa inte: Någonting – kom med alla sinnen öppna. En kväll på Alchemist är en spektakulär upplevelse –både kreativt och visuellt omtumlande.

Adress: Refshalevej 173C, Köpenhamn.

Annons
Annons

Gatumiljö i Reykjavík.

Foto: Dill

2 / 5

Njutbar enkelhet

Gatumiljö i Reykjavík.
Gatumiljö i Reykjavík. Foto: Dill

Dill, Reykjavik, Island

Islands superkock Gunnar Karl Gíslasson är tillbaka från New York för att lyfta sin restaurang Dill i Reykjavík till än högre höjder.

Sedan hösten 2019 är också lokalen ny. Chef Gíslasson gräver sig allt djupare ner i den isländska myllan och ut i farvattnen kring ön. Allt för att skapa rätter som återspeglar det mesta av isländska råvaror och traditionella matlagningstekniker. Vinerna är naturliga och mestadels från Frankrike.

Missa inte: Entrén som ska likna ett isländsk fiskeskjul. Den upplevelsen sätter dig i den rätta stämningen för kvällen.

Adress: Laugavegur 59, Reykjavík.

Annons
Annons
Foto: Koks

3 / 5

Egensinnighet av nöden född

Foto: Koks

Koks, Thorshavn, Färöarna

Ett av Europas mest egensinniga restaurangprojekt. På Färöarna finns nämligen varken fauna eller flora som gör någon kock lycklig. Däremot finns det mycket hav runtomkring. Och det märks på den kreativa sjömatsinspirerade menyn.

På Koks undersöker man också all gammal konserveringsteknik med att torka, salta, röka och jäsa råvarorna. Leynavatn, en halvtimme nordväst om Torshavn, är Koks tredje plats på ön och den flytten har också gett dem sin andra stjärna. 

Missa inte: Pilgrimsmusslorna i sitt skal, den pinfärska sjöborren eller den fermenterade fårbogen som gärna visas upp.

Adress: Frammi við Gjónna, Leynavatn, Färöarna.

Annons
Annons
Foto: Under
Foto: Under

4 / 5

Sjömat på fem meters djup

Foto: Under

Under, Lindesnes, Norge

Världens coolaste restaurang blev en snackis långt innan den öppnade. Världsberömda arkitektbyrån Snøhetta har skapat ett slags jättelikt betongperiskop som tittar ner från klipporna i det kyliga vattnet.

Fem meter under havsytan serveras du sjömat på tallriken medan du skådar havets ekosystem på andra sidan glaset. Här handlar det om en fast säsongsmeny med upp mot 20 serveringar. Allt är pinfärskt och kreativt med rena, nakna smaker.

Foto: Under

Missa inte: Den fantastiska vinmenyn, i synnerhet de egengjorda alkoholfria dryckerna. På plats jobbar man också med forskning kring marina miljöer.

Adress: Bålyveien 48, Lindesnes.

Annons
Annons

Daniel Berlin.

5 / 5

Rotsellerin kopieras över hela världen

Daniel Berlin.
Daniel Berlin.

Daniel Berlin, Skåne-Tranås, Sverige

Nog är han ett geni Daniel Berlin. Mitt i den lilla byn på den östskånska vischan har han skapat ett mattempel som blivit en gastronomisk vallfärdsort för matnördar från hela världen. Skickligt kombinerar han teknik i framkant med handfasta klassiska smaker som tagits direkt ur den skånska myllan. Ständigt nyskapar han upplevelserna som serveras i säsongsmenyerna.

Även dryckeskombinationerna är ofta magiska. Hit kan man komma tillbaka igen och igen.

Missa inte: Den bakade rotsellerin som blivit en signaturrätt och som kopieras av kockar över hela världen.

Adress: Diligensvägen 21, Skåne Tranås.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons