Annons

Linda Bakkman:Metallkapsel kan vara mer miljövänligt än bryggkaffe

Kostdebatten färgas ofta av känsloargument snarare än förnuft. Intuitiva ”självklarheter” är ibland inte alls är så självklara när det gäller mat och miljö. Här är fem exempel.

Under strecket
Publicerad

Matlåda i glas mer miljövänlig? Det beror på.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ibland leds diskussionen om mat och miljö fel. Här gör jag ett försök att nyansera fem vanliga påståenden i kostdebatten.

1. ”Kaffe i kapslar är en miljöbov”
Tvärt emot vad många tror så kan en kopp kaffe bryggd på en aluminiumkapsel vara väsentligt mindre miljöbelastande än en kopp vanligt bryggkaffe. Det är själva kaffeproduktionen (odling, torkning, gödmedel, maskiner) i sig som har den största påverkan. Kapslar både minskar mängden kaffe som behövs – 3 gram går i snitt åt för en kopp kapselkaffe medan motsvarande siffra för bryggkaffe ligger runt 8 gram – och reducerar svinnet eftersom de underlättar doseringen så vi inte brygger mer kaffe än vi behöver.

Enligt Naturvårdsverket hälls var tredje kopp kaffe och te ut i avloppet – det motsvarar 425 miljoner koppar om året.

Annons
Annons

Matlåda i glas mer miljövänlig? Det beror på.

Foto: Claudio Bresciani/TT

En vanlig tunn plastpåse kan ofta vara det miljövänligaste alternativet.

2. ”Välj inte plastpåsar när du handlar”
En av våra stora miljöbovar är plastpåsar – i alla fall om de hamnar i naturen där den tar lång tid att bryta ner. Så ska jag bära hem maten i en tygkasse, pappkasse eller plastpåse?

Allt beror på hur många gånger du använder den. En vanlig tunn plastpåse kan ofta vara det miljövänligaste alternativet.

En papperspåse behöver användas 43 gånger och en ekologisk bomullskasse 20 000 gånger för att vara mer miljövänligt enligt en rapport utförd av danska motsvarigheten till Naturvårdsverket.

3. ”Frysa in mat slukar för mycket energi”
Att frysa in mat kostar såklart energi, och energianvändningen har en stor miljöpåverkan. Samtidigt kan du genom att frysa in maten du inte äter upp förlänga matens hållbarhet och därmed minska svinnet. För mycket mat gäller att ju kallare den förvaras desto längre håller den.

De flesta typer av frukt, bär, och grönsaker klarar sig upp till 12 månader i frysen. Samma sak gäller bröd och mager fisk som torsk och magert kött som kyckling och vilt.

Matlåda i glas mer miljövänlig? Det beror på.
Matlåda i glas mer miljövänlig? Det beror på. Foto: Claudio Bresciani/TT

Hållbarheten på en gurka förlängs exempelvis från tre–fyra till åtta–tio dagar när den paketeras i plast.

4. ”Inplastade grönsaker en onödig miljöbelastning”
Inte heller här är svaret svart eller vitt. Livsmedelsförpackning kan vara miljömässigt motiverat om det kan minska matsvinnet. Det handlar om att väga klimatpåverkan av produktens produktion mot den för förpackningen. Det finns en rad exempel på ändamålsenlig paketering som skyddar och förlänger livslängden på en produkt. Hållbarheten på en gurka förlängs exempelvis från tre–fyra till åtta–tio dagar när den paketeras i plast. I andra fall kanske förpackningen är överflödig eller så pass miljöbelastande att man kan acceptera en del kasserad mat och svinn mot att slippa förpackningen.

5. ”Matlådan i glas är mer miljövänlig”
Plast tillverkas ofta av olja eller naturgas vilket innebär att matlådor i plast hamnat i fokus och ifrågasätts i ett klimathänseende. Samtidigt har glas nackdelen att det är mycket tyngre (klimatbelastning från transport ökar) och kräver större mängd material till att förpacka samma mängd livsmedel.

Men ekvationen avgörs också till stor del av hur många gånger vi använder matlådan: När Chalmersstudenter räknade på miljöpåverkan av matlådor i glas respektive plast räknade man att givet att en glasmatlåda höll under ett helt läsår och att man på samma läsår behövde köpa två i plast så var glas det bättre alternativet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons