Annons

Janerik Larsson:Michel Barniers jobb fortsätter

Det är bara att jobba på....
Det är bara att jobba på.... Foto: Julien Warnand

Det 110-sidiga dokument som det brittiska parlamentet nu behandlar innehåller de lagliga detaljerna i överenskommelsen mellan Boris Johnson och EU. Financial Times redogör idag för den skarpa kritiken mot regeringens tanke att snabbehandla detta. Vi får se hur det går med den saken. Men en sak är säker: oavsett utgången är det långt kvar på Brexit-resan.

Under strecket
Publicerad

POLITICO rapporterar från Bryssel att EU:s chefsförhandlare Michel Barnier kommer att fortsätta det jobbet men nu som ansvarig i EU-kommissionen för det som kallas ”UK Task Force”. Ett formellt tillkännagivande väntas idag.

Hittills har Barnier lett ”Task Force 50” (Taskforce on Article 50 negotations with the United Kingdom”.

Men jobbet fortsätter alltså.

I Storbritannien förändras inte så mycket. Landet lyder under EU:s lagar under den period som följer utträdet åtminstone fram till december 2020 - men kanske längre. Det får vi se med tiden.

Kommer ett handelsavtal mellan EU och Storbritannien hinna bli klart redan vid utgången av nästa år?

Enligt FT vill oppositionen i det brittiska parlamentet ha rätt att förlänga övergångsperioden. Om man inte nått ett avtal och förhandlingstiden inte förlängs skulle man enligt Labours Hilary Benn ha en ”no deal Brexit” om 14 månader.

Jag citerade härom dagen Carl Bildts kommentar om fortsättningen. Den finns här.

Men det är lika bra att vi vänjer oss vid att det drama som utlöstes av David Camerons ogenomtänkta folkomröstning 2016 kommer att fortsätta länge än.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons