Annons

Maria Georgieva:MH17-vittne utväxlades mot filmregissör

Ukrainas fångar möttes av nära coh k
Ukrainas fångar möttes av nära coh k Foto: Efrem Lukatsky /AP

En misstänkt för nedskjutningen av passagerarplanet MH17 friges i utbyte en terroranklagad filmregissör, som en del i en fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina. Händelsen kan bli ett startskott för nya förhandlingar om slutet på den fem år långa konflikten.

Under strecket
Publicerad

MOSKVA Förväntningarna på fångutväxlingen mellan Ryssland och Ukraina har varit skyhöga, och skapat ryktesspridning under en lång tid. På lördagen skedde så den uppmärksammade utväxlingen, som inkluderar 35 fångar från bägge sidor.

Vissa av Putins män släpps fria. Bland dem som nu överlämnades återfinns en viktig person – för bägge sidor om konflikten i östra Ukraina.

Vladimir Tsemach, en före detta befälhavare för de proryska separatiststyrkorna i östra Ukraina, misstänks ha varit inblandad i nedskjutningen av Malaysia Airlines MH17. Passagerarplanet träffades av en missil över östra Ukraina 2014 på väg från Amsterdam mot Kuala Lumpor, och alla 298 människor ombord dödades. Moskva förnekar all inblandning.

I veckan släpptes han mot borgen av en ukrainsk domstol trots att han anses vara ett nyckelvittne i den internationella utredningen. Vladimir Tsemach uppges ha haft en avgörande roll i de proryska separatisternas luftförsvar. Han syns skryta i en video, och antyder att han undanhållit bevis om hur den ryska luftvärnsmissilen av typen BUK levererades till Ukraina från Ryssland.

Annons
Annons

De nederländska åklagarna uppmanade Kiev att inte tillåta Tsemach att resa till Ryssland. Deras fruktan är att utlämningen äventyrar utredningen av MH17-planet.

Fångutväxlingen kommer på kort sikt att ses som en pr-seger för Zelenskyj.

Bland de fångar som hållits fängslade i Moskva släpptes 24 ukrainska sjömän som arresterades av Ryssland under en sammandrabbning nära Krim förra året då de försökte korsa Kertjsundet, samt filmregissören Oleg Sentsov, vars frigivning möts som en sensation i Kiev.

Han dömdes till ett 20 års långt fängelsestraff för terrorbrott i en rysk domstol 2015. I slutet av augusti i år flyttades han från en straffkoloni på Jamalhalvön till Moskva. Han har kraftigt motsatt sig den ryska annekteringen av Krim och har hjälpt ukrainska soldater med mat och andra förnödenheter.

Rysslands president Vladimir Putin och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vill bägge använda fångutväxlingen för att stärka sina respektive intressen.

Den kan också vara en nytänd vilja, det första steget som banar väg för en ny dialog och förhandlingar mellan Moskva och Kiev, efter ett fem år långt dödläge. Att få slut på kriget kommer att vara svårt så länge Ryssland slår ifrån sig alla anklagelser.

Fångarna som anlände vid flygplatsen i Moskva möttes inte av Putin. Han syntes inte till.

Frisläppandet av den tidigare befälhavaren Tsemach kan påverka hur väst ser på Zelenskyjs diplomatiska förmåga, och grusa förhoppningarna om att fångutväxlingen verkligen blir en milstolpe i ansträngningarna för att starta nya fredssamtal mellan Moskva och Kiev. Enligt Zelenskyj ska dock de nederländska utredarna ha fått förhöra Tsemach bara timmar innan frisläppandet. Frågan är hur fruktbart det blev.

Annons
Annons

Men fångutväxlingen kommer på kort sikt att ses som en pr-seger för Zelenskyj, som valdes till Ukrainas president tidigare i våras och lovade att ta hem de ukrainska fångarna från Ryssland.

”Fångutväxlingen är det första kapitlet, vi måste går vidare och ta alla steg för att avsluta detta fruktansvärda krig”, meddelade Zelenskyj själv, som välkomnade de politiska fångarna vid flygplatsen i Kiev med tårar i ögonen.

Fångarna som anlände vid flygplatsen i Moskva möttes inte av Putin. Han syntes inte till.

Det mest officiella som hörts från ryskt håll är utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova som skriver på Facebook: ”Trots att det fanns provokationer och objektiva svårigheter, skedde processen. Politisk vilja och systematiskt noggrant arbete bär frukt.”

Trots Zelenskyjs höga ambitioner är hans vallöften är smått oklara. Han gick till val på att få ett slut på kriget i östra Ukraina, där det pågår lågintensiva strider trots vapenvilan som undertecknades 2015.

Ukraina vill fortfarande ha tillbaka Krimhalvön, medan konflikten i östra Ukraina mellan ryskstödda separatister och ukrainska väpnade styrkor fortsätter. Än så länge har kriget krävt mer än 13 000 människors liv.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons