Annons

Anders Lindblad:Bara en tidsfråga när Malmö skulle säkra guldet

Malmö jublar efter Jo Inge Bergets(femte från vänster) 0-1 mål under onsdagens fotbollsmatch i Allsvenskan mellan Falkenbergs FF och Malmö FF på Falkenbergs IP.
Malmö jublar efter Jo Inge Bergets(femte från vänster) 0-1 mål under onsdagens fotbollsmatch i Allsvenskan mellan Falkenbergs FF och Malmö FF på Falkenbergs IP. Foto: Björn Lindgren/TT
Under strecket
Publicerad

Tredje SM-guldet på fyra år. Malmö FF står i en klass för sig i svensk fotboll. De två säsongerna i Champions League är den främsta förklaringen till framgången. Alla intjänade miljoner och den internationella erfarenheten har skapat en vinnarkultur som ingen annan allsvensk klubb kan matcha.

Bäst under 2000-talet med fem SM-guld. Bäst genom tiderna med 19 titlar. Malmö FF kunde fira tredubbelt i Falkenberg:

• Seger i matchen med 3–0, där 17-årige Mattias Svanberg fick chansen från start för första gången och svarade för ett målpass och ett mål på egen hand.

• Guldet säkrades, då Norrköping samtidigt förlorade i Borås mot Elfsborg med 2–1. Med två omgångar kvar att spela är Malmös försprång därmed ointagligt. Och guldet ”himma” igen efter den tillfälliga (?) utflykten till Norrköping i fjol.

• Med 19 guld är MFF också mesta mästarna. IFK Göteborg har 18.

Malmö FF av årsmodell 2016 har svajat flera gånger mot lag på nedre halvan; fem förluster totalt, men mot toppkonkurrenterna Norrköping, AIK och Göteborg har man bara tappat två poäng (oavgjort mot AIK borta).

Annons
Annons

Det är där, i dessa matcher, som årets allsvenska har avgjorts.

Det är signifikativt att sju av de mest tongivande spelarna under säsongen saknades när guldet bärgades i den regniga oktoberkvällen. Malmö har en bredd i truppen som är överlägsen konkurrenterna. De skånska mästarna är störst, bäst och rikast.

Skyttekungen Vidar Örn Kjartansson lämnade i somras för Maccabi Tel Aviv och många MFF-supportrar befarade då att det var guldet som såldes.

Men de behövde aldrig vara oroliga. Det finns så många andra som har klivit fram i stället. Trots flera skador (Markus Rosenberg och Anders Christiansen) och tunga avstängningar under hösten gick det vägen.

Ta bara en spelare som den i fjol så kritiserade norrmannen Magnus Wolf Eikrem. I år har han svarat för 15 målgivande passningar och vuxit ut till nyckelspelare. Landsmannen Jo Inge Berget personifierar styrkan och vinnarinstinkten i laget. 

Danske tränaren Allan Kuhn ska ha del av berömmet även om han varit anonym under sitt första år i klubben. Kuhn var smart då han tog ett steg tillbaka i våras efter ett par oväntade smällar, för att på sikt ta två steg framåt. 

Förlusten i cupfinalen mot Häcken (2–4) var också en nyttig, om än tung läxa. Kuhn fick se Oscar Lewicki bli utvisad och var väldigt passiv i sin coachning. Kuhn växte i sin roll under året, kanske var en av anledningarna att analytiske Jens Fjellström hämtades hem som andretränare under sommaren och blev det bollplank som behövdes.

Allt annat än guld hade varit en besvikelse för Malmö med tanke på förutsättningarna. De hade allt att förlora i år med en trupp och resurser överlägset alla motståndare. Att Norrköping utmanade så länge var faktiskt mer överraskande än att Malmö joggade hem guldet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons