Annons

IsaanMichelinkocken lyckas – men var är personalen?

Foto: Tomas Oneborg

Under de pampiga kristallkronorna på Berns serveras numera thailändskt. Sayan Isaksson skapar vällagad fusionsmat med svenska råvaror men servicen skulle behöva mer av hjärta och omtänksamhet.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Isaan

Typ
Mellanklass
Kontakt
Berns, Berzelii park, 08-566 327 00

Betyg: 4 av 6

Förväntningarna är höga när vi kliver upp för trappan till Isaan. För här, där tidigare Berns Asiatiska låg, huserar numera Sayan Isaksson, flerfaldigt prisad kock och krögare som drivit flera framgångsrika krogar. För snart två sedan stängde han sina Michelinbelönade restauranger Imouto och Esperanto, den senare också under flera år utsedd till Sveriges bästa av White guide.

På Esperanto var det sofistikerad elegans och japanska influenser som gällde. Här lagar han mat inspirerad av den thailändska regionen Isaan, där han har sina rötter. Det är rejäl mat utan så mycket finlir, ofta med starka kryddor balanserade av syrliga smaker.

Berns fantastiska matsal har blivit ännu mer elegant med vackra stolar från småländska Gemla och skåp med thailändskt hantverk. I mitten ett öppet kök, där Sayan Isaksson själv oftast finns på plats. Det här är så långt från thaikiosker som tänkas kan. Men den enorma matsalen, här ryms 160 gäster, bidrar också till en lite opersonlig känsla – som gäst känner man sig inte alltid sedd av personalen.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

På menyn hittar man inte den vanliga lättköpta thaimaten med kycklingsoppa och pad thai. Sayan Isaksson skapar fusionsmat med svenska råvaror. Så till exempel byter han ut den traditionella tamarinden mot svensk havtorn i dippsåsen jim jaew.

Vi skulle önska att personalen gav oss en lite tydligare vägledning när det gäller hettan i rätterna.

Vi startar med en ”råbiff” på svenska rödbetor med bra konsistens och en fin röksmak från öppen eld. Dagens fångst av råa friterade räkor bjuder på en koncentrerad smak av hav och salt och rödingen marinerad i nham pla, fisksås, är en läckerbit med chilisting och friska fylliga umamismaker.

Den färserade gårdsgrisen är verkligen precis så het som den kan serveras på en restaurang i Thailand. Vi fortsätter med djungelcurry med anka, som nog är den bästa rätten – en nyanserad, underbar smak av mör anka och en utsökt sås.

Foto: Tomas Oneborg

Flera av rätterna är betydligt mildare än förväntat och tappar därmed i karaktär, som relishen på krabba, korven från norr och den grillade gårdskycklingen. Vi skulle önska att personalen gav oss en lite tydligare vägledning när det gäller hettan i rätterna.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Slå gärna till med en dessert som avslutning. Hyvlad is med bland annat lakrits, svart vitlök och hallon är en delikat, om än något rörigt presenterad, anrättning. Karamelliserade äpplen serverade på en liten tunn pizzabotten är en vacker efterrätt med ljuvliga smaker från bladglass och kola.

Sayan Isaksson har inga Michelinambitioner med sin nya restaurang. Han vill helt enkelt servera vällagad traditionell men uppdaterad thaimat från en för många svenskar okänd region. Det lyckas han ganska bra med. Och det är kanhända gott nog.

Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons