Annons

Metro får förlängd rekonstruktion

Foto: Tomas Oneborg

Tidningen Metro får fortsätta sin rekonstruktion till slutet av september. Det meddelar Stockholms tingsrätt i dag efter att de godkänt bolagets ansökan om förlängning.

Under strecket
Publicerad
Fortsätt läsa…

Metro har länge dragits med ekonomiska problem. I början av mars rapporterade Expressen att tidningen var skyldig Skatteverket närmare nio miljoner kronor. När ärendet överfördes till Kronofogden lyckades man driva in cirka 2,8 miljoner kronor – men stora skulder återstod.

I samma veva uppdagades det att anställda på tidningen inte fått lön, och bolaget inledde en process om rekonstruktion för att undvika konkurs. Tingsrätten beslutade den 15 april att rekonstruktionen fick fortgå till och med den 28 juni, då det inkom en ansökan om att förlänga rekonstruktionen.

Nu står det alltså klart att rekonstruktionen får fortgå till den 30 september 2019.

I den begäran om förlängning som skickats in till tingsrätten står det:

”Inga nya skulder har uppkommit under rekonstruktionen. Det finns för närvarande goda förutsättningar för att syftet med företagsrekonstruktionen ska kunna uppnås.”

Som en del i besparingarna har Metro Media House AB och dotterbolaget Tidnings Aktiebolaget Metro gjort rejäla nedskärningar av personalstyrkan. Från att ha haft omkring 140 anställda har man nu 23. Av dem är 17 anställda i Metro Media House AB, och sex i dotterbolaget som producerar tidningen.

Dessutom har papperstidningen stöpts om i grunden, och ges nu ut som ett helgmagasin istället för en dagstidning. Något som förväntas spara in 110 miljoner kronor om året i tryck- och distributionskostnader, enligt bolaget.

Tingsrätten motiverar sitt beslut med att Metro har följt rekonstruktionsplanen och åtagit både kostnadsbesparande samt intäktsbringande åtgärder.

En fortsättning antas därför kunna bidra till att ytterligare åtgärder kan genomföras. Bland annat behöver Metro komma överrens med fodringsägarna om en nedsättning av skulderna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons