Annons

#Metoo i Finland: Här går maktens män säkra

Maktens män har inte blivit avslöjade som förövare i #Metoo-debatten i Finland.

Under strecket
Publicerad
Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1
Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1
Foto: Janerik Henriksson/TT

När hashtagen #metoo lanserades gick en kraftig våg över de traditionella medierna även i Finland.

– Fenomenet sexuella trakasserier diskuterades i offentligheten i en skala som aldrig tidigare skådats, säger Anu Koivunen, medieforskare vid Stockholms universitet och just nu forskningsledig i Helsingfors.

En sångare petades från ett populärt tv-program efter att flera kvinnor berättat om hans dåliga beteende mot dem. Men det kom inga andra namnpubliceringar eller avslöjanden om män med makt.

Men de har betraktats som ett väderfenomen i ett annat land, på avstånd.

Anu Koivunen tror att de finländska mediernas försiktighet är en följd av ett tio år gammalt fall, där Helsingin Sanomat namngav riksdagsledamöter som enligt anonyma källor gjort sig skyldiga till trakasserier. Men Opinionsnämnden för massmedier beslutade att anonyma källor inte räcker för en publicering, utan att det behövs andra bevis.

Annons
Annons

Det är inte mediehusen och kulturens finrum, utan skolan som varit i #Metoo-debattens centrum i Finland. Gymnasielever i Vasa vittnade om övergrepp från andra elever medan elever i en skola i Helsingfors berättade om en lärare som trakasserat dem.

De svenska uppropen har uppmärksammats i Finland.

Det som chockerat mig är att så många av berättelserna handlar om saker som hänt i barndomen.

– Men de har betraktats som ett väderfenomen i ett annat land, på avstånd, säger Anu Koivunen.

Hon berättar att hon gång på gång fått frågan ”varför sker inte samma i Finland”. I slutet av november kom då det första uppropet enligt svensk stil, när över 6 000 finlandssvenska kvinnor vittnade om övergrepp inom språkminoriteten och delade över 800 personliga berättelser.

– Det som chockerat mig är att så många av berättelserna handlar om saker som hänt i barndomen, säger Nina Nyman, en av initiativtagarna och chefredaktör för feministiska tidskriften Astra.

Uppropet fick hashtagen #dammenbrister, med hänvisning till den finlandssvenska minoriteten som en ankdamm. Både Nina Nyman och Anu Koivunen tror att det leder till nya upprop på den finska sidan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons