X
Annons
X

Nytt larm: Ryssar försöker påverka val i USA igen

Ryska hackers försöker angripa politiska grupper i USA inför det amerikanska kongressvalet i november. Larmet kommer från mjukvarujätten Microsoft, som hävdar att angriparna har kopplingar till ryska staten.

Läs mer om Trump och Ryssland
Presidenterna Trump och Putin vid sommarens toppmöte i Helsingfors.
Presidenterna Trump och Putin vid sommarens toppmöte i Helsingfors. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Microsoft har inte släppt några detaljer kring de nya hackerförsöken, mer än att angriparna satt upp falska internetdomäner som ska ha haft syftet att lura personal hos två konservativa organisationer, Hudson Institute och International Republican Institute, att klicka på länkar och avslöja lösenord. Tre falska domäner ska ha utformats som att de tillhörde senaten, en av kongressens kammare.

– Den här aktiviteten är fundamentalt riktad mot att störa demokratin, säger Microsofts chefsjurist Brad Smith till nyhetsbyrån AP.

Det är det andra angreppsförsöket som Microsoft berättar om på kort tid. Nyligen larmade företaget om att misstänkt ryska dataexperter försökt angripa ett nätverk som tillhörde senatorn Claire McCaskill, demokrat från Missouri. Det försöket misslyckades, enligt AP.

Annons
X

Vladimir Putin förnekar dock att landet ligger bakom angreppen.

De misstänkt ryska angreppsförsöken liknar de som genomfördes, med lyckat resultat, under valkampanjen inför presidentvalet 2016. Då stals bland annat epost som tillhörde Hillary Clintons kampanjledning. Innehållet i mejlen läcktes med jämna mellanrum fram till valet i november.

USA:s underrättelsetjänster och federala polis, FBI, har sedan dess varnat för att de ryska försöken att påverka amerikansk politik fortsätter.

Rysslands president Vladimir Putin förnekar dock att landet ligger bakom angreppen. Även president Donald Trump har återkommande sagt att han inte tror på sina egna underrättelserapporter. Den federala utredning, ledd av den särskilda åklagaren Robert Mueller, som utreder misstankarna om rysk påverkan inför valet döms av Trump regelmässigt ut som en ”häxjakt” på honom själv.

Microsofts vd Satya Nadella, till höger, ihop med chefsjuristen Brad Smith. Foto: Elaine Thompson/AP

En handfull ryska individer och företag har hittills åtalats av Muellers åklagare för påverkan inför valet. Det är inte känt om Mueller hittat bevis för att Trumps valkampanj aktivt tog hjälp av ryssar för att besegra Clinton, vilket vore ett brott.

Enligt Microsofts chefsjurist finns inga tecken som tyder på att de två senaste försöken att penetrera amerikanska datorer var framgångsrika.

Det råder inget tvivel hos oss vem som ligger bakom.

Den ryska hackergruppen som misstänks är mest känd under namnet Fancy Bear och har enligt CIA med flera underrättelseorgan koppling till den ryska underrättelsetjänsten GRU.

Microsoft har hittills fått 84 falska webbsidor som skapats av gruppen nedstängda efter domstolsbeslut, enligt AP.

– Det råder inget tvivel hos oss vem som ligger bakom, säger Brad Smith.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Presidenterna Trump och Putin vid sommarens toppmöte i Helsingfors.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP Bild 1 av 2

Microsofts vd Satya Nadella, till höger, ihop med chefsjuristen Brad Smith.

Foto: Elaine Thompson/AP Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X