Annons

Björn Lindahl:Metoo kan avspeglas i fredspriset

Om den norska nobelkommittén följer tidsandan kommer årets fredspris tilldelas en person eller en organisation som arbetar mot sexualiserat våld. Det kan bli Nadia Murad. Hon lyckades fly från terrororganisationen IS, som höll henne och tusentals andra kvinnor fångna.

Under strecket
Publicerad

Nadia Murad lyckades fly från terrororganisationen IS, som höll henne och tusentals andra kvinnor fångna.

Foto: Ronald Zak/AP

Nadia Murad lyckades fly från terrororganisationen IS, som höll henne och tusentals andra kvinnor fångna.

Foto: Ronald Zak/AP
Nadia Murad lyckades fly från terrororganisationen IS, som höll henne och tusentals andra kvinnor fångna.
Nadia Murad lyckades fly från terrororganisationen IS, som höll henne och tusentals andra kvinnor fångna. Foto: Ronald Zak/AP

OSLO Nadia Murad tillhör den irakiska minoriteten yazidier. Som 19-åring togs hon till fånga av IS-soldater och fördes till ett läger där hon hölls som sexslav. IS dödade hennes sex bröder. Nadia Murad lyckades till sist fly och arbetar nu för att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Om Nobelkommittén vill följa samma modell som när Yousafzai Malala fick fredspriset tillsammans med Kailash Satyarthi 2014, kan de dela priset mellan Nadia Murad och Denis Mukwege, en kongolesisk gynekolog som arbetat med att behandla kvinnor som blivit våldtagna under de många inbördeskrig som utkämpats i den demokratiska republiken Kongo. Mukwege har opererat 21 000 kvinnor och har nominerats till fredspriset flera gånger tidigare.

Annons
Annons

Även amerikanskan Tarana Burke, som 2007 startade den internationella #MeToo-rörelsen kan vara en aktuell medpristagare, enligt Henrik Urdal, som är direktör för Fredsforskningsinstitutet PRIO i Oslo.

Hans lista över kandidater används av internationella medier och vadslagningsbyråer som försöker förutse vad de fem personerna i fredspriskommittén beslutat sig för på sitt sista möte i oktober.

Det är inte en lista som handlar om vad Urdal tror är de mest sannolika kandidaterna, utan den handlar om de personer och organisationer som han anser förtjänar fredspriset mest, understryker han själv.

Högst upp har han FN-organisationen World Food Programme, eftersom svält återigen är ett stort hot i många delar av världen. Ett sådant fredspris skulle kunna tolkas som ett försvar för multinationellt samarbete och därmed en liten spark på benet till president Donald Trump, som vill försvaga FN. Å andra sidan leds WFP av en republikan, David Beasley.

På vadslagningsbyråerna är favoriterna i år de två koreanska ledarna Kim Jong-Un och Moon Jae-In från nord, respektive syd, följda av USA:s president Donald Trump. Att närmandet mellan Nord- och Sydkorea hör till det som kan belönas med ett fredspris är uppenbart. Men kommittén håller sig nog i så fall långt ifrån både Kim Jong-Un och Donald Trump.

Ett alternativ vore att ge priset till respektive lands olympiska kommitté för att länderna i vissa grenar tävlade gemensamt under vinter-OS i Pyeongchang, eller till den internationella olympiska kommittén, IOC.

Sedan andra världskriget har en tredjedel av fredspriserna gått till organisationer. I fjol var det ICAN, den internationella kampanjen mot kärnvapen, som fick priset. Organisationen leds av svenska Beatrice Fihn. Bara två svenskar har fått priset i sitt eget namn sedan kriget, Dag Hammarskjöld, som fick fredspriset posthumt 1961 och Alva Myrdal som fick det 1982, tillsammans med den mexikanske diplomaten Alfonso García Robles.

För första gången nämns i år EITI som en kandidat till fredspriset. Organisationen är ett slags Transparency International för råvaruproducerande länder och industrier. Den har spelat en viktig roll för att bekämpa handeln med bloddiamanter och att begränsa korruption. Ur svensk synvinkel är organisationen intressant eftersom den leds av Fredrik Reinfeldt.

Ett viktigt fredsavtal som slutits under det gångna året är det mellan Etiopien och Eritrea i juli. Den 11 september öppnades gränsen mellan de två länderna för första gången på 20 år. Den etiopiske statsministern Abiy Ahmed har varit drivkraften. Han utnämndes emellertid så sent som 2 april i år. Det är därför mycket osannolikt att han är nominerad.

Efter reklamen visas:
Mellan raderna NOBELVECKA UTAN LITTERÄR GLANS
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons