Annons

”Mest realistiska utvägen är att Johnson avgår i veckan”

Boris Johnson.
Boris Johnson. Foto: Alberto Pezzali/AP

Måndag morgon vaknar Storbritanniens premiärminister upp nedröstad och trängd, med hot om fängelse hängande över sig – samtidigt som EU:s tålamod börjar ta slut. Här är hållpunkterna i Boris Johnsons nya mardrömsvecka.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Boris Johnson togs emot av drottning Elizabeth när han tillträdde som premiärminister.

Foto: Victoria Jones/AP Bild 1 av 1

I helgen fortsatte bakslagen för Boris Johnson. På lördagskvällen avgick den tunga arbetsmarknadsministern Amber Rudd, eftersom hon anser att regeringen inte anstränger sig tillräckligt för att få till ett nytt EU-avtal.

Det är en sargad premiärminister som kliver upp ur sängen på 10 Downing Street på måndag morgon.

– Den mest realistiska utvägen för Boris Johnson är att avgå denna vecka. Han vill i nuläget undvika att vara ytterligare en konservativ ledare som lovade att leverera brexit och inte kunde göra det, säger Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap på Södertörns högskola.

Efter reklamen visas:
Vilka brexit-alternativ finns kvar för Boris Johnson?

Egentligen ska en avgående premiärminister presentera en möjlig ersättare hos drottningen, men det är inte troligt den här gången, enligt Aylott.

– Då är vi inne på okänt territorium. Kanske kan talmannen agera sonderingsperson, men de avgörande förhandlingarna står mellan oppositionspartierna och de konservativa rebellerna. Det är ganska sannolikt att en neutral figur tillfälligt blir premiärminister, säger han.

James Savage, ansvarig utgivare för svenska tidningen The Local, tror också att Johnson kan avgå i veckan.

Annons
Annons

Boris Johnson togs emot av drottning Elizabeth när han tillträdde som premiärminister.

Foto: Victoria Jones/AP Bild 1 av 1

– Om han känner sig trygg i att det ändå kommer att bli nyval och han kommer att vinna det valet, skulle det vara ett djärvt drag att avgå, säger han.

För ”BoJo”, som brittisk press förkortar premiärministerns namn, har ett trumfkort. Han är populär. I flera opinionsmätningar som publicerats de senaste dagarna slår hans parti Tories ärkefienden Labour med råge, i The Times mätning med 35 procents stöd mot 21 procent.

– Han har enat brexitörer. De ser honom som brexits försvarare och de sätter brexit framför allt, säger James Savage.

Men Savage betonar att det är oklart vad som kommer att ske härnäst.

– Problemet är att allt som händer nu saknar motstycke. Konstitutionen testas till det yttersta, på ett sätt som vi aldrig har sett tidigare, säger han.

Boris Johnson togs emot av drottning Elizabeth när han tillträdde som premiärminister.
Boris Johnson togs emot av drottning Elizabeth när han tillträdde som premiärminister. Foto: Victoria Jones/AP

Men det finns några fasta hållpunkter kommande vecka:

  • Lagförslaget godkänns.

På måndag den 9 september ska drottning Elizabeth godkänna det lagförslag som parlamentet röstade igenom tidigare i veckan.

Lagen innebär att Boris Johnson är tvungen att be EU om ett uppskov med brexit till den 31 januari 2020, om inte parlamentsledamöterna godkänner ett nytt avtal eller ett avtalslöst brexit före 19 oktober.

Förslaget gick igenom parlamentet efter att flera partier bildat en ohelig allians, och fått med sig 21 torypolitiker, för att rösta ner sin brexitkramande premiärminister.

Annons
Annons

Boris Johnson svarade med att han ”hellre skulle ligga död i ett dike” än att be EU om ett uppskov. Och kickade ut de partivänner som svek honom ur partiet.

  • Omröstning om nyval.

På måndag ska parlamentet också åter rösta om ett eventuellt nyval. Boris Johnson försökte i fredags få igenom ett nyval före Europeiska rådets toppmöte den 17–18 oktober, men blev nedröstad. Oppositionen enades om att hålla nyval efter att brexit skjutits upp, troligen i november.

– Det mest sannolika är att frågan om ett snabbt nyval röstas ner i underhuset på måndag, säger Nicholas Aylott.

  • Parlamentet ajourneras.

Någon gång mellan den 9 och 12 september är den fem veckor långa upplösningen av parlamentet planerad att börja.

Boris Johnson tog till denna oortodoxa metod för att få igenom en brexit den 31 oktober. Men parlamentet gensköt alltså premiärministern genom att tidigare i veckan klubba igenom lagförslaget som tvingar honom att be EU om uppskov med brexit.

Brysselkällor uppger enligt The Guardian att de inte tror att britterna på allvar försöker få fram ett nytt avtal med EU. På söndagen sa också Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian nej till att förlänga brexit ytterligare efter den 31 oktober, i en intervju i fransk radio.

I en BBC-intervju på söndagen uppgav den brittiska finansministern Sajid Javid att Boris Johnson inte kommer att be EU om mer tid – men inte heller bryta den lag som tvingar honom att göra just det, vilket programledaren påpekade blir svårt att få ihop.

Turbulensen väntas fortsätta även veckan därpå. Den 17 september beslutar Högsta domstolen om det var lagligt av Boris Johnson att be drottningen om att få ajournera parlamentet.

Samtidigt förbereder redan nu parlamentsledamöter – inklusive personer från Tories som Boris Johnson har slängt ut – att ta till rättsliga åtgärder om inte premiärministern följer den nya lagen. Det betyder att ”BoJo” riskerar fängelse, även om risken är liten, enligt Nicholas Aylott på Södertörns högskola.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons